Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tusványos, ediţia a 25-a: „Ungaria trebuie să-şi asume pentru maghiarii din afara graniţelor acelaşi rol pe care şi-l asumă Israelul faţă de evreii de peste hotare” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătatea » Tusványos, ediţia a 25-a: „Ungaria trebuie să-şi asume pentru maghiarii din afara graniţelor acelaşi rol pe care şi-l asumă Israelul faţă de evreii de peste hotare”
Tusványos, ediţia a 25-a: „Ungaria trebuie să-şi asume pentru maghiarii din afara graniţelor acelaşi rol pe care şi-l asumă Israelul faţă de evreii de peste hotare”

Tusványos, ediţia a 25-a: „Ungaria trebuie să-şi asume pentru maghiarii din afara graniţelor acelaşi rol pe care şi-l asumă Israelul faţă de evreii de peste hotare”

 

Nici în acest an participanţii din ţară şi din străinătate la tabăra de vară Tusványos n-au catadicsit să respecte legile ţării în care se află, sfidând locuitorii majoritari ai României şi făcându-şi de cap sub privirile inocente ale conducătorilor de azi ai ţării, aşa cum au făcut-o de un sfert de secol, sub conducerea tuturor celor trecuţi şi petrecuţi pe la palatele Cotroceni ori Victoria.

 Fiecare trebuie să-şi elaboreze propriul concept de autonomie, zice Semjén, dar nu se poate abţine de la a da preţioase indicaţii

Vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, a pledat vineri la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad pentru obţinerea autonomiei de către maghiarii din afara graniţelor, susţinând că fiecare comunitate de maghiari trebuie să-şi elaboreze conceptul de autonomie care i se potriveşte, iar Ungaria îl va sprijini. „Cert este faptul că fiecare parte a naţiunii trebuie să îşi elaboreze un concept de autonomie care să i se muleze perfect şi Ungaria, statul ungar, va sprijini conceptul de autonomie elaborat de naţiunea respectivă. Da, vom sprijini cu toate puterile acest concept de autonomie, putem arăta pildă în Uniunea Europeană şi putem spune că există deja exemple în UE pentru un anumit concept de autonomie şi, dacă există precedent, se poate şi pentru noi”, a afirmat Semjén Zsolt în cadrul dezbaterilor Universităţii de Vară Tusványos ce au avut ca temă „Părţile şi întregul – Masa rotundă a politicii naţionale”.

„Fiecare naţiune, ea însăşi, trebuie să îşi elaboreze propriul concept de autonomie. Cei din Voivodina, autonomia din Voivodina, cei din Ucraina Subcarpatică trebuie să procedeze la fel, ardelenii la fel – autonomie teritorială pentru maghiarii în bloc în secuime şi autonomie culturală pentru Partium şi pentru celelalte comunităţi de maghiari în diaspora”, a afirmat vicepremierul Ungariei. „Această autonomie se va realiza dacă avem o masă critică. Dacă în cazul catalanilor a fost nevoie de 100 de ani şi noi vom avea nevoie de o fărâmă de timp pentru a o obţine”, a spus Semjén Zsolt.

El a susţinut că Ungaria trebuie să-şi asume pentru maghiarii din afara graniţelor acelaşi rol pe care şi-l asumă Israelul faţă de evreii de peste hotare şi a făcut referire şi la situaţia maghiarilor din Ucraina, subliniind că aceştia pot conta pe sprijinul statului ungar. „Indiferent unde trăiesc evrei în lume, ei sunt convinşi că există o ţară a lor unde pot să se ducă acasă şi indiferent ce se întâmplă, această ţară va lua atitudine în favoarea propriei sale diaspore. Şi dacă pentru Israel se poate, se poate şi pentru noi, deci trebuie să considerăm acest lucru ca pe un exemplu pozitiv (…)”, a afirmat Semjén Zsolt.

 Fabrica de „cetăţeni maghiari noi”

Vicepremierul Ungariei a amintit că în aceste zile al 600.000-lea maghiar care trăieşte în afara graniţelor a primit cetăţenia maghiară şi tendinţa este ca până la sfârşitul ciclului parlamentar să se ajungă la un milion de „cetăţeni maghiari noi, care vor fi depus jurământul”. Semjén Zsolt s-a referit şi la formele de sprijin pentru maghiarii din afara graniţelor, afirmând că s-au alocat 21 miliarde de forinţi în acest sens, care „este o sumă fără precedent”, ce va creşte în perioada următoare.

La aceeaşi dezbatere, preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Toro T. Tibor, a susţinut că în Ardeal ţelul este crearea unui sistem de autonomii şi că formaţiunea pe care o reprezintă îşi imaginează „o Românie federală”. „Să spunem, pentru loialitatea maghiarilor, ce trebuie să facă statul român pentru noi. (…) Vom putea vorbi despre autonomie, despre drepturile colective. (…) Loialitatea se manifestă prin faptul că plătim dări, impozite, la modul mult mai serios decât românii şi avem aşteptări şi putem spune ce fel de Românie ne imaginăm noi. PPMT îşi imaginează o Românie federală, care acum este un subiect tabu”, a susţinut Toro T. Tibor.

 

 Orbán e absolut convins că politicienii din Ungaria sunt nişte îngeraşi

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a spus, sâmbătă, la lucrările Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, că este nevoie de respect în relaţiile româno-ungare, susţinând că în ultimii doi ani el nu a făcut nici o declaraţie lipsită de respect la adresa părţii române, dar din partea română astfel de afirmaţii au fost „cu duiumul”. „Mă laud cu asta şi toată comunitatea naţională se poate mândri. (…) În ultimii doi ani nu a fost nici o declaraţie a premierului Ungariei care să nu dea respectul cuvenit preşedintelui, premierului şi naţiunii române. (…) Dar din partea română declaraţii care nu tratează cu respect maghiarii din România, statul maghiar, naţiunea maghiară sunt cu duiumul”, a arătat Viktor Orbán.

nExtremiştii fierb mărgeaua împreună

Extremiştii unguri din ţară şi din afară s-au adunat apoi la Târgu-Secuiesc, la o aşa-zisă ceremonie de înălţare a 2 steaguri secuieşti, care a avut loc în prezenţa câtorva sute de localnici, a primarului municipiului Târgu-Secuiesc, Bokor Tibor, a preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a primarului municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Árpád, a parlamentarului UDMR Fejer László Odon, a vicepremierului Ungariei, Semjén Zsolt şi consulului Ungariei la Miercurea-Ciuc, Zsigmond Barna Pál, a unor membri ai Mişcării tinerilor din cele 64 de comitate.

Cele două steaguri în culorile albastru-auriu au fost arborate în faţa unei foste cazărmi militare din localitate, steagurile fiind aduse de un grup de husari, membri ai unei asociaţii păstrătoare de tradiţii şi au fost ridicate în aplauzele şi uralele celor prezenţi, care au scandat „Trăiască poporul secuiesc”. „Mulţimea prezentă aici are un singur mesaj – noi am fost învăţaţi că lupta pentru drepturile, pentru simbolurile proprii, lupta pentru naţiune nu este sarcina altora, ci datoria noastră. Evenimentele ultimelor luni au dovedit că, dacă ne lăsăm asupriţi şi batjocoriţi pe tema simbolurilor şi valorilor noastre tradiţionale, în curând nu vor mai fi suflete care să se identifice ca maghiari sau secui. (…) Suntem nevoiţi să înălţăm drapele secuieşti arătând lumii că aceste meleaguri ne aparţin, că trăim, muncim şi gândim ca secui şi le vom înălţa ori de câte ori va fi nevoie ca să ne facem înţeleşi. Ne-am născut aici, dorim să trăim aici împreună cu drepturile, simbolurile şi valorile noastre”, a afirmat primarul UDMR Bokor Tibor, care şi-a încheiat discursul cu un citat al scriitorului maghiar Wass Albert.

Semjén Zsolt a spus că Ungaria va sprijini proiectul de autonomie pe care maghiarimea din Transilvania şi din Ţinutul Secuiesc îl vor elabora, a mulţumit autorităţilor locale şi localnicilor pentru „loialitatea faţă de naţiune” şi a mulţumit în limba română prefectului judeţului Covasna, Marius Popica, pentru că a făcut „reclamă gratuită” pe plan naţional steagurilor secuieşti.

 Tőkés: „Acum a sosit momentul autonomiei”

Europarlamentarul FIDESZ Tőkés László a vorbit sâmbătă la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad despre necesitatea obţinerii autonomiei de către maghiarii din România, afirmând că „acum a sosit momentul autonomiei”. „Deocamdată nu avem nici un motiv pentru optimism în această direcţie. (…) Să fie clar, noi nu mai avem alţi 25 ani să aşteptăm pasiv pentru începuturi, pentru mici întâlniri dintre maghiari. Timpul nostru este acum, acum trebuie să acţionăm, acum a sosit momentul autonomiei. Nu avem timp să facem promisiuni şi nu avem timp să visăm. (…) Nu e timp pentru incertitudini, pentru oportunism politic, pentru acele speech-uri care doresc îndobitocirea poporului, pentru că acestea ne pot fi fatale”, a afirmat Tőkés László.

Europarlamentarul a susţinut că trebuie să se vorbească despre autonomie, dar reprezentanţii maghiarilor din România trebuie să poarte un dialog pe această temă astfel încât problema să fie prezentată în acelaşi fel, atât la Bruxelles, Bratislava sau Bucureşti. „Trebuie să fim foarte hotărâţi în ceea ce priveşte reprezentarea intereselor comunităţii maghiare. (…) Şi la Bruxelles trebuie să existe această unitate – Kelemen Hunor, Izsák Balázs, Winkler, Biró Zsolt nu pot să spună lucruri diferite despre autonomie, pentru că nu vom fi luaţi în serios. Trebuie să spunem acelaşi lucru despre necesitatea autonomiei, atât la Bratislava, la Bucureşti şi peste tot. (…) Autonomia este o problemă cheie în ceea ce priveşte siguranţa naţională a Europei, a Uniunii Europene, doar aşa se pot reglementa relaţiile cu ţările vecine”. Tőkés László a participat alături de premierul Ungariei, Viktor Orbán, şi de preşedintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Nemeth Zsolt, la dezbaterea cu tema „Din povestiri, istorie”, din ultima zi a Universităţii de vară de la Băile Tuşnad.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.