Pentru că arta şi sportul n-au etnie, totul se învârte în jurul maghiarilor | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Opinii » Pentru că arta şi sportul n-au etnie, totul se învârte în jurul maghiarilor
Pentru că arta şi sportul n-au etnie, totul se învârte în jurul maghiarilor

Pentru că arta şi sportul n-au etnie, totul se învârte în jurul maghiarilor

În ultimii ani auzim, cu diferite ocazii, din partea autorităţilor locale (şi judeţene) că muzica, în speţă cultura, şi sportul nu au etnie. Dar atunci de ce totul se învârte în jurul a tot ce ţine de maghiarime (ori secuime)? Să exemplificăm.

 

 • Pentru că muzica nu are etnie, la inaugurarea sălii reabilitate a fostului cinematograf din Miercurea-Ciuc a fost invitat Liceul de Artă „Kodály Zoltán” din Debrecen.

Într-adevăr, la această decizie n-a stat nici un motiv etnic, ci doar faptul că aici se ajunge mai uşor din Ungaria decât din Braşov sau Neamţ.

 

 •  Pentru că muzica nu are etnie, Consiliul local şi Primăria Miercurea-Ciuc, la ultimele ediţii ale zilelor oraşului, invita o singură formaţie românească, punând-o să cânte vinerea, la ora la care oamenii ajungeau acasă de la muncă.

Într-adevăr, această decizie nu are nici o legătură cu etnia.

 

 •  Pentru că o ramură a culturii nu are etnie, cinematograful din Miercurea-Ciuc a fost botezat „Csiki Mozi”.

Ştim că în traducere ar fi „Cinema Ciuc”, dar în invitaţia primită este trecută doar denumirea în limba maghiară, aşa că numele oficial este de „Csiki Mozi” şi nu de „Csiki Mozi – Cinema Ciuc”, aşa cum ar fi fost normal… pardon, cum ar fi fost anormal, pentru că nu trebuie să aibă legătură cu etnia română.

 

 •  Pentru că sportul nu are etnie, sala sporturilor din Miercurea-Ciuc a fost botezată Erőss Zsolt, care a practicat alpinismul şi care a murit din cauza lui, fiind dat dispărut în timpul unei ascensiuni pe Kangchenjunga. De ce din cauza lui? Pentru că după ce îţi pierzi un picior pe munte, în ciuda altor vârfuri cucerite anterior, trebuie să-ţi asumi următoarele escalade, făcute cu proteză, ale unor vârfuri de peste 8.000 de metri.

Mai trebuie menţionat faptul că acest Erőss Zsolt s-a născut în Miercurea-Ciuc, dar s-a mutat în Ungaria şi în ascensiunile montane a reprezentat Ungaria, intrând în istoria ţării vecine ca fiind primul maghiar care a urcat pe Everest.

Într-adevăr, botezarea unei săli de sport în care, de obicei, se poate practica baschet, handbal, volei, fotbal de sală şi, după câteva amenajări, tenis şi chiar judo, cu numele unui alpinist care a reprezentat Ungaria nu are conotaţii etnice, ci cu legătura dintre alpinism şi baschet şi dintre Miercurea-Ciuc şi Ungaria.

 

 • Pentru că sportul nu are etnie, echipa de hochei din Miercurea-Ciuc, simbolic, a pus semnul interzis românilor prin diferite acţiuni: în echipă nu a mai evoluat un român de vreo 10-20 de ani; afişele meciurilor de hochei sunt numai în limba maghiară.
 • Pentru că o investiţie realizată pentru locuitorii unui oraş nu are etnie, primăria din Miercurea-Ciuc a decis ca bazinul de înot să poate numele de „Csíki Csobbano”, care în română nu înseamnă nimic.

 

Lista poate continua, dar vă lăsăm pe dumneavoastră să mai veniţi cu asemenea exemple prin care „susţinem” afirmaţia conducătorilor secui locali că arta şi sportul nu au etnie. Iar propunerile voastre le aşteptăm pe adresa de e-mail informatiahr@gmail.com.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

6 comments

 1. Întreb și eu: este, totuși, vreun nume românesc în acea parte de Românie? Că din Ungaria văd că sunt! Un sfat pentru dl.primar: Ne te mai k.u.f.u.r.i. pe tine, că tot în România vei mai trăi încă o sută de ani!

 2. Pentru domnul Tibor Andras: Era mai bine dacă vă refereați la articol. Este sau nu așa cum scrie? Căci hoți și vânzători de țară sunt destui și între maghiari. Nu duceți lipsă nici voi. Numai că spre deosebire de români, unii nu au nici o țară!

 3. Carl Gustav Jung

  Numai că spre deosebire de tine, altii (la care faci referire) au tara de peste 1000 de ani si nu de 150 ani.

  • Vă referiți, probabil, la unii care AU VENIT de undeva în această țară. A nu se confunda termenii ȚARĂ cu STAT. Țara este înaintea statului, ca timp istoric. De ce s-a schimbat după 1989 denumirea localității Vlăhița (cea în maghiară)? Căci ungurii au botezat-o Vlăhița, și știți de ce.

   • Carl Gustav Jung

    Bravo. Ai inteles bine, exact la asta m-am referit despre cei care au venit de undeva, si acum au ajuns sa sustina ca altii ar fi care nu au tara. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.