Municipalitatea topliţeană a intentat proces firmei Hargaz | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 30 noiembrie 2023
Home » Societate » Municipalitatea topliţeană a intentat proces firmei Hargaz
Municipalitatea topliţeană a intentat proces firmei Hargaz

Municipalitatea topliţeană a intentat proces firmei Hargaz

Se cunoaşte faptul că Topliţa este singurul municipiu din judeţ care nu se poate bucura de gaz în conducte. Se mai cunoaşte – din articolele scrise anii trecuţi – despre toată povestea tergiversării realizării reţelei de distribuţie din oraş. Se ştie cum, după ce magistrala de gaz Gheorgheni – Topliţa a fost finalizată, firma Hargaz din Odorheiu-Secuiesc câştigase proiectul de realizare a acestei reţele, dar după un an contractul a fost prelungit cu 151 de luni.

Cum gazul este una dintre resursele care contribuie la confortul oamenilor şi la dezvoltarea unei localităţi, l-am întrebat pe primarul municipiului Topliţa, Stelu Platon, ce s-a mai schimbat în ultima perioadă.

Noutatea este faptul că municipalitatea a dat în judecată firma Hargaz, cea care deţine licenţa pentru cele 151 de luni, subiectul procesului fiind obligaţia de a face.

„Noi am încercat toate căile cu Ministerul Economiei şi cu Agenţia care reglementează distribuţia gazului; n-am reuşit să facem nimic, dezinteresul lor este total. Atunci ne-a mai rămas o singură cale, şi anume instanţa”, spunea Stelu Platon.

Acesta spunea că cei mai afectaţi de lipsa gazului sunt locatarii care stau la bloc (peste 3.000 de familii), pentru că ei sunt obligaţi să-şi urce lemnele folosite la încălzire inclusiv la etajul patru. De asemenea, o altă problemă este cea a depozitării lemnelor de foc pe perioada iernii, adăposturile de lângă blocuri schimbând imaginea localităţii.

„Altfel – continua edilul – turismul poate să se dezvolte. Sigur, nu la fel, dar se poate dezvolta şi dacă oamenii îşi încălzesc locuinţele, pensiunile cu forme alternative.

Noi am dezvoltat şi sisteme pe biomasă, pe peleţi – inclusiv Centrul Wellness este construit pe peleţi. Au apărut centrale, pe aceste forme de încălzire, foarte eficiente, mai ieftine decât gazul. De exemplu, spitalul municipal, policlinica, Centrul Consiliului Judeţean pentru copii cu dizabilităţi, Primăria, Casa de Cultură, Liceul O.C. Tăslăuanu, Şcoala nr. 4 sunt încălzite de către două centrale pe biomasă; costurile sunt la jumătate. Centrul Wellness beneficiază de un sistem de încălzire pe peleţi”.

Şi chiar dacă există aceste sisteme alternative, gazul rămâne foarte important pentru topliţeni, iar conducerea municipiului va continua lupta, prin mijloace legale, ca să-l ducă din oraş la cetăţeni. Pentru că, concluziona Stelu Platon, „conducta de 42 de km Gheorgheni – Topliţa există. S-a cheltuit de către un Guvern al României bani şi aceleaşi guverne manifestă indiferenţă totală faţă de această firmă Hargaz din Odorheiu-Secuiesc”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.