Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Părinţii şi şcoala – parteneri în folosul elevilor | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » Părinţii şi şcoala – parteneri în folosul elevilor
Părinţii şi şcoala – parteneri în folosul elevilor

Părinţii şi şcoala – parteneri în folosul elevilor

  • Zestrea Liceului Teoretic „Sfântu Nicolae” Gheorgheni s-a „îmbogăţit” recent, graţie unui proiect derulat de Asociaţia Părinţilor elevilor şcolii, finanţat de Consiliul Judeţean Harghita, care a vizat dotarea laboratoarelor de ştiinţe

Asociaţia Părinţilor elevilor care studiază la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” (LTSN) din Gheorgheni a fost înfiinţată anul trecut, la iniţiativa membrilor săi fondatori: Cristinel Huşanu (preşedinte), Tünde Criţ şi Claudia Elena Marc.

Potrivit administratorului Liceului Teoretic „Sfântu Nicolae” Gheorgheni, Marc Claudia Elena, învestită şi în funcţia de secretară a Asociaţiei de Părinţi, rolul asumat al celei din urmă este să contribuie, între altele, la buna desfăşurare a activităţii şcolare, la îmbunătăţirea condiţiilor în care se derulează aceasta, la motivarea elevilor şi creşterea performanţelor lor, dar şi la susţinerea materială a elevilor cu probleme speciale, la promovarea şcolarilor şi a imaginii unităţii de învăţământ.

Un pas important în îndeplinirea obiectivelor propuse l-a constituit depunerea, în luna mai, în cadrul apelurilor lansate de Consiliul Judeţean (CJ) Harghita, a proiectului „Dotarea cabinetelor de ştiinţe de la Liceul Teoretic Sfântu Nicolae, Gheorgheni”, în valoare de 7.337 de lei. Constatându-se îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, proiectul s-a bucurat de o contribuţie nerambursabilă din partea CJ Harghita de 90% din valoarea sa totală (6.600 de lei).

Proiectul a presupus dotarea cu materiale didactice a cabinetelor de Fizică, Chimie, Biologie şi Matematică din cadrul liceului.

„Pentru Cabinetul de Fizică am achiziţionat aparatură: ampermetru, voltmetru, dinamometru; pentru Cabinetul de Chimie am cumpătat eprubete, pahare Berzelius, pahare Erlenmeyer şi soluţii: azotat de plumb, azotat de argint, peroxid de hidrogen, hidroxid de sodiu, acid sulfuric, clorură de cupru şi două truse cu substanţe pentru experimente chimice la gimnaziu, care cuprind toate substanţele utilizate într-un laborator de şcoală; pentru Cabinetul de Biologie am achiziţionat un schelet uman în mărime naturală, kit pentru disecţie, kit pentru Laboratorul de citologie, histologie, morfologie şi anatomie vegetală, lame şi lamele pentru microscop, un model ADN, iar pentru Cabinetul de Matematică am luat corpuri magnetice tridimensionale, instrumente magnetice: riglă, echer etc., pentru că în toate sălile avem table magnetice, precum şi o Gazetă Matematică în ediţie electronică cu peste 10.000 de probleme. Acum putem să presupunem că suntem printre cele mai dotate şcoli”, detaliază Claudia Elena Marc.

Şi asta datorită proiectelor pe care şcoala şi Asociaţia de Părinţi le implementează, pe lângă cel prezentat fiind în derulare şi proiecte precum ROSE – cel mai amplu şi mai scump proiect din Educaţie, care şi-a propus să contribuie la reducerea abandonului în învăţământul secundar şi terţiar şi la creşterea ratei de promovare a examenului de Bacalaureat, prin care Laboratorul de Informatică al liceului a fost dotat cu 30 de laptopuri, şi a două proiecte ERASMUS cu fonduri europene, prin care s-au cumpărat laptopuri pentru profesori şi elevi şi „televizoare mari” pentru fiecare sală, pentru proiectarea lecţiilor.

„Văd acest proiect ca pe o continuare a ceea ce ne dorim în liceul nostru: un parteneriat real şcoală-părinţi. Proiectul scris de Asociaţia Părinţilor de la Liceul Teoretic Sfântu Nicolae vine în întâmpinarea problemelor care apar într-o şcoală, răspunzând de această dată nevoii de a dota cabinele de ştiinţă cu materiale didactice necesare desfăşurării unei activităţi de calitate. Şi a fost extraordinar că lucrul acesta s-a putut întâmpla cu sprijinul consiliului judeţean şi că şcoala este acum puţin mai bogată în ceea ce au copiii nevoie. Mulţumim Asociaţiei Părinţilor şi consiliului judeţean pentru această oportunitate”, a declarat directoarea liceului, profesoara Cosmina Maria Nan.

Festivitatea de predare a materialelor didactice achiziţionate prin proiectul finanţat de Consiliul Judeţean Harghita şi derulat prin Asociaţia de Părinţi a LTSN s-a făcut în cadrul unui eveniment festiv restrâns, la care au participat elevi, părinţi şi preşedinţi ai comitetelor de părinţi de la ciclurile gimnazial şi liceal, precum şi profesori de la cabinetele de ştiinţe. Consiliul Judeţean Harghita a fost reprezentat de către consilierul judeţean Teodor Dobrean, reprezentantul Comisiei Juridice şi Administraţie Publică a administraţiei publice judeţene.

„Sunt extrem de fericit pentru această primă reuşită a Asociaţiei părinţilor elevilor de la Liceul Sfântu Nicolae, pentru că au avut curajul să aplice. Este un prim pas în a-i ajuta pe elevi să deprindă mai uşor tainele acestor discipline, a tot ce ne înconjoară şi un exemplu că se poate. Din punctul meu de vedere, partea teoretică trebuie dublată de cea practică, pentru o mai bună înţelegere şi aici un rol important îl au dotările ce vin în urma acestui proiect. Sunt convins că elevii se vor bucura de aceste materiale când vor reveni în băncile şcolii. Noi, consilierii judeţeni, sprijinim astfel de iniţiative, pentru că numai aşa putem aduce un plus de consistenţă în comunităţile noastre”, a precizat consilierul judeţean Teodor Dobrean.

Asociaţia de Părinţi LTSN va continua să scrie proiecte pentru şcoală şi pentru elevii ei. Anul viitor, membrii acesteia se gândesc să sprijine dezvoltarea şcolii în domenii precum Filologia şi Păstrarea tradiţiilor, obiceiurilor şi portului tradiţional.  

„Implicarea părinţilor în procesul educaţional contează foarte mult, la fel şi comunicarea dintre părinţi şi profesori. Eu sunt mama a doi băieţi care învaţă în această şcoală şi constat cât de importante sunt aceste aspecte. Un părinte interesat şi implicat înţelege mai bine rigorile procesului de predare, cerinţele profesorilor, evoluţia copilului şi nu în ultimul rând nevoile şcolii. Spre deosebire de persoanele care nu participă nici măcar la şedinţele cu părinţii, nu sunt interesate de notele copilului, dacă şi cum se descurcă, cum îl pot ajuta; ele nu vor înţelege niciodată ce se întâmplă într-o şcoală”, a concluzionat Claudia Elena Marc.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.