Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Până pe 31 august: Expoziţia Delta Dunării, la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » Până pe 31 august: Expoziţia Delta Dunării, la Miercurea-Ciuc
Până pe 31 august: Expoziţia Delta Dunării, la Miercurea-Ciuc

Până pe 31 august: Expoziţia Delta Dunării, la Miercurea-Ciuc

 Este primul oraş din România, în afara zonei Deltei, care găzduieşte această expoziţie, care cuprinde inclusiv imagini subacvatice

 

O expoziţie alcătuită din 40 de fotografii care prezintă Delta Dunării a fost vernisată vineri, lângă părculeţul aflat în vecinătatea clădirii Teatrului Municipal Csíki Játékszín din municipiul Miercurea-Ciuc. Fotografiile sunt realizate de fotografi renumiţi, premiaţi la nivel internaţional şi surprind adâncurile Dunării cu sturioni, luciul apei cu nuferi, pădurea Letea cu stejarii ei vechi, cotidianul vieţii din Deltă, colonii de pelicani. Expoziţia de fotografie realizată de Rewilding Europe şi WWF România a ajuns în Miercurea-Ciuc, primul oraş din ţară în afara zonei Deltei Dunării, cu sprijinul Ministerului Mediului.

Korodi Attila, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prezent la eveniment, a declarat că a văzut fotografiile pe pagina de Facebook a directorului WWF România, Csibi Magor, şi a dorit ca această expoziţie să fie vernisată şi în alte zone ale ţării. „Şi normal, un loc unde biodiversitatea este prezentă şi permanent există, într-un sens bun al cuvântului, un conflict între habitatul natural şi cel al omului, este zona Ciucului. Este până la urmă şi zona mea natală şi a d-lui Csibi Magor. Şi atunci am zis ca prima locaţie a expoziţiei Delta Dunării să fie la Miercurea-Ciuc”. De asemenea, acesta a spus că în România sunt valori, cum este Delta Dunării, care pot reprezenta lucruri exotice, necunoscute pentru locuitorii celorlalte părţi ale ţării. Iar cetăţenii trebuie să aibă acces la ele, „să aibă curajul ca după aceste fotografii să facă şi o vizită. Realmente să guste valorile locale ale Deltei Dunării. Vorbim de biodiversitate, dar şi de omul care trăieşte în Deltă”. „Sper ca şi zona montană, cum sunt Munţii Harghitei, Ciucului, să plece cândva pe panouri, pancarte cu materiale foto către alte zone: Bucureşti, Delta Dunării, zona străină de zona montană. Pentru că sunt convins că va avea acelaşi impact”, a conchis ministrul Mediului.

Csibi Magor, directorul WWF România, a declarat că, din punctul său de vedere, faptul că este primul loc unde e expusă o astfel de expoziţie, în afara Deltei Dunării, e un semn foarte bun. Acesta a arătat că fotografii care au realizat lucrările expuse au fost premiaţi la nivel mondial şi „faptul că mergi în Delta Dunării nu îţi garantează că o să vezi toate aceste lucruri”. „Aceşti oameni, timp de doi ani, au pândit ocaziile cele mai bune şi au adus inclusiv ceva ce nu s-a văzut până acum, fotografii subacvatice. Ceea ce ne arată o altă parte a Deltei Dunării, mult mai greu depistabile sau mult mai greu de văzut pentru un turist normal. Însă ne arată cât de bogată este biodiversitatea, ne arată cât de multe valori avem în Delta Dunării. Şi ne arată cât de mult subapreciem noi câteodată flora şi fauna de care dispunem”. Csibi Magor a spus că în acest moment Delta Dunării este apreciată de foarte mulţi oameni, dar este mult loc de mai bine. De asemenea, e de părere că trebuie apreciate mai mult comunităţile locale reale, pentru ca locuitorii acestora să aibă venituri, banii turiştilor să ajungă în buzunarele lor, „tocmai pentru ca aceştia să fie cointeresaţi să apere această zonă”. „Şi iarăşi această expoziţie ne arată că dacă respecţi natura, dacă reuşeşti să nu distrugi natura, cât de multă bogăţie poate să fie într-un loc foarte restrâns. Delta Dunării este una dintre zonele din Europa cu cea mai mare densitate a speciilor, a bogăţiilor naturale pe kilometru pătrat. Cred că trebuie să ne mândrim cu acest lucru. Dar în acelaşi timp trebuie să ne gândim cum putem să păstrăm aceste valori”, a spus fostul europarlamentar.

„Delta Dunării, perspective noi” înseamnă o viziune nouă atât din punctul de vedere al tehnicii fotografice, cât şi al protejării acestei zone unice în Europa. Din aer, de pe apă şi, în premieră, din adâncurile Dunării, fotografii Staffan Widstrand, Magnus Lundgren, Florian Möllers şi Cristian Mititelu-Răileanudezvăluie partea nevăzută a Deltei, cu lumea ei subacvatică şi cu poveştile cotidiene ale oamenilor care trăiesc aici, se arată în comunicatul WWF România. Expoziţia poate fi vizitată în Miercurea-Ciuc până la 31 august. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.