Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Titus Corlăţean: „Sper ca în anii care vin să putem creşte gradual bugetul acordat asociaţiilor româneşti” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Titus Corlăţean: „Sper ca în anii care vin să putem creşte gradual bugetul acordat asociaţiilor româneşti”
Titus Corlăţean: „Sper ca în anii care vin să putem creşte gradual bugetul acordat asociaţiilor româneşti”

Titus Corlăţean: „Sper ca în anii care vin să putem creşte gradual bugetul acordat asociaţiilor româneşti”

 

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, aflat la Izvoru-Mureşului în ultima zi a dezbaterilor, a discutat, în particular, cu delegaţiile româneşti de peste graniţe aflate la Universitatea de Vară şi a răspuns unora dintre problemele ridicate în zilele anterioare de românii din jurul graniţelor.

Astfel, ministrul de Externe susţine ideea creşterii bugetului alocat românilor din afara graniţelor, pe măsură ce apar resurse financiare: „Eu, unul, susţin acest lucru şi sper ca în anii care vin să putem creşte gradual acest buget acordat asociaţiilor româneşti. Dar încă o dată, este un lucru important pe care îl mai menţionez, în clipa în care asociaţiile românilor prezintă proiecte concurente şi nu sunt capabile să se reunească în jurul unui proiect care spune de fapt acelaşi lucru, este o problemă. E foarte greu pentru statul român să facă pe bază de selectivitate o alegere între unii şi alţii, care sunt mai români şi care sunt mai puţin români. Asta este o problemă”, a afirmat ministrul de Externe.

Referitor la solicitarea asociaţiilor românilor din Valea Timocului de retragere a consulului din Zaicear, Titus Corlăţean a spus că va discuta direct cu reprezentanţii comunităţii româneşti de acolo pentru a clarifica situaţia, dar este convins că nici un diplomat român nu poate fi acuzat de atitudini antiromâneşti, aşa cum a fost acuzat consulul Iulian Niţu.

„Spre deosebire de informaţiile parţiale pe care dumneavoastră le aveţi la nivelul opiniei publice, eu cunosc mai în profunzime complexitatea subiectului şi cred că este corect să discut direct cu reprezentanţii asociaţiei din Valea Timocului şi cu organizaţia românească care a ridicat această chestiune, pentru a clarifica lucrurile. Pot, însă, să o spun public foarte clar, nici un diplomat român de nicăieri, nici ambasadorul, nici consulul general, nu există motive ca ei să fie acuzaţi de atitudini antiromâneşti, subliniez. Că sunt neînţelegeri, că sunt alte aspecte care trebuie clarificate, da – şi le voi clarifica împreună cu cei interesaţi”.

Totodată, ministrul de Externe a lansat un îndemn la unitate pentru românii de pretutindeni în lupta lor pentru păstrarea identităţii, subliniind că românii pot deveni relevanţi în statele în care trăiesc doar dacă sunt uniţi.

„Mesajul pe care îl am de ani de zile, pentru că lucrez pe această relaţie cu asociaţiile româneşti din jurul României de foarte mulţi ani, este acela de luptă permanentă pentru prezervarea identităţii. Este un lucru pe care în primul rând ei trebuie să îl facă, românii care trăiesc acolo şi adesea în condiţii dificile. Asta presupune mai multă unitate şi nu obosesc să spun acest lucru, mai multă unitate între asociaţiile româneşti, mai puţină competiţie, mai puţine ambiţii personale, mai multă unitate. Pentru că pot deveni relevanţi dacă sunt uniţi în statele respective. Şi, doi, bineînţeles, presupune o acţiune constantă a statului român şi – trebuie să recunosc – mai mulţi bani alocaţi, mai multe resurse financiare şi aici mai avem de lucru”, a afirmat Titus Corlăţean. (G. Mihail)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.