Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Pădurea şi noi”, ec. Cătană Savu | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 8 mai 2024
Home » Cultură » „Pădurea şi noi”, ec. Cătană Savu
„Pădurea şi noi”, ec. Cătană Savu

„Pădurea şi noi”, ec. Cătană Savu

Marţi, 12 decembrie, a avut loc la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa un eveniment pe cât de frumos, pe atât de instructiv, deoarece lansarea cărţii „Pădurea şi noi”, semnată ec. Cătană Savu, a venit în prag de sărbători cu o temă provocatoare şi dragă celor care ne-am născut şi am trăit aici la poale de Călimani. Cartea vorbeşte atât la general, cât şi în mod particular despre tot ce ţine de tema pădurii (cu toate tarele ei). Mesajul cărţii se adresează omului de astăzi care începe să fie mai conştient şi face eforturi să se ridice la un nivel cât de cât acceptabil: despădurire, împădurire, protejare a fondului silvic, conştientizare a nevoilor ce ţin de protecţia mediului. Cartea a apărut în acest an la editura Ardealul, la tehnoredactare contribuind dna bibliotecar Aurica Ujică, iar la corectură dl dr. Adrian Şimon.

Cartea vizează domeniul silvic, dar îşi deschide largi perspective şi către un alt domeniu, ce ţine de viaţa omului atât de legat de mediul natural: legal, economic, ecologic, estetic, social, literar şi chiar psihologic. Dl economist Savu Cătană, în urma unei experienţe de-o viaţă în domeniu, dar şi în urma unei documentări riguroase, prezintă în aceste pagini evoluţia managementului fondului silvic, atitudinea societăţii de-a lungul timpului şi la toate nivelele. Acesta face referire la dezvoltarea şi protejarea arealului forestier, analizează paşii făcuţi înainte şi înapoi în domeniul silvic şi social, ajungând inclusiv la analize şi exemplificări în domeniul literar. Ataşamentul său în ce priveşte bogăţia noastră milenară, aurul verde, este evidentă.

La această manifestare au luat cuvântul dl director al Direcţiei Silvice Harghita, Cătălin Mutică, dl inspector general şcolar adjunct, dr. Costin Hîrlav, prof. dr. Adrian Şimon, dr. Viorica Lazăr. Fiecare dintre cei invitaţi la cuvânt a prezentat dintr-o perspectivă diferită conţinutul cărţii, lucru care a făcut ca studiului să-i fie dezvăluite aspecte din cele mai diverse. Dna Viorica Lazăr a prezentat cartea la modul general, evidenţiind valorile pe care autorul le sesizează şi le aduce în prim plan. Dl director Cătălin Mutică a scos în evidenţă aspectele interesante din punct de vedere al Codului Silvic, făcând şi diverse legături şi alte referinţe despre alte lucrări în domeniu. Dl insp. dr. Costin Hîrlav a evidenţiat elemente din perspectivă geografică şi ecologică, iar dl dr. Adrian Şimon s-a axat în prezentarea sa pe aspectele ce ţin de dezvoltarea durabilă a societăţii, economie şi management. Celor prezenţi li s-a oferit câte un exemplar gratuit din cartea prezentată. La finalul întâlnirii cu cititorii, autorul a purtat şi o discuţie fructuoasă cu aceştia, oferindu-le, la o cafea, autografele binemeritate.

Dr. Vorica LAZĂR, directoarea Bibliotecii Municipale „George Sbârcea” Topliţa

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.