Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Noi fonduri, în valoare de peste 2,5 milioane de lei, alocate de Guvern judeţului Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Sănătate » Noi fonduri, în valoare de peste 2,5 milioane de lei, alocate de Guvern judeţului Harghita
Noi fonduri, în valoare de peste 2,5 milioane de lei, alocate de Guvern judeţului Harghita

Noi fonduri, în valoare de peste 2,5 milioane de lei, alocate de Guvern judeţului Harghita

  • Cea mai mare parte va fi destinată investiţiilor aflate în derulare pe drumurile judeţene

Unul dintre principalele puncte ale ordinii de zi a şedinţei ordinare a consiliului judeţean a fost modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli (BVC) al judeţului, prin includerea resurselor primite de la Guvern, în urma aprobării unor acte normative. Astfel, pe baza OUG nr. 97/2021 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul în curs şi a HG nr. 992/2021 privind alocarea unei sume din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2021 pentru unităţile administrativ-teritoriale afectate de calamităţile naturale, bugetul judeţului a fost suplimentat cu suma de 302.000 de lei din cotele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, cu încă 2,145 de milioane de lei din cotele defalcate din impozitul pe venit pe anul în curs, la care se adaugă 114.000 de lei pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate de calamităţile naturale produse în acest an.

O altă categorie de modificări aduse BCV al judeţului au vizat suplimentarea bugetelor unor instituţii, dar şi virări de credite între diverse programe.

6,71 de milioane de lei pentru drumurile judeţene

Această sumă va asigura continuarea investiţiilor aflate în derulare pe drumurile judeţene harghitene.

„Am primit resurse din partea Guvernului (…), astfel vom lua un credit mai mic pentru construirea drumurilor judeţene. În primul rând punem la drumuri aceste resurse”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba.

La acest capitol, consilierii judeţeni au aprobat, între altele, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea DJ 136, care asigură accesul locuitorilor localităţii Goagiu spre oraşul Cristur Secuiesc şi judeţul Mureş. Valoarea acestui proiect, care vizează reabilitarea căii de comunicaţie pe o lungime de 5,95 de kilometri, este de aproximativ 54,997 de milioane de lei.

„De 4-5 ani ne chinuim cu acest drum, de multe ori ne-am apucat, în multe feluri, dar nu am reuşit să ducem la bun sfârşit asfaltarea, ultimii 400 de metri până la capătul satului Goagiu. Specialiştii spun că trebuie refăcut fundamentul, nu am găsit nici un proiectant şi atunci am luat o altă decizie, să facem proiectarea până la limita cu judeţul Mureş. (…) Acum, că a fost inclus în Programul «Anghel Saligny», vom începe cu acest prim şi cel mai important tronson, cel din interiorul satului şi vom merge până la limita cu judeţul Mureş”, a explicat Borboly Csaba.

Forul decizional al consiliului judeţean a aprobat şi documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea DJ 127B, în localitatea Lunca de Jos, pe pârâul Iavardi, la intersecţia cu Valea Rece, pe o lungime de 2,5 kilometri, inclusiv reparaţiile la poduri şi podeţe. Valoarea proiectului se ridică la peste 16,89 de milioane de lei cu TVA, fiind acoperită parţial de fonduri de la bugetul de stat aprobate anul trecut pentru înlăturarea pagubelor provocate de inundaţii.

„Între Bălan şi Sândominic, acest drum, pe hârtie, trece spre Ghimeş. Dar la ieşirea din Ghimeş, inundaţiile distrug drumul şi pentru cele câteva sute de oameni care locuiesc acolo acesta devine impracticabil. Pârâul Iavardi trebuie pus într-o albie din beton, iar asfaltul trebuie turnat pe beton. Din acest motiv avem un cost atât de mare pentru 2,5 kilometri. Mai sus avem cascada, vom discuta cu cei din Neamţ cum să facem legătura şi cu satul Trei Fântâni (com. Dămuc, jud. Neamţ – n.a.), printr-o colaborare pe drumuri comunale”, a detaliat preşedintele CJ Harghita.

A fost aprobat şi Regulamentul privind circulaţia pe drumurile judeţene („Regulament privind circulaţia pe drumurile publice judeţene a vehiculelor rutiere cu greutăţi şi/sau dimensiuni de gabarit care depăşesc limitele maxime prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi exercitarea controlului, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de către împuterniciţii Consiliului Judeţean Harghita”), în baza căruia, agenţii constatatori în colaborare cu Poliţia Rutieră, cu ajutorul camerelor existente şi al celor care urmează să fie montate, fixe şi mobile, vor putea identifica maşinile care depăşesc capacitatea portantă a drumului, mai ales pe zonele unde sunt instituite restricţii de circulaţie, în special în perioada de iarnă, atunci când începe exploatarea lemnului, şi primăvara, când temperaturile urcă uşor peste limita îngheţului. Potrivit specialiştilor, în aceste două anotimpuri fundaţia drumului „se înmoaie” sub greutatea maşinilor de mare tonaj care transportă lemn, produse balastiere şi beton.

„Aceste drumuri nu au fost proiectate pentru 50-60 de tone şi transportatorii trebuie să înţeleagă acest lucru. Vom duce o campanie intensă, ca toţi cei care au cariere de piatră sau firme de transport să înţeleagă şi atunci când fac o ofertă să ia în calcul cheltuielile suplimentare generate de ocolirea anumitor tronsoane sau că pot circula doar cu un tonaj mai mic. În plus, acest Regulament ne va da posibilitatea să câştigăm de acum încolo procesele iniţiate, pe care până acum, în lipsa acestuia, le-am pierdut. După publicarea acestei hotărâri, rugăm ATOP să solicite Poliţiei ca de la 1 octombrie să-şi facă treaba, pentru că acum are şi baza legală”, a afirmat şeful administraţiei publice judeţene.

Harghita va depune 16 cereri de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare „Anghel Saligny”

Cererile de finanţare vor avea ca obiect reabilitarea mai multor drumuri judeţene, realizarea infrastructurii de apărare, reparaţii la podeţe, consolidarea sistemului rutier şi alimentarea cu apă a localităţilor.

Între drumurile judeţene care vor fi reabilitate cu finanţare prin Programul „Anghel Saligny” se numără DJ 123 – Valea Uzului spre judeţul Bacău, DJ 127 Ditrău-Tulgheş şi DJ 127A până la limita cu judeţul Neamţ.

„Hotărârea de azi (24 septembrie – n.a.), în privinţa cererilor de finanţare prin Programul Naţional «Anghel Saligny», este foarte importantă şi oportună şi este necesar să depunem toate eforturile necesare pentru a primi cât mai mulţi bani pentru judeţul Harghita. Dacă în anii anteriori nu am beneficiat de fonduri pentru reabilitarea drumurilor judeţene, acum am stabilit 16 obiective şi vom fi fruntaşi în accesarea acestor fonduri. Nu putem pierde această oportunitate, prin care vom putea dezvolta comunităţile locale şi conecta judeţul Harghita cu alte judeţe”, a concluzionat Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.