Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Invitaţie la MaRó, un spektákol ku magyari şi români… | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Timp Liber » Invitaţie la MaRó, un spektákol ku magyari şi români…
Invitaţie la MaRó, un spektákol ku magyari şi români…

Invitaţie la MaRó, un spektákol ku magyari şi români…

… ce va avea loc duminică, 27 noiembrie 2016, la Casa Artelor (fosta Casă de cultură a sindicatelor) din Miercurea-Ciuc, cu începere de la ora 19:00. Preţul unui bilet: 20 de lei

 

Dacă vă decideţi să petreceţi seara de duminică în sala de spectacole, veţi avea parte de una din cele mai haioase producţii teatrale. Autorul dramatic Székely Csaba, deja consacrat internaţional, radiografiază cu mult tact starea de fapt a comunităţii maghiare din satele transilvănene prin intermediul unor poveşti dramatice, dar nu lipsite de umor, în MaRó, autorul târgu-mureşean îi aduce faţă în faţă pe maghiari şi români, folosindu-se de situaţii pe cât de absurde, pe atât de pline de umor, toate având la bază prejudecăţile unei convieţuiri cu probleme.

MaRó aduce ca noutate acea detaşare necesară pentru a privi relaţia româno-maghiară la modul relaxat, cu zâmbetul pe buze, dar nu fără ironie, pe alocuri chiar durere camuflată prin intermediul comicului de situaţie şi mai ales de limbaj. Inspirată este în acest sens alegerea titlului care, dincolo de trimiterea la cele două comunităţi, beneficiază şi de un sens alternativ, cuvântul maghiar maró având sensul de caustic, sarcastic, usturător. Prin situaţiile propuse, Székely Csaba reuşeşte să degreveze sensul tragic al poveştilor, lăsând în urmă spectatorului senzaţia că se poate râde de sine însuşi, fiind chiar recomandat uneori în scop terapeutic.

Spectacolul este regizat de Andi Gherghe; În distribuţie: Benedek Botond Farkas, Ciugulitu Csaba, Hajdu Imelda, Fodor Piroska, Ştefan Mura, Nagy István, Raisa Ané. Scenografia: Adrian Ganea.

∗∗∗

MaRó = parodia amară a relaţiilor dintre maghiari şi români;

MaRó = ce înseamnă să fii un maghiar care trăieşte lângă un român şi viceversa;

MaRó = naţionalismul ca divertisment;

MaRó = sau cum să râzi de obsesiile naţionale; toate acestea sunt titluri ale unor cronici publicate în mai multe ziare şi reviste pe marginea spectacolului MaRó – Yorik Studio, Tg. Mureş.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.