O Constituţie nouă, relaxarea curriculei şi schimbarea sistemului medical preventiv – printre obiectivele electorale ale UDMR | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Politic » O Constituţie nouă, relaxarea curriculei şi schimbarea sistemului medical preventiv – printre obiectivele electorale ale UDMR
O Constituţie nouă, relaxarea curriculei şi schimbarea sistemului medical preventiv – printre obiectivele electorale ale UDMR

O Constituţie nouă, relaxarea curriculei şi schimbarea sistemului medical preventiv – printre obiectivele electorale ale UDMR

Senatorul UDMR Tánczos Barna a declarat, într-o conferinţă de presă ţinută la Miercurea-Ciuc, că formaţiunea din care face parte doreşte schimbarea metodologiei de învăţare a limbii române în şcolile maghiare, astfel încât elevii maghiari să studieze după manuale speciale.

„Trebuie să schimbăm, dacă vorbim despre educaţie, această mentalitate împământenită în privinţa predării limbii române în şcolile minorităţilor naţionale. Avem câteva rezultate pozitive (…) la anumite clase s-au schimbat manualele şi limba română se predă în aceste şcoli după un program special, rezultatele sunt pozitive şi trebuie să generalizăm, să extindem această metodologie de predare a limbii române”, a precizat Tánczos Barna, care candidează pentru un nou mandat şi şi-a prezentat programul electoral alături de deputatul Korodi Attila.

Tot în domeniul educaţiei, UDMR propune o relaxare a curriculei, renunţarea la temele de acasă şi extinderea sistemului after-school.

„În ceea ce priveşte programul nostru în domeniul educaţiei propunem o relaxare a curriculei şi o scădere a acestei presiuni care se constată acum la nivelul copiilor. Trebuie să desfiinţăm temele de casă, astfel încât copiii, după masă, să stea într-adevăr cu familia, în sânul familiei, să poată să petreacă câteva ore libere. În vederea acestui lucru propunem extinderea programului şcoală după şcoală, un sistem after-school care să ofere copiilor posibilitatea efectuării unor teme, aprofundării celor învăţate în orele de şcoală, de asemenea, să aibă posibilităţi de antrenamente sportive, la activitate culturală şi, prin acest program, ministerul, Guvernul să ofere copiilor o masă caldă şi pedagogi plătiţi din bugetul de stat”, a mai spus Tánczos Barna.

În programul parlamentarilor UDMR din zona Ciuc mai este inclusă şi schimbarea modului în care autorităţile controlează şi amendează firmele. Tánczos a propus ca la prima abatere firma să primească doar avertisment şi nu amendă, susţinând că „în hăţişul legislativ din România acesta ar fi un gest de minimă responsabilitate a autorităţilor faţă de întreprinzători”.

Deputatul UDMR Korodi Attila, candidat pentru un nou mandat la alegerile din 11 decembrie, a declarat la aceeaşi conferinţă de presă că UDMR doreşte schimbarea Constituţiei pe baza Declaraţiei de la Alba Iulia, din 1918, astfel încât fiecare comunitate să fie parteneră în dezvoltarea modernă a ţării.

„Dorim o Constituţie nouă. Toate partidele mari şi Preşedinţia ştiu că a venit momentul în care din nou trebuie să dezbatem cum va arăta Constituţia României în viitor. Noi vrem o Constituţie nouă, nu o constituţie modificată, bazată pe Declaraţia de la Alba Iulia, de acum 98 ani, care a adus bazele statului român modern. Este nevoie de o abordare nouă, în care fiecare comunitate, indiferent dacă este locală sau etnică, este văzută ca partener în a aduce valoare adăugată României şi în dezvoltarea modernă a ţării noastre”, a declarat Korodi Attila, care, alături de senatorul Tánczos Barna, şi-a prezentat programul electoral.

Printre propunerile celor doi se mai numără schimbarea sistemului medical preventiv din România şi asigurarea unei asistenţe prenatale şi postnatale familiilor tinere, acest demers bazându-se pe experienţele foarte bune obţinute în domeniu de unele ţări europene.

În programul parlamentarilor din zona Ciuc apare şi o altă noutate la nivel naţional, respectiv introducerea în şcoli a orelor de dansuri populare şi muzică tradiţională.

Programul deputatului UDMR este comun cu cel al senatorului Tánczos Barna şi al liderului Uniunii, Kelemen Hunor, care candidează pentru un nou mandat de deputat în Harghita. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Declarația de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, a fost acceptată prin declarații proprii de către comunitățile etnice ale sașilor și evreilor din Transilvania. Nu și de comunitatea maghiară! Aceasta nu a recunoscut-o și nu o recunoaște nici astăzi, astfel că nu poate avea pretenția schimbării Constituției României (pe care, de altfel, nici nu a votat-o), în spiritul Declarației. Acest spirit a fost și este respectat de România, dar liderii maghiarimii refuză să recunoască. Să nu uităm că după această Declarație a urmat Tratatul de Pace de la Trianon, pe care România îl respectă. Ca și celelalte state semnatare.
    De acord cu celelalte idei de îmbunătățire a sistemelor de sănătate și învățământ, dar care mai întâi trebuie testate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.