Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Încă şase infecţii cu noul coronavirus confirmate la secţia de Cardiologie a spitalului judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Încă şase infecţii cu noul coronavirus confirmate la secţia de Cardiologie a spitalului judeţean
Încă şase infecţii cu noul coronavirus confirmate la secţia de Cardiologie a spitalului judeţean

Încă şase infecţii cu noul coronavirus confirmate la secţia de Cardiologie a spitalului judeţean

Este vorba despre trei pacienţi şi trei cadre medicale; toţi au fost internaţi, primii la spitalul de suport COVID-19 de la Odorheiu Secuiesc, iar personalul medical la secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc

Şeful Secţiei de Cardiologie a SJU, dr. Balogh Csaba-István, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la spitalul judeţean, că, după cele şapte cazuri confirmate marţi seara, la secţia pe care o conduce au continuat testările în cursul zilei de miercuri, fiind testaţi toţi pacienţii internaţi şi majoritatea angajaţilor care erau disponibili. Testele recente aveau să confirme încă şase cazuri pozitive: trei pacienţi şi trei cadre medicale.

Potrivit şefului secţiei de Cardiologie, starea generală a noilor pacienţi confirmaţi pozitiv la noul coronavirus este „relativ bună, nu prezintă simptomele infecţiei cu SARS-CoV-2, sunt asimptomatici, le au numai pe cele cardiologice, dar sunt amelioraţi deja”.

„Restul angajaţilor, care sunt în număr de 15 (…) au fost testaţi azi (joi – n.a.) dimineaţă, iar rezultatele le vom avea după amiază. Ne-am propus ca duminică şi luni să retestăm toţi angajaţii şi pacienţii de pe secţie, ca să-i putem externa în condiţii de securitate, mai ales pentru dânşii”, a declarat medicul primar cardiolog.

În prezent, pacienţii care erau internaţi pe secţie înaintea apariţiei cazurilor COVID-19 sunt îngrijiţi aici, iar cei care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe şi trebuie internaţi vor fi trataţi pe secţia de Boli Interne. Cazurile speciale, foarte grave, vor fi rezolvate la Unitatea de Supraveghere şi Terapie Avansată a Cardiacilor Critici sau vor fi trimise către centrele universitare apropiate.

Potrivit dr. Balogh, reluarea activităţii ambulatoriului de specialitate se va face, cel mai probabil, marţi. „Momentan se menţine garda de cardiologie, toţi pacienţii primesc tratamente şi îngrijiri de urgenţă. Urgenţele mari vor fi transferate de la UPU direct în centrele universitare, de exemplu un infarct miocardic acut, iar cei care necesită îngrijire aici, la Miercurea Ciuc, vor ajunge ori la secţia cardiologie, ori la interne, unde vor fi îngrijiţi de medicii cardiologici. Deci, practic, urgenţele se rezolvă, iar pentru pacienţii cronici vom relua activitatea ambulatoriului probabil marţi, după ce vom avea a doua tură de teste confirmate săptămâna viitoare”, a precizat dr. Balogh.

La rândul său, dr. Sergiu Sîngeorzan, şeful Serviciului de Supraveghere şi Prevenire a Infecţiilor Asociate Asistenţei Medicale (SPIAAM) al SJU, a arătat că pacienţii de la Cardiologie confirmaţi pozitiv au fost deja transferaţi la Odorheiu Secuiesc, iar cele trei cadre medicale – două asistente şi o infirmieră – sunt internate la Boli Infecţioase pentru evaluare şi testări.

„Ancheta epidemiologică s-a complicat puţin, având în vedere că avem acum cele trei cazuri la pacienţi, pentru că trebuie să vedem acum cine a fost cel dintâi. În perioada următoare asta vom urmări, ca să putem să facem afilierea cazurilor. (…) Ceea ce este foarte important în momentul de faţă este că personalul medical este în regulă şi poate să preia mai departe pacienţi, astfel încât de marţi, dacă toate rezultatele sunt corespunzătoare, şi ambulatoriul poate să îşi reia activitatea”, a arătat dr. Sergiu Sîngeorzan.

Directoarea executivă a DSP Harghita: „Am atras atenţia şi înainte, că va fi posibilă o extindere, un val post-relaxare şi asta s-a întâmplat”

Directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tár Gyöngyi, a declarat, la rândul ei, că ancheta epidemiologică este în desfăşurare, motiv pentru care nu poate fi estimat încă numărul contacţilor persoanelor infectate. „Aceste persoane, personalul medical în special, a avut o viaţă normală şi au contacţi în familie şi în alte locaţii unde au fost prezenţi. Încercăm să închidem, să izolăm cât mai bine focarul, pentru că acesta este un focar”, a afirmat şefa DSP.

Ea a menţionat că un focar atât de mare într-o instituţie sanitară „este demn de atenţie deosebită” şi reprezintă o vulnerabilitate pentru sistemul sanitar din judeţ.

„Niciunde nu suntem protejaţi şi este o vulnerabilitate şi pentru sistemul sanitar din Harghita, întrucât afectează personal important, într-o specialitate importantă, deci trebuie să avem mare atenţie şi grijă şi să ne reorganizăm. Dar nu este o situaţie critică deocamdată, pentru că Cardiologia este o specialitate înrudită cu Medicina Internă, avem internişti care au făcut ani de-a rândul gărzi la Cardiologie”, a arătat dr. Tar.

Ea a atras atenţia asupra ştirilor false care circulă, potrivit cărora virusul nu ar exista, ştiri care fac mult rău populaţiei, în condiţiile în care efectele pandemiei în Harghita nu sunt dintre cele mai favorabile.

„Tot mai mulţi cad victime manipulării: că virusul nu ar exista, că infecţia nici nu este reală, că e ceva născocit pentru interesul nu ştiu cui. Să fim foarte atenţi, eu cunosc populaţia din Harghita ca fiind o populaţie receptivă şi cu capul pe umeri şi în continuare să evaluăm corect situaţia. Deci, pericolul nu a trecut, noi în Harghita avem un val cu întârziere. (…) Am atras atenţia şi înainte, că va fi posibilă o extindere, un val post-relaxare şi asta s-a întâmplat. Vedem că au apărut focarele, toate după data la care s-au instituit posibilităţi de mişcare, de relaxare şi de asta trebuie avută sporită grijă la nivel individual. (…) Acum, responsabilitatea a trecut pe plan individual, fiecare trebuie să avem grijă de noi, să ne spălăm pe mâini, să purtăm măşti, să evităm locurile aglomerate, să ţinem distanţa, oricât e de neplăcut, (…) dacă vrem să trecem cu cât mai puţine victime prin această perioadă. Vedem că numărul de cazuri creşte şi pe plan naţional şi în Harghita şi decesele, din păcate, încet-încet, dar au tendinţă crescătoare, deci trebuie să fie o atenţionare pentru toată lumea”, a conchis dr. Tar Gyöngyi.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.