Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Încă o lună până la Csiki Jazz, ediţia a IX-a | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Cultură » Încă o lună până la Csiki Jazz, ediţia a IX-a
Încă o lună până la Csiki Jazz, ediţia a IX-a

Încă o lună până la Csiki Jazz, ediţia a IX-a

La sfârşitul lunii iulie, de pe 28 până 30, Miercurea-Ciuc se va transforma într-un oraş al jazz-ului, în acel week-end fiind programată o nouă ediţie a festivalului Csiki Jazz sau Ciuc Jazz.

Va fi o ediţie îmbunătăţită faţă de cele anterioare, o ediţie care, promit organizatorii, va rămâne mult timp în memoria celor care vor fi prezenţi în curtea interioară a Cetăţii Miko.

Dar până ca Ciuc Jazz să-şi redeschidă scena, pentru promovarea festivalului se va organiza un concert itinerant care va ajunge, în perioada 11-15 iulie, în cinci localităţi din Harghita şi Covasna. Muzicieni locali din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Borsec şi Sfântu-Gheorghe, alături de o formaţie de jazz, vor susţine concerte în cele cinci oraşe, ocazie cu care se va lansa şi invitaţia la festival. De asemenea, spectacolele muzicale vor fi completate de o serie de desene şi jocuri de lumini realizate de elevi ai Liceului de Artă, secţia arte plastice, din Miercurea-Ciuc, alături de alţi copii din oraşele respective. Aceste evenimente vor fi posibile cu susţinerea Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

În ceea ce priveşte noutăţile din acest an, în afara concertelor, programul festivalului va avea mai multe oferte pentru adulţi. Se vor menţine şi activităţile pentru copii – în acest an, în cadrul programului Let’s play with jazz, cei mici vor avea ocazia să confecţioneze din materiale reciclabile instrumente muzicale, cu acestea urmând să şi cânte. Tot pentru cei mici va funcţiona în timpul concertelor o casă de joacă, unde copiii vor fi supravegheaţi de educatoare şi vor fi implicaţi în diverse activităţi.

Pentru adulţi, sâmbătă, 29 iulie, Bordás József va susţine un spectacol sub genericul Poveste muzicală în limbajul percuţiei. A doua zi, tot cei mari vor fi invitaţi la o degustare de vinuri.

Tot ca o noutate şi un lucru inedit, Ila Gábor, de la Radio Tg. Mureş, va realiza o emisiunea de jazz – Ce este jazzul? – în direct din Miercurea-Ciuc.

77 de artişti, de 11 naţionalităţi

În perioada 28-30 iulie, pe scena festivalului Ciuc Jazz vor urca 77 de muzicieni, iar 70 dintre aceştia sunt foarte buni, organizatorii spunând că oricare din ei ar putea susţine un concert personal de două ore, singur, oricând şi pe orice scenă din lume.

Printre aceştia se vor afla şi câştigătorii Stud Jazz Fest – un festival de jazz organizat în Târgu Mureş, Ciuc Jazz întinzând o mână de ajutor evenimentului din judeţul vecin prin invitaţia către câştigători de a urca pe scena din Miercurea-Ciuc. Tot de la Stud Jazz Fest vor fi invitaţi şi alţi 5 muzicieni, care vor avea un concert de improvizaţie la festivalul Ciuc Jazz, ei urmând a cânta pentru prima oară împreună chiar pe scena din Cetatea Miko.

Ziua zero va fi joi 27 iulie şi va fi găzduită de Ólommadár. Acolo vor concerta Monyó & Friends, dar şi Off-line Trió, o formaţie din Odorheiu Secuiesc, care menţine tradiţia de promovare a trupelor locale.

Ziua „aproape jazz”, ziua de vineri, va începe cu Framest Vocal Group (Letonia). Practic, deschizând festivalul cu un nume de calibru, este dovada că întreg festivalul va aduce pe scenă nume importante din lumea jazz-ului şi că ştacheta va fi înălţată faţă de ediţiile anterioare.

Tot vineri va urca pe scenă şi Marius Pop Trio. Marius Pop a început să cânte pe la 9 ani, iar chitara a devenit pentru el modul cel mai simplu prin care reuşeşte să-şi transmită trăirile şi emoţiile. Au urmat colaborări cu multe trupe româneşti rock şi pop, iar în 2009 a creat şi un proiect foarte interesant de Jazz-fusion numit The M Theory, alături de care a lansat albumul „First Step”. De asemenea, acesta a colaborat şi cu nume internaţionale.

Seara se vineri se va încheia cu recitalul Tátrai Trend (Ungaria), o legendă a muzicii ungare.

Ziua de sâmbătă va fi deschisă de către câştigătorii Stud Jazz Fest, după care un alt nume important din Ungaria va poposi la Miercurea-Ciuc. Este vorba de Balogh Roland – Finucci Bros Quartet. Fondatorii trupei sunt câştigătorii premiului Junior Prima şi a concursului de chitară jazz din Montreux în 2009, Roland Balogh şi fratele său geamăn Zoltan Balogh, care a câştigat locul 3 la Montreux Jazz Piano Competition în 2010. Trupa interpretează jazz clasic, muzică groove, fusion în limba maghiară şi prelucrări din muzica populară gipsy.

Din Slovacia vor sosi 20 de muzicieni ce compun Orchestra The Bratislava Serenaders, una din puţinele formaţii orientate strict pe un anume gen de muzică. Trupa a luat naştere în 1992, de atunci componenţa şi stilul lor rămânând neschimbate. Muzical, îşi dedică tot timpul liber pentru „Hot Jazz” sau „Sweet and Dance Music”, care au apărut în Europa la sfârşitul anilor ’20, importate din America. Mulţumită gramofonului, foarte popular în America, băieţii din orchestră pot cumpăra vechi discuri de gramofon, pentru a le asculta la nesfârşit şi notă cu notă pot să reconstruiască melodii vechi şi să reproducă aranjamentele muzicale.

The Serenaders au şi o altă iubire. Este tot muzica, muzica slovacă. Este cea cântată şi înregistrată în Bratislava şi Praga în anii ’30 şi ’40 şi gravitează în jurul unui nume extrem de popular din acea perioadă: František Krištof Veselý.

Ultima zi a festivalului, duminică 30 iulie, va propune şi capul de afiş al evenimentului. Deşi în fiecare zi nivelul va fi unul ridicat, din line up-ul festivalului se poate remarca Richard Bona. Concertul din Miercurea-Ciuc este inclus în cadrul unui turneu de promovare al ultimului album pe care cântăreţul camerunez îl susţine alături de Mandekan Cubano – o formaţie ce uneşte muzicieni din SUA, Cuba, Mexic, Spania şi Venezuela. Richard Bona & Mandekan Cubano va propune un amestec de stiluri, de la cele cubaneze la cele africane.

Seara va fi închisă de Juli Fabian (Ungaria) şi Tátrai Trend, care vor cânta alături de un grup de muzicieni din Târgu Mureş.

Trebuie menţionat şi faptul că în fiecare seară va avea loc o petrecere în Ólommadár, un jam session, la care vor fi invitaţi şi o parte din muzicienii care vor urca pe scena festivalului.

Un festival, nu o serie de concerte

Pentru cea de-a noua ediţie a Ciuc Jazz spectatorii „trebuie să fie pregătiţi pentru un pachet absolut nou de senzaţii. Line-up-ul pe care îl prezentăm anul acesta este special. Va fi mult mai spectaculos decât tot ce aţi văzut în anii precedenţi.

(…) Este pentru prima oară când încercăm să expunem festivalul ca o manifestare unitară. Nu există zile în care merită şi zile în care nu merită să vii, e o desfăşurare construită după un anumit scenariu. E un festival, nu e un magazin de jazz unde te duci la concertul care-ţi place, şi-l iei de pe raft şi-l asculţi, renunţând la următoarele două… Pierzi foarte mult neparticipând la întreg festivalul”, spuneau organizatorii festivalului în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat Nóra Szilágyi, Mircea Colceriu, Karda Emese şi Fekete Bernadetta.

Spectatori şi abonamente

Organizatorii spun că au primit semne că în Miercurea-Ciuc ar putea veni, special pentru eveniment, oameni din întreaga ţară, chiar şi din Canada, Spania sau Slovacia.

În ceea ce priveşte abonamentele, pentru ediţia din acest an vor fi disponibile două tipuri. Un abonament (140 de lei) va permite deţinătorului să aleagă două din cele trei zile în care să meargă, la acestea adăugându-se şi seara de joi. Alt abonament (190 de lei) va permite accesul la întreg festivalul.

Festivalul Csiki Jazz este organizat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Departamentului pentru Relaţii Interetnice, Administraţiei Fondului Cultural Naţional din Ungaria, Consiliului Judeţean Harghita, prin Centrul Cultural Judeţean, Fundaţiei „Bethlen Gabor” şi altor sponsori locali.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.