Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În căutare de patrimoniu imobil – Case tradiționale din nordul județului Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Cultură » În căutare de patrimoniu imobil – Case tradiționale din nordul județului Harghita
În căutare de patrimoniu imobil – Case tradiționale din nordul județului Harghita

În căutare de patrimoniu imobil – Case tradiționale din nordul județului Harghita

În nordul judeţului Harghita se mai pot găsi încă exemple de arhitectură rurală tradiţională. Din păcate, starea lor de conservare este problematică iar perspectivele de restaurare rămân reduse.
Casa tradiţională, sat Platoneşti, nr. 1, comuna Sărmaş
Aproape de drumul naţional, pe direcţia Topliţa – Gheorgheni, undeva chiar la trecerea dintre comunele Gălăuţaş şi Sărmaş, pe partea dreaptă orice trecător zăreşte o casă mare, albastră, care reţine privirea măcar pentru câteva clipe. Este o casă cu pridvor, la care se remarcă şi prezenţa unor elemente de traforaj, datată cca. 1900 şi nelocuită din 1988. Era prima casă din satul Platoneşti şi foarte aproape, în vale, curge Mureşul. Imaginea casei ne trimite cu 122 de ani în trecut şi ne invită să ne imaginăm cum se trăia atunci în zonă şi cum se înlănţuiau zilele pentru locatarii casei. Interiorul e compartimentat în două încăperi de locuit şi o cămară. Casa e aşezată pe o fundaţie masivă din piatră, în care a fost amenajată pivniţa. Acum construcţia prezintă semne vizibile de degradare (lemnul, tencuiala), iar localizarea foarte aproape de şosea poate accelera acest proces, prin participarea mai multor factori.
Casa aceasta am găsit-o şi într-o piesă înregistrată şi publicată pe YouTube, făcând parte dintr-un colaj ce asigură partea vizuală pentru piesa „Lângă o casă părăsită”, interpret Petrică Ţăran.
(Date culese parţial de la Cotfas Angelica)

Sursa: muzeu.mncr.ro, secţiunea Itinerarii culturale, scris de Cosmina M. Oltean

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.