Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În 2016, jandarmii harghiteni au constatat 49 de infracţiuni şi au aplicat 602 amenzi, în valoare de aproape 170.000 lei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » În 2016, jandarmii harghiteni au constatat 49 de infracţiuni şi au aplicat 602 amenzi, în valoare de aproape 170.000 lei
În 2016, jandarmii harghiteni au constatat 49 de infracţiuni şi au aplicat 602 amenzi, în valoare de aproape 170.000 lei

În 2016, jandarmii harghiteni au constatat 49 de infracţiuni şi au aplicat 602 amenzi, în valoare de aproape 170.000 lei

  • La acestea se adaugă încă 207 infracţiuni constatate în timpul misiunilor executate împreună cu Poliţia
  • A scăzut numărul misiunilor de restabilire a ordinii publice

Efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita au executat, anul trecut, un număr de 816 misiuni de asigurare a ordinii publice, 8.617 misiuni de menţinere a ordinii publice, 1.100 misiuni de pază şi protecţie şi 652 de misiuni în cooperare.

Datele reies din bilanţul IJJ Harghita pe anul 2016, pus la dispoziţie de Compartimentul informare, relaţii publice şi cu publicul din cadrul instituţiei. Şedinţa de evaluare a activităţii desfăşurate de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita anul trecut a avut loc săptămâna trecută, în sala amfiteatru a Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc.

Potrivit documentului, în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, jandarmii harghiteni au constatat 49 de infracţiuni, cu 46 de autori, acestea făcând obiectul a 45 de dosare cu acte premergătoare începerii urmăririi penale. De asemenea, în 2016 jandarmii au aplicat 1.503 sancţiuni contravenţionale, din care 602 au fost amenzi, în valoare de 169.120 lei, iar 901 au fost avertismente scrise.

În ceea ce priveşte misiunile de menţinere a ordinii publice în sistem integrat (împreună cu Poliţia) au fost constatate un număr de 207 infracţiuni, cu 195 de autori.

În perioada amintită, IJJ Harghita a executat 67 de mandate de aducere (din care 34 cu prezentarea persoanei şi 33 fără prezentarea persoanei). „În urma executării acestor misiuni, nu au fost primite sancţiuni din partea unităţilor care au emis mandatele referitor la modul în care acestea au fost duse la îndeplinire”, se arată în bilanţ.

Nu au fost constatate tulburări grave ale ordinii publice

Conform documentului, numărul misiunilor de asigurare a ordinii publice executate de jandarmi în judeţul Harghita în 2016 a crescut faţă de anul anterior, de la 794 în 2015 la 816. La aceste misiuni, anul trecut au fost angrenaţi 4.565 de jandarmi, iar în 2015 – 4.873.

Cea mai importantă misiune de asigurare a ordinii publice a fost executată, ca în fiecare an, cu ocazia sărbătoririi rusaliilor de către creştinii din cultul romano-catolic, la Şumuleu-Ciuc şi pe dealul Şumuleul Mic, manifestaţie la care au participat aproximativ 120.000 de persoane.

„Pe segmentul misiunilor de restabilire a ordinii publice nu au fost constatate tulburări grave ale ordinii publice pe timpul desfăşurării manifestărilor care să fi impus prezenţa efectivelor de jandarmi. Intervenţiile venite în sprijinul misiunilor proprii, dar şi la solicitare au constat în aplanarea unor conflicte de mică amploare sau în soluţionarea unor apeluri primite prin Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112 şi de salvare-evacuare. În perioada analizată au fost 56 de astfel de intervenţii, în scădere cu 20 faţă de 2015”, se precizează în raportul de activitate.

În 2016, numărul misiunilor de menţinere a ordinii publice executate de jandarmii montani sau în sistem integrat (patrule mixte poliţişti-jandarmi) s-au dublat faţă de anul anterior perioadei analizate. Astfel, dacă în anul 2015 au fost executate 4.739 de asemenea misiuni, anul trecut numărul acestora s-a ridicat la 8.617, în 52 de localităţi, dintre care opt în mediul urban şi 44 în mediul rural.

Anul trecut, potrivit documentului, jandarmii montani harghiteni din Posturile Harghita-Băi, Borsec, Băile Tuşnad şi Lacu Roşu, precum şi din Postul de Jandarmi Balneoclimateric Praid au constatat 16 infracţiuni silvice, iar valoarea amenzilor contravenţionale aplicate s-a ridicat la 43.500 lei.

Totodată, în timpul executării misiunilor de pază şi protecţie instituţională, jandarmii au aplicat 16 sancţiuni la Legea 61/1991.

În ceea ce priveşte cooperarea interinstituţională, IJJ Harghita a executat, anul trecut, 652 de misiuni, din care 69 cu Poliţia, 11 cu executorii judecătoreşti, 12 cu ISU Harghita, cinci cu organele administraţiei publice locale, 77 cu organele silvice şi 478 de acţiuni cu alte instituţii, cu un efectiv total de 1.750 de jandarmi.

Prefectul judeţului: Jandarmeria harghiteană „se bucură (…) de încrederea populaţiei”

La prezentarea bilanţului IJJ pe anul 2016 au participat prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Barti Tihamér, reprezentanţi ai instituţiilor cu care inspectoratul cooperează şi colaborează, precum şi ai cadrelor ce formează colectivul instituţiei.

Prefectul Adrian Jean Andrei a declarat în cadrul şedinţei festive că jandarmeria harghiteană se bucură de încredere populaţiei, lucru de care jandarmii trebuie să fie mândri. „Jandarmeria harghiteană este o forţă credibilă şi profesionistă care se bucură din plin de o legitimitate totală din partea statului şi de susţinere din partea autorităţilor centrale, judeţene, dar şi din partea autorităţilor locale. Dar mai ales se bucură, şi aş dori să fiţi mândri de acest lucru, de încrederea populaţiei, datorită profesionalismului cu care jandarmii îşi fac datoria în fiecare zi, 24 de ore din 24 de ore”. Totodată, prefectul judeţului i-a acordat inspectorului şef al IJJ, colonel Dan Iamandi, o diplomă, un semn de apreciere pentru toate misiunile îndeplinite cu succes, cât şi ca urmare a foarte bunei colaborări dintre cele două instituţii.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamér, a spus că „este îmbucurător faptul că la nivelul judeţului nostru există o echipă aşa de bună de jandarmi, cum este a dumneavoastră. Am avut o colaborare foarte bună”. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.