Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Idei de evadare în natură: „Popasul Păsărilor” sau Delta din Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Idei de evadare în natură: „Popasul Păsărilor” sau Delta din Harghita
Idei de evadare în natură: „Popasul Păsărilor” sau Delta din Harghita

Idei de evadare în natură: „Popasul Păsărilor” sau Delta din Harghita

Cu acest număr al ziarului vom începe un serial în cadrul căruia vom oferi câteva idei de evadare în natură la sfârşit de săptămână. Sunt locuri care pot fi vizitate în jumătate de zi (sau mai mult), într-o sâmbătă sau duminică, ca alternativă la activităţile din oraşe.

Şi vom începe cu Popasul Păsărilor de la Sânpaul.

Rezervaţia Naturală „Popasul Păsărilor de la Sânpaul” se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare şi, aşa cum îi zice şi numele, este arie naturală protejată de interes, fiind inclusă în aria de protecţie specială avifaunistică Dealurile Homoroadelor, sit ce aparţine reţelei ecologice europene Natura 2000.

Aria se află în extremitatea sudică a judeţului, pe teritoriul administrativ al comunei Mărtiniş, în sud-estul satului Sânpaul, imediat lângă drumul judeţean 131, ce leagă Oclandul de Mărtiniş. Pornind cu maşina din Miercurea-Ciuc sau din Odorheiu Secuiesc, accesul până în Sânpaul este uşor, realizându-se pe DN 13, iar din Vlăhiţa se merge spre Lueta.

Înainte de a spune ce puteţi vedea acolo (adică motivul recomandării acestei zone), amintim că este interzisă camparea în areal, iar vizitarea se face cu ghid, respectându-se regulamentul rezervaţiei, pe trasee turistice şi marcate (custodele sitului este Ocolul Silvic Privat Baraolt, Asociaţia Speo-Turistică şi de Protecţia Naturii „Lumea Pierdută”, Asociaţia Geopark Perşani, iar regulamentul detaliat de vizitare poate fi citit şi la adresa de Internet: http://ospbaraolt.webs.com/regulamentrospa0027.html).

„Popasul păsărilor” a fost declarată arie naturală din dorinţa de a proteja şi a conserva speciile de păsări migratoare şi cuibătoare. Totodată, se pune accent şi pe conservarea florei şi faunei autohtone, precum şi pe menţinerea diversităţii habitatelor umede.

„Popasul păsărilor” de la Sânpaul este o zonă umedă cu heleşteie şi bălţi, cu specii de plante hidrofile (stufărişuri şi păpuriş) şi asigură condiţii de hrană şi cuibărire speciilor de păsări migratoare de baltă; dintre care unele protejate la nivel european sau aflate pe lista roşie a IUCN.

Cei care vizitează pentru prima dată Refugiul Ornitologic de la Sânpaul se întreabă dacă nu cumva au greşit judeţul, pentru că vegetaţia este specifică Dobrogei, cu stufăriş şi păpuriş, iar sutele de păsări te duc cu gândul la Delta Dunării.

În rezervaţia ornitologică s-au observat peste 260 de specii de păsări, iar o concentraţie de specii atât de mare pe o suprafaţă atât de mică reprezintă o raritate în Europa. Aici cuibăresc peste 70 de specii de păsări (majoritatea ocrotite prin lege). Dintre speciile de păsări cele mai importante putem aminti: buhaiul de baltă (Botaurus stellaris), egreta mare (Egreta alba), stârcul roşu (Ardea purpurea), barza neagră (Ciconia nigra), raţa roşie (Aythya nyroca), eretele de stuf (Circus aeruginosus) sau nagâţul (Vanellus vanellus).

De menţionat că fotografierea păsărilor se poate face numai din observatoarele special amenajate, iar pescuitul sportiv se poate realiza în zonele delimitate în acest sens.

LIVIU C.

(Rubrică realizată cu sprijinul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.