Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, solicitate de turişti şi în acest sezon estival | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, solicitate de turişti şi în acest sezon estival
Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, solicitate de turişti şi în acest sezon estival

Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, solicitate de turişti şi în acest sezon estival

  • Transformate în spaţii de cazare pentru turişti, acestea sunt amplasate în zone spectaculoase, în mijlocul naturii

Anul trecut, în timpul verii, când erau în vigoare restricţiile de circulaţie impuse de pandemie, fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice (DS) Harghita au fost la mare căutare în rândul turiştilor. Dacă de regulă pe timpul verii cabanele turistice ale direcţiei silvice sunt ocupate în weekend-uri, în 2020 acestea au fost rezervate şi în timpul săptămânii. În acest an, chiar dacă nu la nivelul din 2020, există numeroase cereri din partea turiştilor pentru rezervarea acestor cabane.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că, înaintea aplicării legilor de retrocedare a terenurilor către foştii proprietari, direcţia silvică administra 13 fonduri cinegetice, iar pentru primirea vânătorilor s-au construit cabane tradiţionale în stil vânătoresc, rustic. În perioada când erau restricţii la vânătoare, imobilele erau folosite pentru cazarea oricărui doritor. După aplicarea legilor fondului funciar, majoritatea fondurile cinegetice au fost organizate de către asociaţiile de proprietari privaţi. Astfel, în momentul de faţă, DS Harghita gestionează doar trei fonduri de vânătoare, însă cabanele de pe terenurile ce au fost retrocedate altor gestionari au rămas în proprietatea statului.

Ing. Cătălin Mutică a spus că, pentru a fi puse în valoare fostele cabane de vânătoare, au fost executate lucrări de întreţinere, reparaţii, renovări cu scopul de a le aduce la standarde apropiate pensiunilor turistice. Totuşi, a precizat acesta, direcţia silvică nu este o entitate care se ocupă cu prioritate de turism.

Conform sursei citate, în momentul de faţă, direcţia silvică deţine şapte cabane turistice, clasificate la 3 margarete, dacă e să le comparăm cu pensiunile turistice. „Zonele în care sunt construite aceste cabane sunt spectaculoase din punct de vedere natural”, a precizat ing. Cătălin Mutică. În sezonul de vânătoare, în fondurile cinegetice gestionate de DS Harghita în nordul judeţului, cabanele sunt folosite pentru cazarea vânătorilor.

Şapte cabane turistice în mijlocul naturii

Cele şapte cabane ale direcţiei silvice sunt: Ivo şi Vârful Mădăraş, gestionate de Ocolul Silvic (OS) Homorod, Hurducaş (OS Topliţa), Bistricioara (OS Borsec), Tisaşu şi Lacu Roşu (OS Tulgheş), Mădăraş (în apropierea localităţii cu acelaşi nume, administrată de OS Miercurea Ciuc).

„Acestea sunt cabanele în care efectiv putem opera servicii turistice asemănătoare celor din pensiunile private. Nu putem discuta de grad de ocupare, de aflux de turişti, de servicii conexe – de exemplu, mesele ce ar trebui servite – deoarece nu avem autorizaţiile necesare şi nu suntem atât de dezvoltaţi din acest punct de vedere ca să putem spune că avem o experienţă foarte mare în turism. Practic, cabanele se închiriază integral, cu bucătărie, cu zonele de dormit şi turiştii îşi organizează singuri şederea în ele”, a spus directorul DS Harghita, care a precizat că personalul aferent imobilelor este format doar din cabanierii care se ocupă cu întreţinerea în interiorul şi în exteriorul cabanelor.

„Deocamdată suntem la dispoziţia celor care doresc să-şi petreacă câteva zile liniştite, în natură”.

Dar şi în aceste condiţii, după cum am amintit deja, în vara anului trecut, gradul de ocupare a fost foarte important, potrivit sursei citate. În acest an, de asemenea, sunt multe solicitări, chiar dacă nu la nivelul lui 2020.

Ing. Cătălin Mutică a subliniat că pe perioada iernii sunt unele cabane foarte solicitate, cum este cea de la Vârful Mădăraş, care în sezonul de schi este rezervată aproape 100%.

Cabana Ivo, folosită în vremea regimului comunist la vânătorile prezidenţiale, are la rândul ei căutare în rândul turiştilor.

O cabană la fel de căutată este cea de la Lacu Roşu, deoarece este situată chiar pe malul lacului, într-o zonă izolată, cu o atmosferă liniştită.

Rezervările se fac cu mult timp înainte

În ceea ce priveşte veniturile, cheltuielile legate de cabane sunt acoperite din încasările de la turişti. De anul trecut, pentru închirierea cabanelor sunt acceptate şi vouchere sau carduri de vacanţă. Prin ocoalele silvice, cabanele pot fi rezervate de către turişti în perioadele dorite, după care întregul proces de facturare şi de încasare a serviciului este operat de direcţia silvică.

Directorul DS Harghita a spus că sunt foarte mulţi turişti care revin la aceste cabane, iar solicitările pentru sfârşiturile de săptămână sunt numeroase, astfel că rezervările se fac cu mult timp înainte. „Pentru Revelioane, de exemplu, rezervările se fac cu aproape un an de zile înainte. Ştim deja cine va veni la fiecare cabană de Revelion. În perioada sărbătorilor importante, când sunt zile libere, rezervările sunt făcute cu mult timp înainte. La cabanele din zonele de schi, de la Lacu Roşu, care sunt accesibile, sunt în zone foarte frumoase, se fac rezervări cu mult timp înainte. Din această cauză, doritorii trebuie să ia legătura cu reprezentanţii ocoalelor silvice sau să contacteze direcţia silvică pentru a afla perioada în care cabanele sunt libere şi să depună o cerere de rezervare”, a explicat ing. Cătălin Mutică.

Directorul DS Harghita a precizat că încă nu se pot face rezervări la aceste cabane pe platformele specializate, dar există o astfel de intenţie din partea Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva. Însă, a reamintit acesta, „RNP – Romsilva, direcţia silvică, ocoalele silvice nu sunt operatori economici specializaţi pe turism”.

Preţurile sunt la nivelul unei pensiuni de 3 margarete în mediul privat. Se poate închiria o cameră sau întreaga cabană. O cameră dublă, cu baie proprie, se poate închiria, în medie, cu 150 de lei pe zi. Sunt cabane în care 2-3 camere au o singură baie şi în cazul acestora preţurile sunt mai mici.

„Dacă se închiriază întreaga cabană, există un discount şi turiştii ar ieşi mai ieftin decât dacă ar plăti integral toate camerele. Avem şi asemenea oferte pentru a încuraja închirierea întregii cabane”, a spus directorul DS Harghita.

Turiştii care vin la aceste cabane caută liniştea din păduri

Acesta a mai declarat că în fiecare an Direcţia Silvică Harghita încearcă să-şi perfecţioneze şi serviciile, şi utilităţile, în funcţie şi de impresiile sau sugestiile primite de la turişti.

„Este o activitate pe care am moştenit-o şi pe care vrem să o continuăm, pentru că avem cu ce, avem unde să primim turiştii şi ar fi păcat să renunţăm la lucrurile bune care au fost începute în trecut. Nu e o activitate care să ne definească pe noi ca silvicultori. E o activitate conexă. Cel mai important lucru este că am menţinut cabanele, le-am renovat şi le-am utilat cu tot ce este nevoie, pe de o parte, şi pe de altă parte le-am păstrat cadrul natural în care au fost construite. Turiştii care vin la noi chiar asta caută (…) liniştea din pădurile noastre”, a conchis ing. Cătălin Mutică. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.