Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, ocupate în totalitate în perioada sărbătorilor | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, ocupate în totalitate în perioada sărbătorilor
Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, ocupate în totalitate în perioada sărbătorilor

Fostele cabane de vânătoare ale Direcţiei Silvice Harghita, ocupate în totalitate în perioada sărbătorilor

  • Rezervările au fost făcute cu mult timp înainte

Fostele cabane vânătoreşti ale Direcţiei Silvice (DS) Harghita, folosite în prezent în scop turistic, aflate în locuri pitoreşti, sunt ocupate integral pe perioada sărbătorilor de iarnă.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că rezervările au fost făcute cu mult timp înainte, având în vedere că fostele cabane vânătoreşti sunt bine poziţionate faţă de principalele atracţii din zonă, în special pârtiile de schi din Harghita. „Cred că acest lucru a însemnat foarte mult în ceea ce priveşte solicitarea turiştilor şi rezervarea cabanelor cu mult timp înainte”, a precizat directorul DS Harghita.

Cabanele turistice oferite spre închiriere de direcţia silvică sunt situate în Miercurea-Ciuc, Zetea, Topliţa, Borsec, Tulgheş, Lacu Roşu şi Harghita-Mădăraş.

Potrivit sursei citate, aceste unităţi de cazare sunt clasificate conform legislaţiei în domeniul turistic naţional. Astfel, cabanele din cadrul DS Harghita sunt clasificate la nivelul de 2 şi de 3 margarete. Se pune la dispoziţia turiştilor doar cazarea în cabane şi bucătărie echipată complet pentru a fi utilizată de către turişti.

Directorul DS Harghita a spus că în perioada sărbătorilor de iarnă marea majoritate a turiştilor sunt din ţară. Doar la cabana turistică din Harghita-Mădăraş este un flux de turişti străini constant pe perioada sezonului de schi, deoarece domeniul schiabil din zonă este compact şi apreciat de cei care practică acest sport.

Preţurile au fost adaptate la nivelul celor practicate de pensiunile din localităţile alăturate, astfel că „nu avem preţuri foarte mari, nici foarte mici”.

În momentul de faţă, a precizat ing. Cătălin Mutică, activitatea turistică a Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva este digitalizată. Prin sistemul informatic sunt acoperiţi toţi paşii necesari pentru rezervare, de la solicitări şi până la facturare. Pentru achitarea serviciilor se acceptă şi carduri de vacanţă. Conform acestuia, în acest fel instituţia s-a aliniat într-o oarecare măsură la nivelul unităţilor „care practică turismul la un nivel mult mai intens decât noi”.

De asemenea, „oricine poate lua legătura cu personalul silvic care deserveşte aceste cabane şi poate afla informaţii suplimentare şi perioadele în care cabanele sunt libere”.

În ceea ce priveşte interesul turiştilor pentru fostele cabane vânătoreşti ale direcţiei silvice pe tot parcursul acestui an comparativ cu cei anteriori, ing. Cătălin Mutică a precizat că în timpul pandemiei unităţile de cazare ale instituţiei au fost solicitate cel mai mult, ţinând cont că în perioada respectivă circulaţia în afara ţării era limitată. „După pandemie lucrurile au revenit la normal”.

Directorul DS Harghita a explicat că în cazul cabanelor RNP – Romsilva nu se poate vorbi despre un grad de ocupare, „deoarece noi nu funcţionăm ca o societate specializată în turism”. Turismul în cazul instituţiei este o activitate complementară. Personalul care deserveşte cabanele doar le întreţine şi le pune la dispoziţia turiştilor, fără a oferi servicii de masă sau altele. Astfel că, după plecarea unui grup, cabana nu se poate pune la dispoziţie a doua zi pentru un alt grup, deoarece e nevoie de 2-3 zile pentru asigurarea condiţiilor corespunzătoare, motiv pentru care nu se poate discuta de grad de ocupare.

Pe de altă parte, în weekenduri, în perioada sărbătorilor mari de peste an se poate spune că aceste cabane sunt ocupate în totalitate.

De altfel, RNP – Romsilva a dispus ca o cabană să poată fi închiriată în perioada sărbătorilor minimum trei zile consecutive. Astfel, „turiştii care se cazează în perioada sărbătorilor la noi stau minimum 3 zile, tocmai pentru a eficientiza acest proces de punere la dispoziţie a cabanelor”, a spus ing. Cătălin Mutică, precizând că în acest fel activitatea turistică are cât de cât o eficienţă corespunzătoare. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.