Amenzi în valoare de peste 110.000 de lei aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent Amenzi în valoare de peste 110.000 de lei aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » Amenzi în valoare de peste 110.000 de lei aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni
Amenzi în valoare de peste 110.000 de lei aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni

Amenzi în valoare de peste 110.000 de lei aplicate luna trecută de inspectorii de muncă harghiteni

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au constatat mai multe nereguli şi pe parcursul lunii trecute în urma controalelor efectuate la agenţii economici din judeţ, fiind aplicate zeci de sancţiuni. ITM Harghita a informat printr-un comunicat că în luna noiembrie au fost efectuate 91 de controale în domeniul relaţiilor de muncă, iar alte 32 de acţiuni s-au derulat pe linie de securitate şi sănătate în muncă, fiind sancţionaţi în total 44 de angajatori. Au fost aplicate 75 de sancţiuni, dintre care 18 amenzi contravenţionale în cuantum de 114.000 de lei.

Cele mai multe sancţiuni, respectiv 67, au fost aplicate în urma controalelor din domeniul relaţiilor de muncă, valoarea amenzilor ridicându-se la 64.000 de lei. Aceste sancţiuni au fost aplicate, în principal, pentru neîncheierea contractului individual de muncă (CIM), netransmiterea în Registrul General de Evidenţă al Salariaţilor, în termenul legal, a elementelor CIM, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, lipsa evidenţei orelor de muncă, regulamente interne sau dosare de personal incomplete, nerespectarea reglementărilor referitoare la munca în schimburi şi neinformarea ITM în legătură cu utilizarea muncii de noapte. La unul dintre angajatorii controlaţi a fost depistată o persoană care lucra fără forme legale de angajare.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost aplicate 8 sancţiuni, valoarea amenzilor fiind de 50.000 de lei. În unele situaţii nu erau elaborate instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă, angajatorii nu verificau utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare, în cadrul şantierelor cablurile electrice nu erau poziţionate corespunzător, şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite corespunzător, dar au fost şi cazuri în care lipsea calificarea fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor în parchetele de exploatare forestieră sau se consuma alcool în timpul programului de lucru.

ITM Harghita a mai informat că în luna noiembrie au fost comunicate 6 evenimente, respectiv accidente la locul de muncă, care sunt in curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor si împrejurărilor în care s-au produs. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.