Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Festivalul Luminii sau redescoperirea frumuseţii lucrurilor mărunte | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Festivalul Luminii sau redescoperirea frumuseţii lucrurilor mărunte
Festivalul Luminii sau redescoperirea frumuseţii lucrurilor mărunte

Festivalul Luminii sau redescoperirea frumuseţii lucrurilor mărunte

 „Festivalul Luminii, un eveniment naţional, îşi pune amprenta asupra umanităţii”

 

Ajuns la a 11-a ediţie, Festivalul Luminii, organizat de Cercetaşii României, anual, în mai multe locuri din ţară, îşi propune să creeze un spaţiu liniştit, de deconectare a participanţilor de la agitaţia vieţii de zi cu zi şi de a-şi aminti că lucrurile mărunte din jurul lor le pot face clipa, ziua şi viaţa mai bune.

Printre cele 122 de evenimente organizate pe plan naţional, s-a aflat şi cel de sâmbătă seara din Miercurea-Ciuc. Aici, cercetaşii din cadrul Centrului Local „Orion” au aprins peste 4.000 de lampioane, „gulguţe” în jargonul lor, pe care le-au aranjat de-a lungul aleilor şi în centrul parcului central.

Preşedinta Centrului Local „Orion” al ONCR, Irina Groza, spunea că mesajul festivalului este unul simplu, manifestarea neavând o valoare materială, ci una sentimentală. „Mesajul este acela de a ne reaminti de lucrurile mărunte, lucrurile simple, de o seară în compania unor prieteni, o seară liniştită, într-o atmosferă plăcută; lucruri de care, de obicei, uităm în viteza în care trăim în ziua de astăzi.

Ca în fiecare an, de la cei mai mici cercetaşi şi până la cei cu vechime sau foşti membri ai organizaţiei locale au creat o atmosferă specială în parcul din municipiul Miercurea-Ciuc. Aleile au fost străjuite de mii de gulguţe aprinse, iar în centrul parcului, tot din gulguţe, a fost creată imaginea Soarelui, ca simbol al luminii”.

Diana Joca, elevă în clasa a IX-a, spunea că pentru ea Festivalul Luminii „înseamnă un mod de exprimare a ceea ce se află în sufletele noastre, pentru că lumina e singurul lucru care ne poate călăuzi viaţa. (…) Festivalul Luminii îşi pune amprenta asupra umanităţii”.

Unul dintre liderii organizaţiei locale, Sorin Bota, spunea că Festivalul Luminii „este un festival care vrea să îndrume societatea civică şi populaţia să se orienteze către lucrurile care nu necesită atât de multă tehnologie şi care să-i scoată din zona de confort”.

Pentru Péter Dora, elevă în clasa a XII-a, acest festival „înseamnă un moment din an, o singură zi în care se adună tot oraşul şi, într-adevăr, se bucură de lucrurile mărunte: pentru că nu ne trebuie electricitate, nu ne trebuie calculatoare, telefoane. Astăzi sunt numai lumânările, parcul şi noi, unii cu alţii, asta este important la Festivalul Luminii”. Iar pentru Şerban Sângeorzan, cl. a X-a, Festivalul Luminii „este un moment în care ne strângem toţi cercetaşii, lumea, şi vrem să fim cu toţii prieteni, să creăm o atmosferă cât de cât bună pentru toată lumea”.

Şi pentru că motto-ul festivalului este „Redescoperă frumuseţea lucrurilor mărunte”, Péter Dora ne spunea că pentru ea un astfel de lucru mărunt este… „cititul, să ies cu prietenii la un suc, o vorbă bună, un film”.

Pe lângă aprinderea lampioanelor şi împodobirea parcului cu ele, atmosfera din cadrul festivalului este completată cu diferite ateliere – origami şi face painting – dar şi cu cântece cercetăşeşti. N-au lipsit nici cutiile pe care se puteau citi, în mai multe limbi, câteva maxime ale unor personalităţi mondiale. Iar noutatea din acest an a reprezentat-o amenajarea unui oraş în miniatură, confecţionat din cutii de pantofi, unde cei mai mici dintre cercetaşi s-au putut juca în voie.

Tot Diana Joca, cea care se ocupa de face painting, ne spunea că, împreună cu ceilalţi colegi ai ei, pot desena pe feţele cercetaşilor tigri albi, pisicuţe, căţei, panda, clovni, zombie, zâne, fluturi sau chiar cranii.

La Miercurea-Ciuc, Festivalul Luminii s-a încheiat după ora 10 seara, iar pentru anul viitor se doreşte creşterea acestuia. „Anul acesta – spunea Sorin Bota – am făcut 4.000 de gulguţe şi glumeam cu colegii mei că anul viitor să facem 15.000 şi eventual să provocăm lumea din Ciuc, şcolile, pentru că parcul este mare şi se poate umple”.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.