Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Festivalul Cântecului Păstoresc „MIORIŢA” de la Topliţa a ajuns la a douăzecea ediţie şi va deveni internaţional | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » Festivalul Cântecului Păstoresc „MIORIŢA” de la Topliţa a ajuns la a douăzecea ediţie şi va deveni internaţional
Festivalul Cântecului Păstoresc „MIORIŢA” de la Topliţa a ajuns la a douăzecea ediţie şi va deveni internaţional

Festivalul Cântecului Păstoresc „MIORIŢA” de la Topliţa a ajuns la a douăzecea ediţie şi va deveni internaţional

Interviu cu prof. dr. Costel-Cristian Lazăr, directorul festivalului

– Înţeleg, domnule director, că anul acesta aveţi o surpriză atât pentru practicanţii, cât şi pentru spectatorii fideli ai cântecului păstoresc…

– Începând cu această ediţie, care se va desfăşura în perioada 20-21 octombrie, Festivalul-Concurs Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa” de la Topliţa va deveni Festival Internaţional, pentru faptul că românii, oriunde s-ar afla, promovează frumuseţea şi unicitatea inegalabilului folclor românesc, de aceea este deschis şi pentru românii care trăiesc dincolo de graniţele României. Acest lucru se întâmplă, iată, începând cu a XX-a ediţie, pentru că Festivalul „Mioriţa” a fost iniţiat în anul 1976, cu scopul de a pune în valoare tezaurul cântecului păstoresc, lansarea de noi talente interpretative, stimularea interesului publicului pentru receptarea creaţiilor folclorice cu tematică păstorească, cultivarea gustului pentru adevăratele valori ale muzicii populare, valorificarea comorilor cântecului şi portului popular românesc şi introducerea lor în circuitul valorilor spirituale.

– Cine poate participa la acest festival, care sunt criteriile de selecţie a concurenţilor?

– Sunt invitaţi să participe solişti vocali, instrumentişti (numai instrumente cu corzi, de suflat – fluier, caval, taragot, clarinet şi alte pseudoinstrumente specifice folclorului păstoresc) din toate judeţele României şi alte ţări în care trăiesc români, în vârstă de la 14 ani în sus. Pot participa unul sau doi concurenţi la secţiunile solişti vocali şi instrumentişti din fiecare judeţ şi ţară. Ca şi altădată, festivalul se desfăşoară pe două secţiuni: solişti vocali şi instrumentişti. Fiecare concurent va interpreta, în mod obligatoriu, o doină sau baladă cu tematică păstorească (maximum 2 strofe), fără acompaniament – şi un cântec ritmat cu acompaniament orchestral, din zona pe care o reprezintă. Important de reţinut: înscrierea concurenţilor se va face până în data de 14 octombrie 2016, ora 15:00, la nr. de telefon: 0266/341.848, 0748/09.45.76 sau la adresa de e-mail arc_top1@yahoo.com.

– La ce exigenţe trebuie să se aştepte concurenţii, care sunt principalele criterii de jurizare?

– Ca de obicei, juriul festivalului va fi alcătuit din specialişti cu multă experienţă în domeniu şi din personalităţi ale vieţii artistice româneşti, iar criteriile de jurizare sunt: calitatea vocii şi a interpretării, autenticitatea şi valoarea artistică a cântecelor, prezenţa scenică, frumuseţea şi autenticitatea costumului popular purtat de interpret. Hotărârea juriului privind atribuirea premiilor este irevocabilă.

Concursul se va desfăşura în regim de spectacol cu public, în ziua de 20 octombrie 2016, începând cu ora 18:00, în sala de spectacole a Casei municipale de cultură din Topliţa, iar Gala laureaţilor şi Festivitatea de premiere vor avea loc în data de 21 octombrie 2016, ora 18:00. Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Topliţa.

– Spectatorilor ce surprize le-aţi pregătit?

– Spectatorii vor avea plăcerea de a-i revedea pe unii dintre laureaţii ediţiilor trecute, care vor susţine recitaluri. Se vor etala, de asemenea, cu cele mai bune „producţii” ale lor, Ansamblul Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, precum şi Ansamblul Artistic Profesionist „Rapsodia Călimanilor” din Topliţa.

– Ce ar mai trebui să ştie viitorii concurenţi?

– Pentru a veni în sprijinul organizatorilor, concurenţii trebuie să trimită, anticipat, prin fax sau e-mail, sau prin înregistrare audio sau link de Internet până în data de 16 octombrie 2016, partitura cântecului pe care îl vor interpreta cu acompaniament orchestral, pe care se va menţiona gama, iar pe adresa de e-mail arc_top1@yahoo.com, o fotografie-bust şi o scurtă prezentare (nume şi prenume, vârstă, localitatea, zona folclorică pe care o reprezintă, judeţul, ţara, palmares, participări naţionale şi internaţionale, trofee, distincţii etc.), necesare pentru realizarea caietului-program al festivalului, cu menţiunea: „În atenţia domnului Lazăr Costel”. Orice fel de relaţii suplimentare în legătură cu detaliile organizatorice – cazarea, masa, transportul etc. – se pot obţine la sediul Centrului Cultural Topliţa, B-dul Nicolae Bălcescu, nr. 55-57 şi la telefon: 0266/34.18.48, 0730/88.01.43, 0748/09.45.76.

Consemnare de G. MIHAIL

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.