Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Expoziţie foto dedicată împlinirii a 50 de ani de la descoperirea Peşterii Şugău | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » Expoziţie foto dedicată împlinirii a 50 de ani de la descoperirea Peşterii Şugău
Expoziţie foto dedicată împlinirii a 50 de ani de la descoperirea Peşterii Şugău

Expoziţie foto dedicată împlinirii a 50 de ani de la descoperirea Peşterii Şugău

Cu ocazia vernisajului, preşedintele CJ Harghita a înmânat echipei salvamont cheile unei maşini de teren

expoSugau2Pentru a marca cei 50 de ani de când a fost descoperită Peştera Şugău, Asociaţia „Lacu Roşu” a pregătit o expoziţie care reuneşte 35 de fotografii realizate în forma carstică de lângă Voşlăbeni. Imaginile cuprind formele carstice reprezentative pentru peşteră, astfel că cei care au ocazia să vadă expoziţia pot pătrunde, vizual, în Peştera Şugău şi, de ce nu, să le stârnească interesul de a o vizita.

Expoziţia a avut vernisajul vineri, la parterul Consiliului Judeţean, la eveniment participând salvamontişti şi salvaspeologi, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, dar, cel mai important, şi mulţi elevi din oraş.

Şeful Serviciului Public Salvamont-Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, spunea că în afară de a salva oamenii aflaţi în pericol, alt ţel foarte important al celor care lucrează în echipele de salvamontişti sau salvaspeologi este acela de a proteja natura şi de a o prezenta aşa cum este ea. „Acesta este scopul expoziţiei de astăzi şi sper că-i vom putea ajuta puţin şi pe turişti şi pe cei care se ocupă de turism în judeţ”.

La rândul său, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, îşi arăta speranţa ca în acest an să aibă loc cât mai multe întâlniri cu reprezentanţii Serviciului de salvamont, pentru că „vrem să depunem solicitări pentru fonduri europene, ca să continuăm investiţiile pe care am reuşit să le realizăm în cadrul serviciului public salvamont”.

 Peştera Şugău

expoSugau3Descoperită în 1965, Peştera Şugău sau „Sugo” s-a format în Piatra Ascuţită, din apropierea localităţii Voşlăbeni, intrarea principală fiind situată la 1.060 m altitudine. Este un sistem de peşteră cu 4 nivele. Lungimea totală a galeriilor este de 1.021 metri, având o diferenţă de nivel de minus 60 de metri.

Din cele 4 nivele, vizitabil este doar etajul superior, care este compus mai mult din coridoare şi mai puţin din săli mari. Aici, turiştii pot vedea o serie de formaţiuni de peşteră (stalactite, stalagmite, coralite) şi forme de peşteră (urme de coroziune şi eroziune).

În 1934, Composesoratul din Valea Strâmbă, fiind conştient de importanţa turistică a peşterii. execută lucrări de decorare, mărind intrarea în galeria activă. Aceasta a fost prima lucrare de acest gen din zonă care a avut ca scop punerea în circulaţie turistică a unui mediu subteran. Tot atunci se construieşte o cabană pentru cazarea turiştilor. Aceasta din urmă a fost distrusă într-un incendiu.

Vizitarea peşterii devine mai atractivă după descoperirea nivelului fosil în 1965. Galeria Principală, cu speleotemele sale variate, este deschisă vizitatorilor în anii ’70. Este amenajat un traseu turistic de circa 150 m, folosit şi azi.

De-a lungul anilor s-au spus multe poveşti, toate contribuind la naşterea legendei Peşterii Şugău. Se spune că în peşteră „picură aurul” şi este captat în găleţi. În şapte ani trei găleţi se umplu cu aur, ce nu poate fi găsit şi luat numai de foarte puţini. La sfârşitul secolului XIX au venit o femeie şi doi bărbaţi după aur; s-au arătat numai în momente bine determinate, la fiecare şapte ani, vineri seara, înainte de Rusalii sau în noaptea Sfântului Ioan. Ca să-i păcălească pe ceilalţi oameni, şi-au potcovit caii invers. Foarte mulţi au stat la pândă în momentele aşteptate ca să descopere identitatea celor trei, însă au eşuat din cauză că nu au ştiut precis când se termină cei 7 ani.

 Echipamente pentru salvamontişti

Profitând de întâlnirea cu echipa de salvamontişti, Borboly Csaba le-a înmânat acestora cheia unui autovehicul, maşina urmând a fi utilizată de echipa din Miercurea-Ciuc.

„Este vorba despre o maşină care până acum a fost folosită de Consiliul Judeţean şi acum a fost predată către Serviciul Public Salvamont”, spunea Fekete Örs.

„Este vorba – continua şeful salvamontului harghitean – de un Nissan Navara, care ne ajută foarte mult în muncă. Maşina va fi aici, la CJ, şi va putea fi folosită la intervenţiile echipei locale din Ciuc, precum şi în munca noastră de zi cu zi”.

Pe lângă autoturism, salvamontiştii au mai primit şi un set de echipament pentru 30 de persoane. Sunt haine – jachete şi pantaloni – trimise sub formă de sponsorizare din Ungaria.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.