Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Duda Tihamér: „Medici specialişti la nivelul judeţului, dacă-i avem în vedere global, nu sunt foarte puţini raportat la necesităţi, dar dacă efectuăm aceste calcule pe zone, atunci sunt destul de multe specialităţi deficitare” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Sănătate » Duda Tihamér: „Medici specialişti la nivelul judeţului, dacă-i avem în vedere global, nu sunt foarte puţini raportat la necesităţi, dar dacă efectuăm aceste calcule pe zone, atunci sunt destul de multe specialităţi deficitare”
Duda Tihamér: „Medici specialişti la nivelul judeţului, dacă-i avem în vedere global, nu sunt foarte puţini raportat la necesităţi, dar dacă efectuăm aceste calcule pe zone, atunci sunt destul de multe specialităţi deficitare”

Duda Tihamér: „Medici specialişti la nivelul judeţului, dacă-i avem în vedere global, nu sunt foarte puţini raportat la necesităţi, dar dacă efectuăm aceste calcule pe zone, atunci sunt destul de multe specialităţi deficitare”

În cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, care a avut loc în această săptămână, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, Duda Tihamér, a oferit o serie de informaţii despre activitatea de contractare a Casei, ocazie cu care s-a făcut o trecere în revistă a gradului de acoperire a serviciilor medicale în judeţul Harghita.

Vorbind despre contractele-cadru pe baza cărora se desfăşoară activitatea sistemului de asigurări de sănătate, Duda Tihamér spunea că acestea se semnează pe o perioadă de doi ani, iar normele de aplicare se modifică pe parcurs. În acest an, din cauza adoptării târzii a bugetului, adăuga directorul CAS Harghita, activitatea de contractare s-a desfăşurat în cursul lunii martie, iar semnarea contractelor s-a făcut ulterior. „Este o activitate complexă în care este implicată Direcţia de Sănătate Publică, Casa de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciştilor, asociaţiile profesionale a tuturor categoriilor de medici; deci este un lucru foarte transparent, foarte deschis şi foarte tranşant, în acelaşi timp. Sunt 5 comisii care au funcţionat şi funcţionează pentru medicină primară, pentru specialităţi clinice, specialităţi paraclinice, spitale şi stabilirea numărului de paturi care se finanţează la spitale”, explica Duda Tihamér, care în continuare a prezentat situaţia actuală a asigurării şi răspândirii serviciilor în aceste domenii.

Medicina de familie

Directorul CAS Harghita spunea că în judeţ nu există nici o localitate care să nu aibă măcar un medic de familie, fapt ce face să se poată afirma că stăm bine în ceea ce priveşte medicina de familie. Mai mult, pentru cei tineri se pot oferi locuri în cinci localităţi din judeţ.

Pentru asigurarea serviciilor medicinii de familie s-a aprobat şi prelungirea contractelor cu încă 5 ani celor care au împlinit vârsta pensionării, de 65 de ani, fiind vorba de 11 astfel de cazuri.

Referitor la serviciile pentru specialităţi clinice…

…spunea Duda Tihamér, „medici specialişti la nivelul judeţului, dacă-i avem în vedere global, nu sunt foarte puţini raportat la necesităţi, dar dacă efectuăm aceste calcule pe zone, atunci sunt destul de multe specialităţi deficitare”. Însă, continua acesta, „important e că numărul medicilor creşte de la an la an, nu există probleme de finanţare a acestui domeniu” şi se doreşte ca oferta să fie mai consistentă astfel încât să nu mai existe programări pentru aceste servicii ambulatorii, aşa cum este în prezent.

Reabilitarea medicală…

…presupune recuperarea, medicina fizică şi balneologia. În acest domeniu, cel al reabilitării medicale, dacă se are în vedere posibilităţile oferite de către numărul medicilor, se poate spune că stăm bine. Însă, dacă luăm în calcul ceea ce oferă judeţul, nu mai stăm aşa de bine, motiv pentru care au fost discuţii între reprezentanţii CAS Harghita şi ai celor care construiesc şi dotează Centrul de Reabilitare din Borsec, pentru ca să se poată oferi servicii de reabilitare şi acolo.

Duda Tihamér amintea că, în prezent, servicii de reabilitare sunt oferite doar în Băile Tuşnad, Miercurea-Ciuc, Gheorgheni, Topliţa şi Odorheiu Secuiesc, însă se doreşte creşterea lor, atât numeric, cât şi calitativ, pentru că judeţul, inclusiv prin resursele naturale, oferă posibilităţi şi oportunităţi în acest sens.

Asistenţa stomatologică…

…în ciuda faptului că are un trend ascendent, abia 32% dintre medicii stomatologi au încheiat contracte cu CAS: din cei 198 de stomatologi câţi sunt în judeţ, doar 63 au încheiate asemenea contracte.

Pe localităţi, cifrele arată astfel: în Miercurea-Ciuc, dintr-un total de 45 de medici, doar 11 au contract cu CAS; la Topliţa sunt 12 stomatologi şi numai doi au încheiate contracte; la Gheorgheni – din 14, 6; la Odorheiu Secuiesc – din 44, 7; la Cristuru Secuiesc – din 7, 4.

Aceste cifre, spunea Duda Tihamér, arată faptul că „nu se acoperă în totalitate necesarul în acest domeniu, deşi ar exista finanţare. Este o modalitate de a trata acest serviciu doar parţial, ceea ce nu este în strictă concordanţă cu ceea ce ne dorim”.

Serviciile paraclinice…

…se referă la analizele de laborator, anatomie patologică sau investigaţii radiologice. În cazul acestora, arăta directorul CAS Harghita, a fost stabilit numărul şi categoriile de investigaţii care pot fi executate de către acei oameni şi specialişti prin intermediul dotărilor existente. „Nu sunt suficiente, dar e bine că situaţia se îmbunătăţeşte de la an la an”.

Acesta mai spunea că sunt cazuri în care pentru anumite servicii (analize) sunt liste de aşteptări. Listele de aşteptări se datorează atât subfinanţării din domeniu, cât şi numărului mic de laboratoare şi de medici specialişti existent în domeniu, astfel că nu se poate acoperi în mod unitar necesităţile în tot judeţul.

„Un judeţ mic, cu un număr mare de spitale”

Pentru spitalele din judeţ, lunar, se alocă peste 10 milioane de lei, această sumă fiind acordată pentru serviciu, nu şi pentru creşterile de salarii. Aceste sume alocate spitalelor din judeţ sunt în creştere de la an la an, iar dacă se are în vedere şi măririle salariale din ultima perioadă, atunci ar trebuie văzută şi o îmbunătăţire a calităţii serviciilor oferite de către acestea.

În acest an, în spitalele din Harghita sunt 1.962 de paturi, din care CAS a acordat finanţare pentru 1.724, Duda Tihamér spunând că este o cifră relativ constantă şi suficientă la nivelul judeţului. În ceea ce priveşte situaţia medicilor din unităţile spitaliceşti, acesta spunea că a fost constatată o lipsă a lor.

„Eu sunt un susţinător frenetic al unei strategii de sănătate la nivelul judeţului. Judeţul Harghita este un judeţ mic, cu un număr mare de spitale, ceea ce duce la o utilizare a fondurilor nu tocmai foarte eficientă, ci doar eficientă. Ar fi binevenită o astfel de strategie în care, aşa cum vă spuneam, numărul specialiştilor nu este foarte mic dacă luăm global, dar dacă îi împărţim pe 6 spitale, deja avem o lipsă”, spunea directorul CAS Harghita.

Buget de cel puţin 240 de milioane de lei

În finalul prezentării, Duda Tihamér s-a oprit şi la bugetul pentru aceste contracte, arătând faptul că dacă în 2015 acesta a fost de 222 de milioane de lei, iar anul trecut de 254 milioane, în acest an, până în prezent, sunt 240 de milioane de lei. Se vorbea de bugetul până în prezent pentru că niciodată sumele nu se alocă pentru întreg anul, lăsându-se rezerve pentru ultimele luni.

Creşteri substanţiale sunt la serviciile în ambulatoriu, la medicină primară, la centrele multifuncţionale, spitale, dar şi pentru îngrijirile la domiciliu.

În acest an, CAS Harghita a semnat, în total, 385 de contracte, cu tot atâţia furnizori. Dintre acestea: 148 sunt în medicină primară; 62 – dispozitive medicale; 67 – farmacii (cu explicaţia că un contract poate însemna 2-3 unităţi; numărul total al farmaciilor din judeţ este de 122, acoperirea fiind una destul de bună, în fiecare comună existând cel puţin un asemenea serviciu); 40 –  medicină dentară; 6 – recuperare medicină.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.