Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Diplomă de suflet” la „Casa Iancului” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Cultură » „Diplomă de suflet” la „Casa Iancului”
„Diplomă de suflet” la „Casa Iancului”

„Diplomă de suflet” la „Casa Iancului”

Pe strada Avram Iancu, din Târgu-Mureş, la nr. 23 se află o casă modestă, de o importanţă covârşitoare pentru istoria poporului român, cunoscută de oamenii de cultură sub denumirea de „Casa Iancului”. Pe faţadă, o placă modestă de marmură, ne invită să citim: „În această casă a locuit Avram Iancu între anii 1847-1848, luptător dârz şi neînfricat pentru drepturile sociale şi naţionale ale poporului român”.

Aici, în încăperile unde a locuit Avram Iancu în perioada când şi-a efectuat stagiul de practicant în avocatură la „Tabla regească” (azi, Curtea de Apel), s-a întâmplat exact ceea ce trebuia să fie: lansarea romanului „Ani de zbucium”, a 20-a carte a scriitorului topliţean Ilie Şandru.

La eveniment au participat numeroşi iubitori de literatură şi de istorie, de diferite profesii şi diverse preocupări, printre care ing. Florin Oproiescu, preşedintele „Vetrei Româneşti”, prof. univ. dr. Ioan Sabău, preşedintele Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna şi Mureş, prof. dr. Ilie Mileşan, părintele dr. Gheorghe Şincan,  prof. Mihai Monoranu, prof. Traian Duşa, istoricul dr. Felician Suciu, publiciştii Ilarie Opriş, Kocsis Sándor şi alte personalităţi mureşene.

În acest cadru încărcat de istorie românească şi înalt patriotism, am auzit glasul tulnicului moţilor din Apuseni, cu chemarea Iancului, Imnul de Stat al României şi Imnul Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” – Filiala Mureş.

După această deschidere emoţionantă, Ioan Berţa, preşedintele Filialei-gazdă a manifestării şi co-organizator al acesteia, alături de Despărţământul Central Judeţean al Astrei – care a moderat întâlnirea, a mărturisit că: „Este pentru prima dată când în această casă se lansează o carte în prezenţa şi la dorinţa expresă a autorului, pentru că atât titlul cărţii Ani de zbucium, cât şi chipul de pe copertă sugerează conţinutul ei. Este închinată Crăişorului Munţilor, Avram Iancu”.

Despre carte şi autorul ei au vorbit domnii: Lazăr Lădariu, redactor-şef al ziarului „Cuvântul liber” şi preşedinte al ASTREI mureşene, dr. Valentin Marica, scriitor şi publicist, dr. Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş.

Pentru că acest roman a fost lansat la Topliţa, Târgu-Mureş şi Reghin, mediatizându-se cu lux de amănunte aceste manifestări, nu am să mă opresc la conţinutul romanului, ci doar la câteva aprecieri despre carte şi autor, făcute de cei care au luat cuvântul.

Vorbitorii au scos în evidenţă calităţile de cercetător al fenomenului istoric ale lui Ilie Şandru, cât şi cele de prozator.

S-a apreciat că „Ani de zbucium” este un roman ce respectă în totalitate adevărul istoric, cu personaje reale ale istoriei, care se mişcă într-un spaţiu real, într-un mediu înconjurător apropiat nouă, redat cu detalii, ceea ce dovedeşte că este foarte bine cunoscut de autor. În felul acesta, cititorul din Topliţa, Sărmaş, până la Săcalu de Pădure, Brâncoveneşti, Reghin, apoi Monor, Galaţii Bistriţei, Năsăud şi altele, cunoscând locurile descrise, presărate de evenimente, se simte la el acasă, solidar cu personajele cărţii.

Această poveste istorică, plină de „zbucium şi de învolburări”, este însoţită şi de frumoase şi sensibile poveşti de dragoste. Romanul „Ani de zbucium” povesteşte istoria nedidactic, inteligibil, chiar şi pentru cititorii neavizaţi.

Surpriza de la sfârşitul manifestării, pusă la cale de târgu-mureşeni, pe lângă faptul că şi-a găsit „ţinta”, a avut un puternic efect emoţional, până la lacrimi.

Preşedintele Filialei Mureş a Ligii Scriitorilor Români, poetul Mircea Dorin Istrate, i-a înmânat lui Ilie Şandru o „Diplomă de Suflet” pentru „căldura mângâietoare a creaţiei sale, venită prin slova cuvântului până la noi din simţătorul său suflet, pentru a ne înălţa şi a ne înfiora deopotrivă. Folosiţi-vă harul şi darul ce v-a fost dat pentru ca împreună cu alţii care ostenesc în robia cuvântului, să puteţi face mereu şi mereu, prin puterea cuvântului rostitor de adevăr, o lume mai bună şi mai frumoasă, mai plină de curat şi de iubire, aici unde bunii şi străbunii noştri s-au nemurit în cuibarul în care Măritul i-a pus spre veşnicie. Faceţi cât mai mult pentru ca lumea să cunoască adevărul despre moşii şi strămoşii noştri cei buni şi viteji, jertfitorii pentru pace, libertate şi adevăr, veşniciţi în piatra atâtor Columne de pe-ntreaga noastră moşie românească. Doar aşa urma trecerii Domniei Voastre prin această lume va fi apăsată şi de neşters, într-u slava şi măreţia Maicii noastre, România”.

De remarcat faptul că Ilie Şandru, pe lângă mulţumirile aduse organizatorilor, vorbitorilor, cât şi tuturor celor prezenţi la eveniment, şi-a mărturisit satisfacţia deplină pentru faptul că i s-a împlinit dorinţa de a-şi lansa romanul „Ani de zbucium” la „Casa Iancului” din motivul că în carte Avram Iancu este unul dintre eroii principali şi tematica, în mare parte, este legată de contextul revoluţionar de la 1848 în Transilvania.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.