Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În prima jumătate a anului: În judeţul Harghita au fost efectuate puţin peste 2.000 de operaţiuni vamale | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Economic » În prima jumătate a anului: În judeţul Harghita au fost efectuate puţin peste 2.000 de operaţiuni vamale
În prima jumătate a anului: În judeţul Harghita au fost efectuate puţin peste 2.000 de operaţiuni vamale

În prima jumătate a anului: În judeţul Harghita au fost efectuate puţin peste 2.000 de operaţiuni vamale

Lemnul harghitean ia drumul Orientului, iar apa minerală ajunge peste Oceanul Atlantic şi în extremitatea Asiei

În cadrul unui raport prezentat în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural de către Ambrus István, şeful Biroului Vamal de Interior Harghita, se arată că în primul semestru al acestui an au fost înregistrate 2.068 de importuri şi exporturi, între cele două operaţiuni existând un echilibru.

Astfel au fost realizate 964 de importuri, cele mai importante mărfuri aduse în judeţ fiind: membrane din material plastic pentru produse alimentare (din Belarus), anvelope auto (din Belarus, China şi Coreea), suplimente alimentare (din China, SUA), aţă de cusut (din China, India, Tunisia), hârtie igienică (Serbia, Ucraina), vitrine şi piese pentru frigorifice, panouri solare, articole de uz casnic (din China), cherestea şi pal laminat din Ucraina.

În acelaşi timp, am exportat apă minerală (către Canada, Coreea, Israel, Taiwan, Republica Moldova, SUA, Singapore), bere (către Macedonia), mobilier de lemn (spre Elveţia şi Republica Moldova), cherestea şi lemn rotund de esenţă răşinoase (în China, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Pakistan, Qatar).

 Patru sute de declaraţii vamale reverificate

În cadrul materialului se precizează faptul în urma controalelor ulterioare au fost reverificate 403 declaraţii vamale, constatându-se un deficit de peste 28.000 de lei; din acesta s-au recuperat deja puţin peste 27 de mii de lei.

Dintre iregularităţile constatate în cadrul acestor controale amintim: nedeclararea mărfurilor la intrarea pe teritoriul UE şi prezentarea la biroul vamal de destinaţie fără tranzit vamal; nerespectarea termenului de tranzit; marfa nu provenea din ţara precizată, materialele nu erau originale ori erau încorporate în produse prelucrate.

 Încercare de introducere de droguri prin poştă

Una dintre activităţile desfăşurate de către Biroul Vamal de Interior este şi cea legată de coletele ajunse în ţară prin intermediul poştei. În două astfel de cazuri, ambele în Odorheiu-Secuiesc, a existat suspiciunea că se încerca introducerea de droguri.

Potrivit raportului, la sfârşitul lunii februarie, s-a constatat că într-un colet poştal trimis în urma unei comenzi de pe Internet erau 3 seringi care conţineau substanţe diferite. După ce s-a analizat conţinutul seringilor şi s-a constat că nu erau substanţe ilegale, acestea au fost restituite proprietarului.

În al doilea caz, însă, suspiciunea a fost confirmată. Pe 5 martie, într-un colet au fost găsite trei sticle inscripţionate Hemp Extract. A fost solicitat sprijinul SCCO Harghita, iar în urma analizelor efectuate de Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor din Cluj-Napoca s-a constatat că recipientele conţin Tetrahidrocannabinol, substanţă interzisă. Cazul a fost preluat de SCCO Harghita.

 Peste 11 milioane au ajuns la bugetul de stat

În urma activităţii Biroului Vamal de Interior Harghita, în primele 6 luni ale acestui an au ajuns la bugetul de stat aproape 12 milioane de lei; sunt bani proveniţi în urma taxelor vamale, a TVA sau a plăţii accizelor.

Cea mai mare sumă provine din TVA – 9,39 milioane de lei. Peste 2,2 milioane de lei au fost încasaţi din taxele vamale, iar aproape 68.000 de lei din accize. Veniturile au fost completate din amenzi, comisioane vamale, acestea ridicându-se la peste 51.000 de lei.

În total, veniturile încasate la bugetul statului aferente acestei activităţi, pe semestrul I, au fost de 11.717.984 lei.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.