Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Despre muzeu şi ziua dedicată muzeelor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Despre muzeu şi ziua dedicată muzeelor
Despre <i>muzeu</i> şi ziua dedicată muzeelor

Despre muzeu şi ziua dedicată muzeelor

Cea mai importantă zi din an pentru instituţiile muzeale, Ziua Internaţională a Muzeelor, este celebrată anual din data de 18 mai 1977, an în care a fost instituită de către Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM), „cu scopul de a sublinia rolul important pe care aceste instituţii culturale îl joacă în dezvoltarea societăţii şi a comunităţilor, facilitând schimbul cultural, colaborarea între muzee şi publicul din întreaga lume”. Această dată marchează simbolic importanţa existenţei instituţiei muzeale, cu urmărirea în permanenţă a îndeplinirii acelei misiuni pe care fiecare muzeu şi-o asumă.

În 2022, tema propusă de ICOM pentru Ziua Internaţională a Muzeelor a fost „Puterea muzeelor”. În ce constă această putere a muzeelor dacă nu în imensul potenţial educativ, în posibilitatea de a schimba în bine societatea, într-o readucere permanentă în prezent a trecutului, cu toate punctele de apogeu pe care acesta le-a atins, cu toate lecţiile din care avem de învăţat? Lecţii ce niciodată nu se vor epuiza.

Muzeul este deopotrivă un loc şi o entitate culturală cu o finalitate dintre cele mai complexe. Sunt nenumărate aspecte pe care numai un muzeu le poate face pentru o societate. Muzeul este „casa” unor obiecte cu valoare culturală deosebită (istorică, artistică, memorialistică şi nu numai). Muzeul face posibilă materializarea unui concept, a unei lecţii din istoria omenirii ori a unui aspect imaterial al acesteia. În muzeu ne dăm întâlnire cu istoria şi cu cele mai valoroase dintre comorile omenirii. Preocuparea permanentă a muzeului este relaţia dintre om şi realitate – realitatea istorică în raport cu realitatea curentă, o relaţie revizitată mereu.

Care este rolul muzeului în comunitate?

Muzeul are misiunea unică de a proteja patrimoniul cultural la nivel local, regional, judeţean sau naţional, de a oferi educaţie nonformală şi de a fi la dispoziţia publicului, ca parte dintr-o industrie mai vastă a petrecerii timpului liber.

În prezent, lumea se poate bucura de numeroase muzee, care cercetează şi valorifică nu numai aspecte legate de trecut, de istoria omenirii cu toate domeniile şi nuanţele acesteia, ci şi de unele care se ocupă cu studiul şi documentarea prezentului şi chiar a viitorului. Muzeul de azi este un spaţiu interdisciplinar, un loc de mediere între demersul ştiinţific, intelectual şi larga audienţă. Muzeul zilelor noastre este o instituţie vie, dinamică, aflată într-o permanentă schimbare şi reconfigurare.

Ziua Internaţională a Muzeelor la MNCR

Cu acest prilej, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a oferit publicului intrare gratuită la expoziţiile de la sediul central, Prima Şcoală Românească din Sf. Gheorghe şi Casa memorială „Romulus Cioflec” din Araci, Covasna.

De asemenea, MNCR vă invită să vizitaţi şi să revizitaţi Muzeul virtual al Carpaţilor Răsăriteni (https://muzeu.mncr.ro/), unde veţi putea descoperi multe noutăţi, în cadrul rubricilor „Artă” şi ,,Itinerarii culturale”, precum şi noi materiale în secţiunea de „Etnografie”, unde se găsesc obiecte cu poveste şi interviuri recent încărcate.

Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.