Derutaţi de GPS, s-au înzăpezit pe drumuri lăturalnice | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 15 iunie 2024
Home » Societate » Derutaţi de GPS, s-au înzăpezit pe drumuri lăturalnice
Derutaţi de GPS, s-au înzăpezit pe drumuri lăturalnice

Derutaţi de GPS, s-au înzăpezit pe drumuri lăturalnice

Un autoturism în care se aflau trei persoane (doi adulţi şi un adolescent de 15 ani) a rămas înzăpezit vineri seara pe un drum lăturalnic din zona Şicasău-Zetea, un echipaj de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita deplasându-se în zonă, pentru recuperarea celor care au nevoie de ajutor.

Situaţia a fost semnalată la numărul de urgenţă 112. Cei trei doreau să viziteze fosta vilă a lui Nicolae Ceauşescu din zona Ivo şi au mers pe un drum lăturalnic, unde au rămas înzăpeziţi.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că autoturismul a fost găsit la aproximativ 10 km faţă de drumul principal. Turiştii erau din Sibiu şi doreau să viziteze fosta vilă de vânătoare a lui Nicolae Ceauşescu, aflată într-o zonă forestieră, dar GPS-ul autoturismului i-a direcţionat greşit şi când au văzut că nu-şi mai pot continua drumul, au cerut ajutorul la numărul de urgenţă 112.

Un echipaj ISU de la Detaşamentul Odorheiu-Secuiesc, cu o autospecială complexă de primă intervenţie, a ajuns la faţa locului, i-a găsit pe cei trei în stare bună şi i-a direcţionat spre drumul principal.

Este pentru a doua oară în săptămâna trecută când unii turişti rămân înzăpeziţi pe drumuri forestiere din Harghita după ce GPS-ul autoturismului îi direcţionează greşit. Joi după-amiaza, o familie din Republica Moldova care s-a rătăcit cu autoturismul pe un drum forestier din zona Lacu Roşu, din cauza indicaţiilor greşite ale GPS-ului, a fost salvată de jandarmii montani.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, Gheorghe Suciu, a declarat că o femeie a sunat la 112 şi a anunţat că în timp ce se deplasau cu autoturismul dinspre staţiunea Lacu Roşu spre comuna Tulgheş, sistemul de navigaţie al maşinii i-a orientat pe un drum acoperit cu zăpadă şi pentru că la un moment dat nu au mai reuşit să-şi continue deplasarea, au solicitat sprijin.

O patrulă de la Postul de Jandarmi Montani Lacu Roşu, aflată în misiune în zona staţiunii, a fost direcţionată în căutarea celor care au solicitat ajutor. Persoanele rătăcite nu cunoşteau zona în care se aflau şi nu au reuşit să dea indicii clare, dar în urma discuţiilor avute cu jandarmii montani şi operatorii de la 112 s-a reuşit localizarea acestora, la aproximativ 6 kilometri de drumul naţional DN 12C, care face legătura între staţiune şi municipiul Gheorgheni, pe un drum forestier acoperit cu zăpadă.

Sosiţi la faţa locului, jandarmii au găsit patru persoane adulte, inclusiv femeia care a efectuat apelul la 112, toţi fiind într-o stare bună de sănătate. (Lia M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.