Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De Ziua Micii Uniri, elevi de la „Liviu Rebreanu” şi „Goga” au ţinut o lecţie deschisă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » De Ziua Micii Uniri, elevi de la „Liviu Rebreanu” şi „Goga” au ţinut o lecţie deschisă
De Ziua Micii Uniri, elevi de la „Liviu Rebreanu” şi „Goga” au ţinut o lecţie deschisă

De Ziua Micii Uniri, elevi de la „Liviu Rebreanu” şi „Goga” au ţinut o lecţie deschisă

Muzeul Oltului şi Mureşului Superior a fost, luni, gazda unui eveniment în care actorii principali au fost elevi de clasa a VII-a de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” şi Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc. Sub genericul „Unirea şi Domnul ei” şi îndrumaţi de profesoarele Victoriţa Ciudin şi Georgeta Bogoş, aceştia au ţinut o lecţie deschisă în care au vorbit despre două personalităţi care au marcat acei ani de la mijlocul secolului XIX, precum şi despre cele mai importante măsuri pe care Alexandru Ioan Cuza le-a luat ca domnitor.

Lecţia deschisă a fost începută de elevii Colegiului Naţional „Octavian Goga”, care au amintit contextul şi modul în care s-au derulat alegerile în cele două principate, culminând cu Unirea Moldovei şi a Ţării Româneşti. Iar în final aceştia au prezentat şi o scurtă biografie a domnitorului care avea să pună bazele statului român modern.

Purtând costume speciale, elevii de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” au intrat în pielea domnitorului Al.I. Cuza şi a lui Moş Ion Roată, prezentându-le, astfel, viaţa celor două personalităţi care au marcat perioada din preajma anilor 1860. Apoi au amintit despre principalele reforme din timpul domniei lui Al.I. Cuza – cea agrară şi cea militară – despre legile din învăţământ şi apariţia primelor universităţi româneşti, dar şi despre Codul civil din 1864.

Şi gazdele evenimentului, prin muzeograf dr. Ana Dobreanu, au realizat o scurtă prezentare atât a evenimentelor care au precedat Unirea de la 1859, cât şi a perioadei care a urmat. S-a amintit de Războiul Crimeii (1853-1856), de alegerea dublă a lui Al.I. Cuza (5 şi 24 ianuarie 1859), de domnia lui Cuza (1859-1866) şi de abdicarea acestuia în 11 februarie 1866.

O altă personalitate marcantă din acele vremuri despre care s-a vorbit a fost Carol Szathmari – primul fotograf de război din lume – ocazie cu care au fost proiectate mai multe fotografii realizate de acesta, imaginile surprinzând atât Războiul Crimeii şi cel de Independenţă, cât şi peisaje sau portrete.

Evenimentul de la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior s-a încheiat, tradiţional, cu Hora Unirii.

 Expoziţia foto-documentară „Mica Unire – 24 ianuarie 1859”

Tot Muzeul Oltului şi Mureşului Superior găzduieşte o expoziţie foto-documentară a cărei temă este Unirea Principatelor Române de la 1859.

Muzeograf dr. Ana Dobreanu spunea că expoziţia cuprinde documente, fotografii şi hărţi din perioada 1853 până în 1866, adică până la anul abdicării lui Al.I. Cuza. Sunt documente care ilustrează contextul internaţional al evenimentului, Războiul Crimeii şi urmarea acestuia (deschiderea, încă o dată, a posibilităţii de a pune pe plan internaţional dorinţa de unitate a celor două ţări), dar şi poziţia unora din marile puteri vizavi de această dorinţă, cum s-a concretizat aceasta, adunările elective, ce au hotărât şi cum s-a hotărât să se dea curs pe plan internaţional acestor hotărâri.

Tot aici se pot vedea documente prin care este recunoscută dubla alegere, dar şi domnia scurtă a lui Al.I. Cuza, de 7 ani, „dar una atât de intensă în măsuri şi în reforme în toate domeniile, încât această domnie a pus bazele statului modern român” – spunea dr. Ana Dobreanu.

∗∗∗

Ieri după-amiază, muzeul a fost gazda unui alt eveniment, la rândul lui dedicat Micii Uniri. După simpozionul cu tema „Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 şi ecourile lui”, elevi de la Şcoala Gimnazială Livezi au oferit un moment artistic intitulat „Moş Ion Roată… şi un cântec”.

Consemnare de LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.