De Rusalii, corbenii şi-au serbat ziua comunei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Timp Liber » De Rusalii, corbenii şi-au serbat ziua comunei
De Rusalii, corbenii şi-au serbat ziua comunei

De Rusalii, corbenii şi-au serbat ziua comunei

„Dragi corbeni – spunea Romeo Ţepeş Focşa, primarul Corbului, în deschiderea sărbătorii comunei – daţi-mi voie ca astăzi, de Rusalii, să vă zic La mulţi ani! de ziua comunei noastre, să de-a Domnul să avem timp frumos să ne putem bucura de spectacol şi să ne bucurăm unii de alţii”.

Şi aşa a fost, vremea ţinând atât cu corbenii, cât şi cu cei veniţi din comunele învecinate, dar şi din Borsec, pentru a sărbători împreună Ziua Comunei Corbu. A fost o sărbătoare la care au fost invitaţi şi au participat fii ai satului, dar şi alte personalităţi din judeţ, printre acestea numărându-se prefectul judeţului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamér, şefi ai unor instituţii judeţene.

Nu a lipsit muzica populară, mult apreciată în satele româneşti, dar nici cea rock, invitaţii de marcă ai zilei fiind membrii formaţiei „Compact”. Nu a lipsit tocana de cartofi, făcută de o familie din Subcetate şi împărţită gratuit localnicilor, gogoşile cu brânză puse la dispoziţie, tot gratuit, de brutăria din comună, dar nici micii şi berea. Şi pentru cei mici a fost amenajat un spaţiu unde puteau să se joace.

O comună veche de peste 200 de ani, din care au plecat mulţi oameni valoroşi

Ziua Comunei Corbu a început cu momentul oferit de elevi ai Liceului Tehnologic Corbu. Sub îndrumarea profesoarelor Maria Ungureanu şi Mirela Croitor, elevii au oferit un spectacol care a cuprins dansuri populare şi moderne.

În cuvântul de deschidere ce a urmat, Valer Dorneanu, unul dintre fii satului, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, actual preşedinte al Curţii Constituţionale a României, le-a urat corbenilor La mulţi ani!, iar Dumnezeu să le dea cele mai frumoase gânduri.

„Să nu uitaţi că sunteţi într-o comună străveche care datează de prin 1770 – le spunea Valer Dorneanu corbenilor. Să nu uitaţi că sunteţi într-o zonă de mare confluenţă între Ardeal şi Moldova şi avem o specificitate de care se pot împrumuta şi moldovenii de la noi, şi ardelenii, pentru că sunteţi oameni minunaţi care aţi ştiut să vă păstraţi tradiţiile, portul”.

El a mai amintit faptul că de-a lungul timpului din comuna situată în nordul judeţului Harghita au plecat mulţi oameni valoroşi, care fac cinste comunităţii şi care pot fi găsiţi prin Bucureşti sau în Iaşi, care sunt profesori sau ingineri. „Asta se întâmplă pentru că aţi fost o comună de oameni vechi, sănătoşi, obişnuiţi cu munca, obişnuiţi să vă bucuraţi de pădure, să vă bucuraţi de animale”.

Tot din Corbu, spunea Valer Dorneanu, în 1918, după ce s-a constituit, a plecat o delegaţie la Alba Iulia. Şi pentru că suntem în anul Centenar al Marii Uniri, acesta îi recomanda edilului comunei să pună la loc de cinste numele celor care acum 100 de ani s-au dus în Alba.

„Pentru că vorbim de Anul Centenar şi de cauza românilor, mă bucur că aici, cu Dvs., sunt şi sărbătoresc împreună şi etnicii maghiari. Am înţeles că două frumoase fete din acest ansamblu au jucat împreună româneşte; este un model de înţelegere. Ieri a fost şi preotul catolic să sărbătorească şcoala şi fiţi şi Dvs., cei care daţi exemplu celor mai mari despre felul cum trebuie să convieţuim împreună”, a mai spus preşedintele Curţii Constituţionale a României.

Urarea de La mulţi ani! corbenilor le-a adresat-o şi Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului Harghita.

„Îmi face o deosebită onoare să fiu şi astăzi alături de Dvs., atunci când sărbătoriţi aşa cum se cuvine ziua comunităţii Dvs. şi aş începe prin a vă spune La mulţi ani! cu această ocazie, La mulţi ani! Dvs., La mulţi ani! celor care faceţi tot posibilul, sunteţi lângă dl primar Focşa, ca această zonă să se bucure de o dezvoltare economico-socială aşa cum trebuie, că sunteţi mândri că sunteţi corbeni şi sunteţi mândri de istoria acestor locuri”, spunea Jean-Adrian Andrei.

„V-aş mai spune La mulţi ani! pentru ziua de astăzi – continua acesta – pentru că astăzi (duminică, 27 mai – n.a.) sărbătorim Rusaliile noastre, Pogorârea Sf. Duh şi Cincizecimea, cum zic preoţii şi Biblia, de aceea vreau să vă spun tuturor să dea Dumnezeu ca Duhul Sfânt să coboare peste Dvs., în sufletele Dvs., să vă aducă lumină şi binecuvântare şi astăzi să sărbătoriţi şi cu gândul că foarte demult Biserica noastră ortodoxă s-a născut şi a fost vie.

Iar în al treilea rând, vreau să vă spun La mulţi ani! Dvs., ca cetăţeni ai acestei ţări, a ţării noastre România, care împreună cu toţii sărbătorim anul Centenarului Marii Uniri, dar şi anul Centenarului unirii României cu Basarabia, să fim conştienţi că dincolo de toate aceste văi şi tot acest brad care ne înconjoară există foarte multă istorie. Să ne gândim cu pioşenie şi cu recunoştinţă la eroii care au căzut şi pe aceste meleaguri, în comunitatea Dvs., pentru Războiul de Independenţă, Primul Război Mondial, pentru ca noi, astăzi, să putem fi aici împreună”.

În final, prefectul judeţului i-a asigurat pe corbeni de tot sprijinul instituţiei pe care o conduce pentru ca proiectele să se materializeze.

Liceul Tehnologic, parte din comuna Corbu

Înainte cu o zi, sâmbătă, a fost sărbătoarea şcolii, Liceul Tehnologic Corbu împlinind 25 de ani de existenţă. Cu această ocazie, Mirela Laurenţiu, directoarea instituţiei de învăţământ, a dorit să le mulţumească corbenilor, dar şi colegilor ei, „oameni minunaţi, care ajută la educaţia tuturor elevilor”.

„Să ştiţi că fără noi, fără profesori, şcoala nu ar fi. Merităm tot ce s-a întâmplat ieri, merităm să fim şi aici, şi şcoala corbeană înseamnă premii, înseamnă olimpiade, înseamnă renumele unui sat de munte dus alături de cei mai mari dintre cei mai mari”, spunea Mirela Laurenţiu de ziua comunei.

La rândul său, Valer Dorneanu a recunoscut că a fost emoţionat să se întâlnească cu elevii şi „îi spuneam şi doamnei directoare – harnică, care iubeşte foarte mult locurile natale, copii – că liceul Dvs. nu are nici un motiv să se considere mai prejos decât alte licee din Bucureşti, din Iaşi sau din Tg. Mureş şi foarte mulţi din profesorii care fiinţează în diverse locuri vin aici şi-şi exprimă bucuria că sunt cu Dvs.”.

Concerte şi voie bună

Spuneam la început că de la sărbătoarea corbenilor nu a lipsit muzica populară, dar nici cea uşoară sau rock. Pe scena ridicată pe terenul de sport din comună au urcat Cristina Blaga, Ciprian Ilie, Margareta Sigheartău, Răzvan Pop, Ioan Dordoi şi Nelu Şopterean.

Cele mai aşteptate momente ale serii au fost recitalurile interpretei Margareta Clipa şi ale formaţiei „Compact”.

În jurul orei 21:00 a urcat pe scenă Margareta Clipa. Dar numai pentru puţin timp, pentru că suceveanca în vârstă de 59 de ani şi-a ţinut aproape tot recitalul în mijlocul admiratorilor, care s-au prins în horă, dansând pe muzica îndrăgitei cântăreţe.

În momentul în care a început concertul celor de la „Compact”, lumea s-a adunat de la mese în faţa scenei. A fost o oră în care clujenii i-au încântat pe corbeni cu piesele celebre de pe albumele care au făcut istorie în muzica rock românească. Un moment deosebit a fost cel în care Paul Ciuci, solistul formaţiei, i-a dedicat piesa Când mă gândesc la tine lui Adrian Rugină. Adrian Rugină a murit în incendiul izbucnit, la sfârşitul lunii octombrie, la clubul „Colectiv” din Bucureşti, după ce a încercat să salveze mai multe persoane. El a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul din comuna Corbu.

Noaptea s-a încheiat cu un Cântec pentru prieteni, cântat împreună cu publicul corbean şi cu un cer luminat de artificii.

Arhivă foto

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.