Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Culorile care nu se estompează | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Culorile care nu se estompează
Culorile care nu se estompează

Culorile care nu se estompează

Miercuri, presa română s-a trezit cu o surpriză din partea Muzeului Secuiesc al Ciucului, instituţie care ne-a obişnuit de-a lungul timpului cu evenimente exclusiv maghiare: un ghidaj special la Expoziţia „Csontvári”.

Introducerea i-a aparţinut d-lui Gyarmati Zsolt, managerul instituţiei, care a precizat că Expoziţia „Csontvári” este cel de-al optulea proiect mare al muzeului ciucan (prin proiecte mari înţelegându-se proiecte la care lucrează o echipă de peste 15 oameni din muzeu, preţul proiectului este între o sută şi două sute de mii de euro, iar numărul vizitatorilor este între 20 şi 40 de mii, ceea ce la nivelul unui judeţ de mărimea Harghitei este mult).

Pentru iubitorii de artă maghiară, cel mai cunoscut nume după Mukácsy este Csontváry – a precizat d-l director – care este o marcă a artei ungare încă în construcţie, fiind un artist la modă, cu popularitate în urcare. Numărul picturilor sale nu depăşeşte 120-130, o bună parte s-au pierdut, o parte au fost duse de trupele sovietice ca pradă de război, cele rămase sunt răspândite în lume ori în diverse muzee şi colecţii private din Ungaria, deci iubitorul de artă găseşte grupat la Miercurea-Ciuc cel mai mare număr de lucrări Csontváry, respectiv 48. „Am muncit aproape 3 ani pe proiectul Csontvári şi am reuşit să conlucrăm cu şase colecţii publice şi private, sursa picturilor expuse la Miercurea-Ciuc. Prefera dimensiunile mari de pânze şi are 4-5 lucrări de peste 20 de metri pătraţi, iar pânzele respective n-au încăput în muzeul nostru. Miezul problemei în asemenea proiecte internaţionale este încrederea profesională din partea partenerilor. Avem o galerie expoziţională pentru artă plastică de 300 mp cu dotări tehnice şi de siguranţă de rang est-european, ceea ce în Ardeal mai găsiţi doar la Sibiu, suntem în topul de 3-4 galerii care pot găzdui asemenea proiecte – nu mă refer la muzee specializate. Valoarea estimată a expoziţiei ar fi de circa 15 miliarde de forinţi, deci cam 15 milioane de euro. E dificil de estimat valoarea exactă a lucrărilor, deoarece fiind puţine nu ajung pe piaţa de artă, se licitează rar”, a spus Gyarmati Zsolt.

Ne-a însoţit mai departe un ghid extrem de dinamic, Balázs Penszka László, care ne-a subjugat cu o mulţime de amănunte pitoreşti, povestindu-ne mai întâi cum au fost salvate o parte din operele lui Csontváry: „Când a murit, în 1919, familia lui a chemat un pictor celebru atunci în Budapesta şi i-a cerut să-i evalueze opera. Iar acesta a zis: Nu valorează nimic. Având nevoie de bani, familia a decis să vândă lucrările ca prelate, coviltire pentru căruţe. O rudă îndepărtată, arhitect, se întoarce de la Paris şi, având o mică moştenire şi plăcându-i lucrările, a participat la licitaţie şi câştigă cu 9.600 de coroane – sumă mare pe atunci, dar nu importantă – în jur de 50 de picturi, desene şi manuscrisele artistului. După ce a considerat că a pictat ce avea de pictat, Csontváry s-a oprit şi a început să scrie, ne-au rămas de la el manuscrise filosofice, era atunci la modă conceptul de energie, scrieri profetice – şi care ne ajută astăzi să-l înţelegem”.

Caracteristic este faptul că Csontvári a avut pe timpul vieţii o critică foarte proastă, nimeni nu-i acceptă arta, au trebuit să treacă 50 de ani până ce ungurii să-l înţeleagă şi de atunci popularitatea sa e în continuă creştere.

Lucrând multă vreme ca farmacist, Csontvári era extrem de atent la detalii şi extrem de minuţios la combinaţii, la proporţii, avea cunoştinţe de chimie şi ca atare şi-a preparat singur culorile, care sunt vii şi proaspete şi după 100 de ani, nu se estompează pe parcursul timpului, precum culorile pe bază de ulei.

În 2010, o lucrare a lui Csontváry vândută la licitaţie valora ceva peste un milion de euro, era atunci cea mai scumpă lucrare de artă maghiară vândută, dar, după părerea ghidului nostru, sub valoarea reală.

Expoziţia „Csontvári” va sta la Miercurea-Ciuc până în 20 august a.c.

M. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.