Se va deschide la zece ani de la închidere | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Cultură » Se va deschide la zece ani de la închidere
Se va deschide la zece ani de la închidere

Se va deschide la zece ani de la închidere

Cinematograful din Miercurea-Ciuc ar putea începe să funcţioneze în câteva luni, la zece ani de la închidere, după ce municipalitatea a reuşit să achiziţioneze tehnica de proiecţie şi se caută soluţii legate de cine se va ocupa de această activitate.

Viceprimarul cu atribuţii de primar, Antal Attila, a declarat că a fost cumpărat echipamentul de proiecţie digital, care cuprinde ecranul, tehnica de sonorizare şi aparatura de proiecţie şi este în curs de derulare o licitaţie pentru dotarea imobilului cu mobilier de birou. Investiţia privind modernizarea clădirii a fost finalizată anul trecut, când s-au achiziţionat şi scaunele în sala de spectacole.

Potrivit lui Antal Attila, acum principala problemă este legată de obţinerea licenţei de funcţionare de la Centrul Naţional al Cinematografiei şi găsirea modalităţii de administrare şi funcţionare a cinematografului. Conducerea primăriei analizează mai multe variante, dar se doreşte, totuşi, ca cinematograful să fie un serviciu public, iar filmele proiectate să nu fie de duzină, ci filme de artă.

„Ar trebui să funcţioneze ca un serviciu public de cultură şi atunci costurile ar trebui să le suporte Consiliul local. (…) Noi, totuşi, am dori să fie un cinematograf cultural, cu firme de artă, care trebuie susţinut”, a declarat Antal Attila.

Viceprimarul cu atribuţii de primar consideră că, dacă vor fi rezolvate problemele legate de personal şi de administrare, în câteva luni cinematograful ar putea să înceapă să funcţioneze.

„Consider că ceea ce a fost greu am depăşit, mai sunt elemente esenţiale care nu sunt lipsite de importanţă, dar nu este imposibil ca la începutul verii sau sezonului de toamnă să avem un cinematograf funcţional. Până atunci proiecţii de probă, dacă legea permite, sunt posibile”, a spus Antal Attila.

De altfel, clădirea cinematografului este un centru multifuncţional, gândit pentru proiecţii de filme, concerte, spectacole şi alte evenimente culturale sau ştiinţifice. În afara vechii săli de proiecţie filme, a mai fost amenajată o sală ce poate fi folosită pentru expoziţii foto sau de arte plastice, lansări de carte sau chiar centru de presă, în cazul organizării unor conferinţe. Există şi o sală studio, care va fi folosită pentru înregistrări sau repetiţii, dar şi un birou de informare turistică. În incintă s-a amenajat şi o cafenea, care funcţionează independent de sala de spectacole.

În sala de proiecţie se organizează deja, periodic, diverse concerte şi spectacole.

Cinematograful „Transilvania” din Miercurea-Ciuc şi-a suspendat activitatea în 2006 din cauză că nu existau bani pentru plata facturii la încălzire şi a fost preluat, ulterior, de Consiliul local, fără ca să mai fie redeschis.

Numărul iubitorilor de film din Miercurea-Ciuc care mergeau la cinema a scăzut dramatic. Datele statistice arată că înainte de 1989 mergeau la cinematograf, lunar, 35.000-40.000 de persoane. În anul 2000, numărul acestora a ajuns la 4.000-5.000, pentru ca în 2006, anul închiderii, să fie înregistraţi doar 600 de spectatori într-o lună. (Lia MATEI)

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Înainte de reparații exista și o firmă: ”Cinema Transilvania” . Acum, văd că este vorba despre o simplă cafenea maghiară!

  2. Avem nevoie urgent de colaboratori seriosi care isi doresc castiguri suplimentare in timpul liber, cu un sistem de lucru part-time. Oferim si contract de comision. De asemenea, asiguram si instruire gratuita. Pentru mai multe detalii, trimiteti o cerere la adresa de email:pacurarucostica1963@gmail com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.