Costumul popular autentic – pilon de păstrare a identității naționale | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Cultură » Costumul popular autentic – pilon de păstrare a identității naționale
Costumul popular autentic – pilon de păstrare a identității naționale

Costumul popular autentic – pilon de păstrare a identității naționale

Săptămâna în care se sărbătorește Ziua Națională a României a continuat cu un spectacol oferit de elevii Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu”

Această săptămână este una plină cu evenimente dedicate marcării Zilei de 1 Decembrie. A început luni, cu premierea elevilor care au participat la concursul de desen „Uniți în cuget și-n simțiri”. Apoi, marți seara, elevii Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc au fost actorii principali ai unui spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri. În fața unei săli arhipline (sala festivă a Consiliului Județean), alături de prietenii de la Școala Gimnazială „Petőfi Sándor” (M. Ciuc), școala din Livezi, Liceul „Marin Preda” (Odorheiu Secuiesc) și de la Palatul Copiilor au prezentat, prin cântece, versuri și scenete, costumul popular românesc și maghiar.

Spectacolul a încununat proiectul Costumul popular autentic – pilon de păstrare a identității naționale, coordonat de dir. adj. Liliana Mihalache, a fost finanțat de Consiliul Județean Harghita, iar în cadrul lui au fost achiziționate și 15 costume populare pe care copiii le-au purtat, marți seara, pe scenă.

Introducerea în atmosfera de sărbătoare i-a aparținut elevei Nicoleta Loghin, din clasa a VII-a, care a interpretat Imnul Centenarului. Apoi, rând pe rând, au urmat: Ștefania Oproiu (clasa I), alături de colegii din clasă, coordonați de Daniela Cotfas și Ionela Crăciun; Grupa mijlocie din cadrul instituției de învățământ, coordonată de Adina Dușa și Sofalvy Sidonia; Clasa I A, coordonați de Florentina Voinea; Clasa a II-a S (Eugenia Zagan și Irina Raichici); Palatul Copiilor (Szasz Jolan și Melinda Oancea); Clasa a III-a (Areta Ghiurțu) și eleva Iulia Lazăr; Clasa a IV-a A (Georgiana Gherman); Clasa a IV-a S (Dana Carmen Simota și Simona Apalaghiei); Livezi (Mariana Bucur și Aurelia Suciu); Școala Gimnazială „Petőfi Sándor”; Liceul ”Marin Preda”; Daria Orian (cl. A VIII S), Ionuț Coja (cl. A VIII-a A), Beatrice Cîmpanu (cl. A VIII-a S.), Farkas Kriszta (cl. A VIII-a A), Crina Monoraru (cl. a VII-a), Cristina Heremciuc (cl. a VII-a), Teodora Cocan, Antonia Luca (cl. a VI-a), Giulia Țurcă (cl. a VIII-a A), Ioana Găvojdea (cl. a IV-a S), Andrada Voinea (cl. a V-a), Radu Barut (cl. a VI-a A), Adina Vaszi (cl. a VI-a B), Ana Găvojdea (cl. a VII-a).

Aceștia au cântat despre români, despre Alba Iulia, despre Marea Unire, despre portul și vorba românească, au jucat românește, aducând pe scenă dansuri populare specifice anumitor zone folclorice.

Seara a fost încheiată de sceneta intitulată Unirea la care au participat elevi din clasele V-VIII.

„Este înălțător să văd atâția copii în costume populare”

Prezent la eveniment, Jean-Adrian Andrei, prefectul județului Harghita, spunea că este o onoare pentru el să fie prezent în mijlocul celor care au oferit spectacolul și care au asistat la el, mulțumind totodată cadrelor didactice care i-au pregătit pe copii, dar și elevilor pentru efortul depus pentru ca seara să fie una reușită.

„Este înălțător să văd atâția copii în costume populare – spunea Jean-Adrian Andrei în deschiderea spectacolului. Astăzi, dvs., prin acest proiect, faceți dovada respectului reciproc și conviețuirii pașnice – asta trebuie să se întâmple în acest județ, dar în același timp să puneți preț pe valoare și pe identitatea noastră națională”.

Arhivă foto

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.