Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Centrul Stop Fumat din Târgu Mureş şi-a reluat activitatea după doi ani de întrerupere | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Centrul Stop Fumat din Târgu Mureş şi-a reluat activitatea după doi ani de întrerupere
Centrul Stop Fumat din Târgu Mureş şi-a reluat activitatea după doi ani de întrerupere

Centrul Stop Fumat din Târgu Mureş şi-a reluat activitatea după doi ani de întrerupere

Centrul Stop Fumat din cadrul Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş şi-a reluat activitatea după doi ani de la sistarea consultaţiilor pe fondul lipsei de medicamente, a declarat, luni, dr. Corina Mărginean, coordonatoarea centrului.

Potrivit acesteia, centrul din Târgu Mureş are asigurate medicamente pentru primele 6 luni şi speră ca odată repornită activitatea aceasta să continue, fiindcă este singurul din zona Transilvaniei care are medicaţia necesară şi care oferă consiliere şi medicamente gratuite.

„Programul Naţional Stop Fumat a funcţionat neîntrerupt din octombrie 2007 până la finele lui 2015, iar în perioada 2016-2017, din păcate, în judeţul Mureş nu am beneficiat de fonduri pentru cumpărarea de medicamente. Din fericire, din decembrie 2017 avem din nou medicamente, Centrul Stop Fumat şi-a reluat activitatea şi acordă din nou consiliere şi medicaţie gratuită persoanelor care doresc să abandoneze fumatul. Ca şi tip de persoană fumătoare care poate să se adreseze Centrului Stop Fumat, trebuie să aibă peste 18 ani şi să îşi dorească să abandoneze fumatul. Nu trebuie să prezinte bilet de trimitere de la medicul de familie, nu trebuie să fie o persoană asigurată în sistemul de asigurări de sănătate din România, pentru că medicamentele din acest program sunt cumpărate din taxa pe viciu. Înscrierile se fac la telefon 0771/67.94.93, zilnic, între 08:00-16:00, de luni până vineri, iar noi vom oferi consultaţiile imediat după ce pacientul s-a înscris”, a declarat dr. Mărginean.

Potrivit coordonatorului Centrului Stop Fumat din Târgu Mureş, este foarte important ca pacientul fumător să fie consiliat foarte aproape de momentul în care acesta a luat decizia de a abandona acest obicei, întrucât sunt cazuri în care cei care au decis să renunţe la acest viciu au revenit asupra deciziei destul de repede.

„Din 2007, până în 2015 am văzut peste 4.000 de persoane care doreau să abandoneze fumatul, rata de succes după două luni de tratament este destul de ridicată, undeva la 70-80%. Dar, din păcate, rata de abstinenţă la 6 luni, la un an după abandonarea fumatului este 30-40%. Avem persoane care au luat tratamentul de două-trei ori până au abandonat fumatul, dar avem persoane care au făcut o singură dată tratamentul şi nu mai fumează”, a arătat dr. Corina Mărginean.

Doctorul a precizat că, în luna decembrie, când s-a anunţat repornirea centrului, s-au înscris 49 de persoane pe lista de aşteptare.

Programul Naţional Stop Fumat al Ministerului Sănătăţii a luat fiinţă în 2007, este coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” şi îşi propune să ofere acces la un tratament complet, ce îmbină consiliere psihologică de specialitate cu tratament medicamentos, pentru a-i ajuta pe cei ce doresc să renunţe la fumat. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.