Centrul Multifuncţional al Consiliului Judeţean Harghita de la Şumuleu s-a transformat, de ieri, în „unitate de izolare şi tratament” a Spitalului Judeţean de Urgenţă, pe durata pandemiei. Clădirea a fost adaptată nevoilor pacienţilor infectaţi fără simptom clinic şi a fost autorizată în decurs de trei zile
Bolnavii asimptomatici diagnosticaţi cu noul coronavirus internaţi în secţiile dedicate tratării infecţiilor cu SARS-Cov-2 ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc au fost transferaţi, marţi, în noua locaţie aflată în vecinătatea spitalului de Boli Infecţioase şi de Pneumologie de la Şumuleu. Aici vor beneficia de supraveghere medicală şi de tratament, în condiţii „umane şi cât mai confortabile”, a anunţat, luni seara, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Borboly Csaba, prin intermediul unei înregistrări video postată pe pagina sa de Facebook.
„Conform legislaţiei în vigoare, avem o unitate de izolare şi tratament, care va funcţiona în această clădire pentru pacienţii asimptomatici internaţi la secţiile de Boli Infecţioase şi Pneumologie, care sunt confirmaţi pozitiv, dar nu au simptome. Consiliul Judeţean ne-a pus la dispoziţie această clădire, care este deja autorizată de către Direcţia de Sănătate Publică. Amenajarea acestei secţii externe a fost foarte importantă pentru noi, pentru că de acum încolo pacienţii asimptomatici nu trebuie să fie internaţi în acelaşi salon cu pacienţii care pot prezenta simptome mai severe. Şi, pe de altă parte, secţiile noastre nu vor mai fi atât de aglomerate. În acest centru, pacienţii vor fi supravegheaţi tot de personal medical – de un medic specialist în boli infecţioase şi asistenţi – şi dacă vor prezenta simptome, atunci vor fi transferaţi înapoi la secţia de Boli Infecţioase”, a explicat dr. Konrad Judit, managerul SJU, în materialul postat de şeful administraţiei publice judeţene pe reţeaua de socializare.
Preşedintele CJ Harghita le-a mulţumit colegilor săi, cu sprijinul cărora a reuşit performanţa de a amenaja şi autoriza secţia extraspitalicească destinată pacienţilor confirmaţi cu COVID-19 asimptomatici.
Astfel, a precizat Borboly Csaba, cheltuielile spitalului judeţean vor fi diminuate, iar pacienţii transferaţi în imobilul care oferă condiţii asemănătoare „unei pensiuni sau unui hotel de trei stele” îşi vor putea relua activitatea profesională online încă din perioada necesară vindecării.
Dr. Tar Gyöngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, a avansat, vinerea trecută, ideea identificării unui centru corespunzător, unde să fie transferaţi şi îngrijiţi pacienţii asimptomatici, în condiţiile în care numărul bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus internaţi se apropie vertiginos de capacitatea maximă a secţiilor de Boli Infecţioase, Pneumologie şi spitalului mobil ale SJU.
DANIELA M.