Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cel mai amplu eveniment din România dedicat artei – Art Safari, ajuns la ediţia a X-a, invită la o experienţă unică | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Cultură » Cel mai amplu eveniment din România dedicat artei – Art Safari, ajuns la ediţia a X-a, invită la o experienţă unică
Cel mai amplu eveniment din România dedicat artei – Art Safari, ajuns la ediţia a X-a, invită la o experienţă unică

Cel mai amplu eveniment din România dedicat artei – Art Safari, ajuns la ediţia a X-a, invită la o experienţă unică

  • Au ajuns la Bucureşti opere de artă preluate direct din spaţiile de expunere ale celebrului muzeu londonez Victoria & Albert

Pavilionarele Art Safari reunesc nume şi opere importante, într-o colecţie deosebit de valoroasă. Ediţia curentă, a doua din 2022 şi a zecea de la lansarea proiectului Art Safari, propune 5 expoziţii de impact cuprinse în 2 pavilioane, unul internaţional şi unul românesc. A avea impact este obiectivul ce s-a dorit îndeplinit, acum chiar mai mult decât în ediţiile trecute. Deschiderea oficială a expoziţiilor pavilionare a avut loc pe 23 septembrie, în cadrul unui eveniment fastuos, cu dress code şi invitaţi speciali, ce a marcat acest moment aniversar.

Organizatorii spun că ediţia aflată în desfăşurare, în Palatul Dacia-România, este cu adevărat inedită pentru că reuneşte în capitală cea mai valoroasă colecţie de artă aflată în acest moment în ţară. Astfel, până în prima parte a lunii decembrie, Palatul Dacia-România este polul artei în ţara noastră, iar pentru a înţelege asta e de ajuns să spui Victoria & Albert Museum, John Constable, Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn sau William Turner. În cele nouă ediţii anterioare, Art Safari a înregistrat un număr de aproape 300.000 de vizitatori.

Ce aduce a zecea ediţie?

Evenimentul principal este prezenţa, pentru prima dată în România, şi chiar în Europa de Est, a operelor lui John Constable, un mare pictor peisagist, unul dintre cei mai mari pictori englezi, dar şi un mare colecţionar, care întreaga sa viaţă a studiat şi colecţionat lucrări ale marilor maeştri. John Constable este pus în valoare în cadrul expoziţiei „Seeking Truth – The Art of John Constable”, curatoriată de dr. Emily Knight şi Katharine Martin, proiect ce mai cuprinde opere de Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, William Turner, Thomas Gainsborough, Jacob van Ruisdael şi nu numai. Expoziţia „Seeking Truth – The Art of John Constable” (foto), ce numără peste 80 de uleiuri şi gravuri, este construită în jurul personalităţii lui John Constable (17761837) şi este rodul unui parteneriat al Art Safari cu celebrul Victoria & Albert Museum din Londra, unul dintre cele mai mari muzee de artă şi design din lume, potrivit www.artsafari.ro. „Seeking Truth – The Art of John Constable” este un proiect al Victoria & Albert Museum menit să ajungă în cât mai multe locaţii din lume.

„Parteneriatul cu Victoria & Albert Museum, Londra, ne onorează şi confirmă statutul dobândit în timp de Art Safari Bucureşti, drept cea mai importantă manifestare a scenei româneşti în domeniul artelor vizuale”, declara Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

Peisajul rural englezesc, în viziunea lui Constable

Expoziţia Seeking Truth: The Art of John Constable prezintă arta unui pictor ce s-a impus în istoria artei drept unul dintre cei mai importanţi peisagişti ai tuturor timpurilor. Născut şi crescut într-o zonă rurală din Suffolk, sud-estul Angliei, Constable a admirat toată viaţa această zonă natală, transformând-o în subiectul principal al operelor sale. Chiar şi după ce s-a mutat din Suffolk şi a pictat alte subiecte, locul acesta i-a rămas sursă de inspiraţie. Constable şi-a dorit mereu să redea adevărul şi frumuseţea lumii naturale. „A realizat nenumărate schiţe în plein-air pentru a înţelege mai bine natura şi a o picta mai fidel şi a combinat această ilustrare atentă cu un interes profund pentru opera pictorilor peisagişti din trecut. Constable a folosit culoarea într-o manieră liberă şi extrem de expresivă, ceea ce a atras multe critici din partea contemporanilor săi. Totuşi, artistul a refuzat să se supună oricărui compromis în ceea ce priveşte propria viziune unică şi inovatoare şi a făcut experimente până la sfârşitul vieţii sale, în 1837. Făcând o paralelă, ne amintim că un an mai târziu, în 1838, se naşte marele peisagist român Nicolae Grigorescu, care preia şi încorporează, împreună cu realiştii Barbizonului, lecţiile picturale ale lui Constable. Expoziţia curatoriată de dr. Emily Knight şi Katharine Martin analizează conexiunea personală a lui Constable cu locul, căutarea inspiraţiei şi tehnicile sale inovatoare”, mai aflăm de la Ioana Ciocan.

„Suntem încântaţi să prezentăm colecţia unică John Constable a V&A. Este pentru prima dată când o expoziţie a celui mai mare pictor peisagist britanic este găzduită în România şi suntem entuziasmaţi să vă prezentăm amploarea carierei sale. «Seeking Truth: The Art of John Constable» poartă vizitatorii într-o călătorie prin viaţa lui Constable şi explorează viziunea sa artistică, sursele de inspiraţie şi practica sa fascinantă”, afirmau curatoarele dr. Katharine Martin şi Emily Knight, în conferinţa de presă ce a precedat deschiderea noii ediţii Art Safari.

În cadrul Pavilionului Internaţional vizitatorii vor găsi şi o expoziţie ancorată în contemporaneitate, realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România, intitulată Korean Beauty. Poster Art, o expoziţie de afiş ce poartă semnătura lui Byoungil Sun. Expoziţia prezintă o viziune contemporană asupra străvechii culturi coreene şi a picturalităţii alfabetului coreean, dar şi a stilului coreean de viaţă. Arta afişului încearcă să explice Coreea de astăzi, prin prisma tradiţiilor sale culturale. Expoziţia va fi însoţită de ateliere de tipografie şi caligrafie, susţinute de însuşi creatorul afişelor.

Pavilionul Românesc prezintă 3 artişti în 3 expoziţii, fiecare reprezentând generaţii şi stiluri diferite: pe Ştefan Popescu (1872-1948), unul dintre cei mai importanţi pictori interbelici, dar şi un explorator prin arta sa, pe Lilian Theil, o artistă nonconformistă născută în 1932, care lucrează într-o tehnică textilă proprie compoziţii multicolore despre adevăruri universale şi pe Mihai Mureşan, artist original al noii generaţii a Şcolii de la Cluj.

Expoziţia „Ştefan Popescu. Povestea călătoriilor”, curatoriată de dr. Elena Olariu, este realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti. Ştefan Popescu, artist interbelic, celebrat la 150 de ani de la naşterea sa, este „unul dintre cei mai apreciaţi pictori-călători ai artei româneşti, care s-a remarcat şi prin participarea, pentru România, la trei ediţii ale Bienalei de la Veneţia. În perioada şederii sale la Paris, după 1900, se leagă puternic de artiştii şi oamenii de cultură români care trăiau în Franţa, devenind, la Paris, unul din prietenii lui Constantin Brâncuşi. În Franţa începe să picteze marine, dar şi peisajele solare sau noroase ale coastelor bretone. Pentru marele său rafinament artistic, Ştefan Popescu este remarcat şi celebrat întâi în Franţa, astfel că primeşte, în anul 1925, Legiunea de onoare, în grad de Cavaler. Abia în 1928 primeşte şi în România Premiul Naţional al Salonului Oficial – manifestarea oficială anuală a artelor frumoase la Bucureşti, înfiinţată în 1924, după modelul parizian. Artistul a alternat călătoriile sale în Franţa cu cele prin Turcia, Maroc, Tunisia, Algeria, dar şi cu deplasări prin Elveţia, Italia, Grecia, Iugoslavia sau Germania. Ştefan Popescu a fost şi unul dintre pictorii preferaţi de Regina Maria, care i-a achiziţionat unele dintre cele mai importante lucrări pentru colecţia sa privată”, sublinia curatoarea.

Proiectul Lilian Theil. O bătrână care zâmbeşte”, curator Raluca Ilaria Demetrescu, aduce în atenţia publicului o artistă ce se situează în afara normelor, în vârstă de 90 de ani, care locuieşte şi lucrează în Sighişoara. „Născută în Braşov în 1932, exmatriculată după primul an de studii de la Institutul Naţional de Artă Nicolae Grigorescu din Bucureşti, pe motiv de origine nesănătoasă, se (re)apucă de artă într-un exerciţiu eliberator, după Revoluţia din 1989. Din acel moment, Lilian Theil va iniţia un parcurs creativ extrem de personal, revelatoriu – artista va gândi, filosofa şi… coase un număr impresionant de lucrări pe suport textil cu o puternică încărcătură de catharsis” (Raluca Ilaria Demetrescu).

Iar expoziţia Mihai Mureşan. Lucruri mărunte, curator: prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, prezintă un artist cu o mare fascinaţie pentru peisajul exterior şi interior. „Mihai Mureşan face parte din noua generaţie de pictori neo-realişti formaţi în cadrul şcolii de pictură clujene. Pânzele sale construiesc universuri în care privitorului i se dezvăluie nu doar frânturi dintr-o realitate proprie artistului, ci atmosfere pline de sensibilitate. Peisaje şi fragmente citadine, influenţate de stările sale sufleteşti, exerciţii de lămurire a lumii înconjurătoare, dar şi interioare” (Ioan Sbârciu).

Şi copiii au un loc al lor în cadrul evenimentului, ca de fiecare dată – Art Safari Kids, program educaţional ce cuprinde ateliere de creaţie pentru copii cu vârste între 3 şi 12 ani.

„Vă invităm la un spectacol construit în jurul artei, să experimentaţi picturi faimoase, epoci diferite şi instalaţii imersive!”, transmite Ioana Ciocan.

Art Safari se poate vizita până pe 11 decembrie 2022, de joi până duminică, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureştiului (str. Lipscani, nr. 18-20), în intervalul 12:00-21:00. În fiecare vineri şi sâmbătă, se organizează Night Tours, între 22:00 şi 01:00, experienţe de vizitare speciale, care cuprind ghidaj în expoziţie, pe tonuri de muzică live. Art Safari oferă şi vizite ghidate tematice de zi, inclusiv în limba engleză şi franceză. Biletele pot fi achiziţionate pe site-ul Art Safari, dar şi la faţa locului.

Cosmina Marcela OLTEAN

Foto – Art Safari

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.