Caravana de screening revine în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Sănătate » Caravana de screening revine în judeţul Harghita
Caravana de screening revine în judeţul Harghita

Caravana de screening revine în judeţul Harghita

  • Invităm femeile să participe la testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 9-12 septembrie 2022 în judeţul Harghita, în localităţile Praid şi Frumoasa.

Invităm femeile din grupul ţintă 24-64 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV, program dedicat promovării prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

Programul caravanei în perioada 9-12 septembrie este următorul:

  • Praid – 9 septembrie – începând cu ora 10:00 (str. Regelui, nr. 30 – cabinetul medicului de familie);
  • Frumoasa – 12 septembrie – începând cu ora 14:00 (cabinetul medicului de familie).

Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

Înscrierile pentru testare se pot face la medicii de familie.

Ce este screeningul cancerului de col uterin?

Este o metodă de prevenire a cancerului prin depistarea şi tratarea anomaliilor în stadiu incipient care, netratate, pot evolua către cancer de col uterin. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90% la femeile care participă în mod regulat la programe organizate de screening. Cu alte cuvinte, 9 din 10 cazuri de cancer de col uterin pot fi prevenite prin screening.

Ce este testul Babeş Papanicolau?

Testul Babeş Papanicolaou sau examenul citologic cervico-vaginal este testul esenţial în screening-ul cancerului de col uterin sau cervical şi constă în analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafaţa colului uterin (cervix), iar scopul lui principal este să detecteze prezenţa celulelor anormale de la nivelul colului uterin, înainte ca acestea să se transforme în celule canceroase.

Aceste modificări pot să dispară de la sine, fără tratament, însă unele dintre ele pot evolua şi pot determina cancerul cervical. De aceea, depistarea lor la timp este foarte importantă.

Ce este HPV?

HPV (Papilomavirusul uman) este o infecţie virală care se transmite între oameni, fiind cea mai comună infecţie cu transmitere sexuală. Infecţia cu HPV este foarte frecventă la majoritatea persoanelor active sexual şi nu prezintă simptome.

Prezenţa virusului HPV nu înseamnă că femeia va dezvolta cancer. Dacă este depistată o tulpină de HPV cu risc crescut, medicul va recomanda tratamente pentru a reduce riscul de cancer. Numai dacă aceste leziuni nu sunt tratate la timp şi corect, ele pot duce la cancer.

„Modificările celulelor colului uterin progresează lent şi este nevoie de mulţi ani ca să se transforme în celule canceroase. Tratamentul poate înlătura sau distruge aceste celule înainte de a deveni canceroase. Screeningul făcut cu regularitate poate detecta din timp aceste modificări celulare. Detectarea precoce a modificărilor celulare precanceroase sau a cancerului de col uterin duce, de obicei, la vindecarea completă.

Doamnelor şi domnişoarelor, indiferent de vârstă, vă invităm la testare, screeningul vă poate salva viaţa!”, a declarat şef lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, managerul proiectului.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”(cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile.

Manager Proiect

Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN

Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ

Expert IEC

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.