Când respectul dispare complet | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Opinii » Când respectul dispare complet
Când respectul dispare complet

Când respectul dispare complet

Sportul este o activitate care, se spune, dezvoltă trupul şi mintea. Dacă în fotbal, lupte de contact ori atletism accentul se pune pe fizic, în sporturile cu motor primează reflexele şi mintea (adică capacitatea de a gândi repede).

O altă caracteristică a sportului, indiferent de ramură, ar trebui să fie fairplay-ul. Respectul faţă de adversar, faţă de competiţia la care participi, faţă de organizatori ar trebui să fie permanent prezentă.

Când aceste două caracteristici ale sportului – inteligenţa, dar mai ales, fairplay-ul – dispar şi sunt înlocuite de atitudini aberante, atunci e mai bine să te retragi din activitate. În această situaţie se află Latyak (Gere László Kelo) şi Ági (Ágnes Erdely), adică unul dintre piloţii, respectiv copiloţii Raliului Harghitei.

Cei doi unguri au decis să-şi imprime pe maşină (pe portiere şi capotă) harta Ungariei Mari. Jumătate din aceasta e în drapelul Ungariei, iar cealaltă jumătate în drapelul secuilor. Maşina a fost prezentată, miercuri, alături de alţi bolizi, în centrul oraşului Miercurea-Ciuc, cu ocazia întâlnirii dintre fanii şi concurenţii din cadrul Raliului Harghitei.

norespect

Aşadar, cei doi „sportivi” s-au prezentat în România, la o competiţie care face parte din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri, cu harta Ungariei Mari.

Cei doi indivizi, veniţi de prin Câmpia Panonică, au confundat sportul cu acţiunile separatiste, afişând, în România, un Ardeal rupt şi alipit Ungariei.

Cei doi n-au nici măcar un gram de bun simţ, astfel încât să nu se fi prezentat, în calitate de sportivi (nu de suporteri fanatici), la o competiţie cu harta Ungariei Mari.

Dacă ar fi venit cu maşina în culorile Ungariei, atâta timp cât reprezintă acea ţară, nu ziceam nimic, pentru că este un lucru normal să-ţi reprezinţi peste tot în lume culorile propriului drapel. Dar când te deplasezi într-o altă ţară cu mesaje separatiste, această atitudine nu mai are nici o legătură cu sportul.

Oare Csaba Ferencz, preşedintele clubului care organizează Raliul Harghitei, le-a spus lui Latyak şi Ági că vin la o competiţie sportivă organizată în România şi nu la un miting de autonomie? Oare cei doi au avut măcar un strop de minte încât să ştie că au semnat pe o listă de prezenţă la un concurs automobilistic şi nu pe o listă de prezenţă la un miting organizat de vreo grupare extremistă?

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

3 comments

  1. Nu se mai feresc demult de chestiile astea.Vina este a guvernelor Romaniei care de 25 de ani i-au lasat pe udemeristii din guvern sa faca ce vor prin aceste zone,asa isi permit tot felul de ratati sa se comporte in tara noastra ca pe mosia grofilor de acum cateva sute de ani.Sovini si extremisti inapoiati.Plus nesimiti.

  2. Individul respectiv trebuia scos din competitie! Pentru ca nu se amesteca lucrurile. E un gest provocator care, nesanctionat duce la escaladare. Un nesimtit si un obraznic, asa cum sunt multi in Secuime. Vorbele noastre nu ii ating pe indivizii respectivi, ci doar sanctiunea legala. Demult nu mai exista bun simt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.