Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

14 pentru Cotroceni, în ordine alfabetică | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Politic » 14 pentru Cotroceni, în ordine alfabetică
14 pentru Cotroceni, în ordine alfabetică

14 pentru Cotroceni, în ordine alfabetică

 

14 candidaţi au intrat în cursa pentru Cotroceni, cu doi mai puţin decât recordul din 1996.

Marţi a fost ultima zi de depunere la BEC a candidaturilor pentru prezidenţiale, împreună cu cele minimum 200.000 de semnături necesare, termenul limită expirând la miezul nopţii.

Alegerile prezidenţiale din luna noiembrie constituie o premieră, două femei candidând pentru funcţia supremă în stat. Aproape o treime dintre candidaţi reprezintă politicieni care şi-au mai încercat norocul şi în alte alegeri prezidenţiale. Cele mai multe încercări de a ajunge preşedinte le are Corneliu Vadim Tudor – a cincea candidatură consecutivă.

Mirel Mircea Amariţei (Partidul Prodemo): se cunosc puţine lucruri despre Mirel Mircea Amariţei, liderul Partidului Prodemo, care şi-a depus candidatura marţi după-amiază. El se numără, în luna octombrie 2013, printre cei urmăriţi penal în dosarul privind insolvenţa Realitatea Media. Partidul Prodemo a fost înfiinţat în anul 2012, de către fostul lider PSD Arad, Marius Lazăr, care anterior fusese exclus de Victor Ponta, în martie 2011.

William Brânză (Partidul Ecologist Român): fost deputat PDL în două legislaturi, William Brânză şi-a depus, marţi, candidatura la preşedinţia României din partea Partidului Ecologist Român. El şi-a anunţat recent demisia din formaţiunea democrat-liberală. Brânză a fost deputat de diaspora în perioada 2008-2012, iar până în anul 2005 a făcut parte din PRM, înscriindu-se în PD în anul 2006. Are 42 de ani.

Dan Diaconescu (Partidul Poporului Dan Diaconescu): fondatorul PP-DD şi-a lansat luni candidatura la alegerile prezidenţiale, el vorbind despre acest moment încă din anul 2010. Omul de televiziune a mai candidat o singură dată pentru o funcţie politică – în luna decembrie 2012, când a fost învins de preşedintele PSD Victor Ponta într-un colegiu de Camera Deputaţilor din judeţul Gorj. Numele său este legat de acuzaţii de şantaj, arestări, postul de televiziune OTV şi scandalul privatizării Oltchim. Are 46 de ani.

Gheorghe Funar: fostul primar al Clujului în perioada 1992-2004 a mai candidat de două ori la alegerile prezidenţiale. În anul 1992 a luat 10,8 la sută, candidând din partea Partidului Unităţii Naţionale Române, dar a ieşit pe locul 3, iar în 1996 a luat doar 3,2 la sută, ieşind pe locul 6, după ce a candidat din partea aceleiaşi formaţiuni. A fost senator PRM în perioada 2004-2008, iar între 2008 şi 2013 a fost secretar general al partidului, după care a devenit preşedinte, într-o mişcare controversată. Are 65 de ani.

Klaus Iohannis (Alianţa Creştin Liberală): preşedintele PNL şi-a depus candidatura sâmbătă după-amiază, fiind al doilea înscris pe listele BEC. Primar al Sibiului din anul 2000, el este candidatul Alianţei Creştin Liberale, din care face parte şi PDL, care a fuzionat cu Forţa Civică. Este preşedinte al PNL de la sfârşitul lunii iunie, intrând în partid în luna februarie 2013. În anul 2009 a fost propus de liberali pentru funcţia de premier. Are 55 de ani.

Kelemen Hunor (UDMR): preşedintele UDMR şi-a depus luni candidatura pentru prezidenţiale. Deputat din anul 2000, el este preşedinte al formaţiunii din anul 2011. A candidat şi la alegerile prezidenţiale din 2009, când a obţinut 3,83 la sută din voturi, fiind pe locul 5. Este ministru al Culturii din luna martie, deşi îşi anunţase demisia în urmă cu două luni. A mai ocupat acest portofoliu şi în perioada 2009-2012, în mandatele premierilor Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu. Are 47 de ani.

Monica Macovei (independent): europarlamentarul a fost al treilea candidat înscris la BEC, duminică. Monica Macovei a demisionat din PDL la începutul lunii septembrie şi candidează ca independent. Fost ministru al Justiţiei în perioada decembrie 2004 – aprilie 2007, în timpul mandatului de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu, Macovei nu a fost niciodată membru al Parlamentului României, fiind eurodeputat din anul 2009, şi a candidat fără succes la şefia PDL în luna martie 2013. Are 55 de ani.

Teodor Meleşcanu (independent): Teodor Meleşcanu a demisionat de la şefia Serviciului de Informaţii Externe cu doar o zi înainte de a-şi depune candidatura. El a spus că este candidat independent susţinut de reprezentanţi ai societăţii civile. A fost ministrul Afacerilor Externe în Guvernul Văcăroiu, ministrul Apărării în perioada lui Călin Popescu Tăriceanu şi interimar la Justiţie în mandatul aceluiaşi premier. Fost membru al PSDR, până în anul 1997, a făcut parte din PNL în perioada 2001-2012, fiind senator în perioada 2004-2012, dar şi în legislatura 1996-2000. A candidat la prezidenţiale şi în anul 2000, din partea Alianţei pentru România, când a primit sub 2 la sută din voturi, fiind pe locul 7. Are 73 de ani, fiind cel mai vârstnic candidat la prezidenţiale.

Victor Ponta (Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC): prim-ministrul a fost primul care şi-a depus candidatura pentru prezidenţiale, încă de miercurea trecută. Preşedintele PSD este în fruntea Guvernului de aproape doi ani şi jumătate, fiind totodată deputat din anul 2004. A fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul în mandatul de premier al lui Emil Boc şi a fost ales în fruntea PSD în luna februarie 2010, după eşecul lui Mircea Geoană la prezidenţialele din 2009. A fost desemnat candidat al PSD în ultimele luni, după ce mult timp partidul l-a susţinut pentru această funcţie pe fostul preşedinte PNL Crin Antonescu, până la ruperea USL, în luna februarie. Are 42 de ani.

Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă): Liderul Partidului Alianţa Socialistă şi-a înregistrat, marţi, la BEC candidatura pentru Cotroceni. Constantin Rotaru a candidat şi la alegerile prezidenţiale din 2009, din partea aceleiaşi formaţiuni, când a obţinut 0,45% din voturi, fiind al 9-lea. A fost deputat de Vâlcea în legislatura 1992-1996, din partea Partidului Socialist al Muncii. Are 59 de ani.

Szilágyi Zsolt (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania): şeful de cabinet al lui László Tőkés şi-a depus, marţi, candidatura pentru Preşedinţia României, din partea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT). A fost deputat UDMR în perioada 1990-2004, iar din 2007 a plecat la Bruxelles, ca şef de cabinet al eurodeputatului László Tőkés. A candidat la alegerile europarlamentare din anul 2009, aflându-se pe locul 4 al listei UDMR, primul neeligibil. Ulterior a fost membru fondator al PPMT, înfiinţat în anul 2011. Are 46 de ani.

Călin Popescu Tăriceanu (independent): preşedintele Senatului şi-a depus luni oficial candidatura pentru funcţia de preşedinte al României. Fost premier PNL din perioada 2004-2008, şi-a dat demisia din PNL după ruperea USL, iar apoi şi-a înfiinţat propriul partid, Partidul Liberal Reformator (PLR), care însă nu a primit undă verde de la tribunal, aşa că va candida ca independent. A fost preşedinte al PNL în perioada 2004-2009, iar în mandatul de premier al lui Victor Ciorbea a fost ministru al Industriei şi Comerţului. Are 62 de ani.

Corneliu Vadim Tudor (PRM): preşedintele PRM candidează pentru a cincea oară consecutiv la alegerile prezidenţiale, el depunându-şi dosarul marţi. Cea mai bună clasare a sa în cursa pentru Cotroceni a fost în anul 2000, când a intrat în turul doi alături de Ion Iliescu. El îl depăşeşte astfel pe fostul preşedinte al României în ce priveşte numărul de candidaturi, devenind recordman. Corneliu Vadim Tudor a fondat PRM în iunie 1991, a avut patru mandate consecutive de senator, între anii 1992 şi 2008, fiind secretar al Senatului în 1995 şi vicepreşedinte în 2008. Ulterior, în luna iunie 2009, a devenit europarlamentar pe lista PRM, după ce a candidat pentru un nou mandat de senator, fără succes însă, în luna noiembrie 2008. Tot fără succes a candidat şi la europarlamentarele din 2014. Are 64 de ani.

Elena Udrea (PRM): preşedintele PMP şi-a depus candidatura pentru prezidenţiale luni, fiind prezidenţiabilul susţinut de Traian Băsescu. Fost ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2009-2012, în timpul mandatului de premier al lui Emil Boc şi deputat din anul 2008, Elena Udrea a demisionat din PDL în luna februarie, fiind aleasă preşedinte al PMP în iunie şi desemnată candidat la prezidenţiale în august. Ea l-a înlocuit astfel pe candidatul iniţial, Cristian Diaconescu, care a demisionat din partid. În perioada 2002-2005 a făcut parte din PNL. Are 40 de ani, fiind cel mai tânăr candidat la prezidenţiale.

Singurul care îşi anunţase intenţia de a candida şi nu şi-a depus cererea la BEC este Ioan Ghişe. Senatorul nu a strâns cele 200.000 de semnături necesare.

Campania electorală începe pe 3 octombrie, după 10 zile în care se verifică semnăturile şi se pot depune contestaţii, iar cele două tururi de scrutin au loc pe 2 noiembrie, respectiv 16 noiembrie. (Prompt Media)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.