Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cadre didactice premiate de Inspectoratul Şcolar | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Învățământ » Cadre didactice premiate de Inspectoratul Şcolar
Cadre didactice premiate de Inspectoratul Şcolar

Cadre didactice premiate de Inspectoratul Şcolar

 

Dacă în fiecare instituţie de învăţământ, la final de an şcolar, sunt răsplătiţi, pentru rezultatele bune la învăţătură, elevii, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita s-a gândit să-i scoată în evidenţă şi pe cei care stau la catedră şi care contribuie la formarea copiilor. Astfel, este al doilea an consecutiv, când, în ultima zi de şcoală, IŞJ Harghita organizează acest eveniment festiv în cadrul căruia 10 cadre didactice propuse şi alese de inspectorii şcolari sunt răsplătite pentru munca lor.

„Se găsea mereu ocazia să apreciem munca tuturor cadrelor didactice, în general şi, în special, a 10 cadre didactice meritorii care au ridicat prestigiul judeţului, care şi-au făcut datoria, nu într-un mod oarecare la locul de muncă, ci într-un mod deosebit. Sunt 10 cadre didactice propuse de Inspectoratul Şcolar, mai exact de inspectorii şcolari, care didactice care au demonstrat că se poate lucra frumos şi bine, chiar în condiţii în care, de multe ori, nu ne dorim să fie aşa cum sunt”, spunea inspectorul şcolar general al IŞJ Harghita, Bartolf Hedwig, cu ocazia premierii celor 10 profesori.

Aceasta a mai precizat că în alegerea profesorilor s-a ţinut cont şi de proporţia etnică pe judeţ, 15-16% dintre cadrele didactice predând la secţia română, iar celelalte predau la secţia maghiară. Astfel, s-a decis ca două premii să fie acordate profesorilor de la secţia română şi 8 celor de la secţia maghiară.

Bartolf Hedwig spunea că cei premiaţi sunt „autori de cărţi; alţii n-au făcut nimic deosebit, dar se bucură de un prestigiu şi de o stimă deosebită în colectivitatea lor; alţii au avut rezultate foarte bune la concursuri. Sunt persoane care, măcar o dată, la sfârşit de an, trebuie scoase în evidenţă. E cazul şi să-i lăudăm puţin şi să spunem că se fac şi lucruri bune şi frumoase la noi în judeţ. Nu că n-ar şti lumea, dar nu avem multe momente când să exprimăm acest lucru şi am zis ca în ultima zi de şcoală să fie asta prioritatea”.

 Ştefan Nuţ şi Areta Ghiurţu, răsplătiţi pentru munca din spatele catedrei
În Aula Mare a Casei Corpului Didactic din Miercurea-Ciuc, plină de profesori, învăţători şi directori ai şcolilor din judeţ, 10 cadre didactice au fost recompensate, vineri, pentru rezultatele deosebite din cadrul activităţii de dascăl. Ei au fost propuşi de inspectori şcolari, aceştia din urmă realizând şi câte un Laudatio pe care l-au citit cu ocazia înmânării premiilor.

Inspectorul şcolar Elena Mândru spunea despre Areta Ghiurţu, învăţătoare la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea-Ciuc, că „s-a distins prin har şi vocaţie, un adevărat făuritor de caractere şi de suflete, un model de abnegaţie şi de perseverenţă în a creşte generaţii de copii cu drag de carte şi de cultură, de viaţă şi de oameni”.

Areta Ghiurţu este vicepreşedinte al Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, membră în colectivul de redacţie al revistei Dăscăliţa şi coordonator al departamentului Proiecte AIH. În această calitate a contribuit la derularea proiectului „Tradiţii şi credinţe milenare pe plaiuri harghitene”, depunând şi un proiect Erasmus, al cărui rezultat este aşteptat.

În perioada 2007-2014 a accesat 7 proiecte europene: 4 proiecte Comenius mobilităţi individuale (3 în calitate de cursant în Marea Britanie, Austria şi Germania, iar unul în calitate de organizator); un proiect Comenius multilateral (în calitate de organizator, cu implicarea a 8 ţări europene); un proiect Pestalozzi (în calitate de cursant în Germania); un proiect on-line ETwinning (ca partener).

Laudatio pentru Ştefan Nuţ, director adjunct al Liceului Teoretic „Marin Preda” din Odorheiu-Secuiesc, a fost scris şi citit de inspectorul şcolar general adjunct Aurora Parfeni: „Pe lângă prodigioasa activitate didactică propriu-zisă, în spiritul disciplinei în slujba căreia şi-a pus întreaga viaţă, Ştefan Nuţ, a desfăşurat şi o intensă acţiune de stimulare a elevilor. Activitatea de la catedră cuprinde şi o importantă componentă de responsabilităţi ştiinţifice. De aceea a devenit promotorul proiectului Olimpiada Naţională a Animatorilor, care prin intermediul sloganului Să ştii, să ştii să faci, să ştii să fii!, efectuează o serie de activităţi cu efect modelator, în care elevii, viitori făuritori de suflete, îşi dezvoltă competenţele, îşi pot influenţa pozitiv atitudinea, comportamentul şi îşi dezvoltă personalitatea”.

stefan nut

La alegerea lui Ştefan Nuţ a contribuit şi o propunere făcută de Pestalozzi Children’s Foundation din Elveţia, o structură care sprijină persoanele în dificultate în dobândirea unor capacităţi menite să le înlesnească o viaţă independentă şi responsabilă în cadrul comunităţii. Cu ajutorul Fundaţiei Pestalozzi s-a deschis centrul de educaţie interculturală în care se derulează proiectul „Mozaic – comunicare şi educaţie interculturală”. Proiectul îşi propune să încurajeze dezvoltarea aptitudinilor copiilor şi tinerilor de diferite etnii de a comunica şi de a se afirma în cadrul comunităţii pentru ca ei să devină un model de toleranţă şi de înţelegere pentru cei din jur.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.