Borsecul – locul cel mai potrivit pentru a vă simţi bine în luna lui Cuptor | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 septembrie 2024
Home » Economic » Borsecul – locul cel mai potrivit pentru a vă simţi bine în luna lui Cuptor
Borsecul – locul cel mai potrivit pentru a vă simţi bine în luna lui Cuptor

Borsecul – locul cel mai potrivit pentru a vă simţi bine în luna lui Cuptor

  •  În prima săptămână din august – în 5-7 august – se va petrece cu prilejul Zilelor Borsecului
  •  În a doua săptămână va avea loc Festivalul Zânelor
  •  În a treia săptămână, Borsecul va găzdui întâlnirea formaţiilor de dansuri populare
  •  În a patra săptămână va avea loc Festivalul de muzică uşoară „Cântă izvoarele”

Steaua Borsecului străluceşte

Clima oraşului are proprietăţi benefice asupra sănătăţii, prin aerul bogat în ozon, prin zilele însorite răcoroase şi liniştite, fără vânt şi ceaţă nesemnificativă. Izvoarele cu apă minerală – cine nu a auzit de ele? – îi îmbie pe trecători să se răcorească cu apă limpede, uşor acidulată care face mărgeluţe în pahar. Este de luat aminte la faptul că locuitorii Borsecului fac parte dintre cei cu viaţă lungă, durata medie de viaţă a oamenilor de aici de 70 de ani cred că a fost depăşită, nu ştiu cu cât, ştiu doar că sunt destui dintre cei care ating 90 de ani şi peste.

Despre centrul balnear în construcţie voi vorbi mai târziu, după ce voi scoate în evidenţă faptul că până la anul, când această construcţie va fi funcţională, este de reţinut că tratamentul cu ape minerale – intern şi extern nu este de neglijat.

Hidroterapia

borsec2Pentru tratamentul cu ape minerale prin administrare externă există băi care sunt folosite mai ales pentru faptul că acţiunea chimică a gazelor asupra pielii se manifestă prin vasodilataţie periferică. Am întâlnit un grup de oaspeţi ai Borsecului care stăteau cu picioarele în apa care – după cum ne-au spus – face să dispară varicele. Erau oameni din Craiova, Vaslui şi din alte localităţi din ţară, care se aflau la Borsec de 15 zile (mai aveau să stea încă cinci) şi erau mulţumiţi de efectul hidroterapiei. Au mai fost şi vor mai reveni la Borsec.

Interes crescând

borsec3După cum ne-a precizat primarul oraşului, Mik József, interesul turiştilor pentru Borsec este în creştere, am găsit o tabără cu 1.500 de persoane care au ocupat toate locurile de cazare din pensiuni şi corturi. Tabăra este organizată de Societatea Carpatină Ardeleană, societate turistică din Cluj, la care Prmăria în calitate de co-organizator s-a angajat cu doar câteva cheltuieli pentru curent electric, apă, toalete ecologic. „Vă spun sincer – spunea primarul – de 20 de ani nu am avut atâţia oameni în Borsec. Mereu aşa se întâmplă, cel puţin asta vedem noi, localnicii, cine a fost la noi, mai revine şi mai aduce membri de familie, prieteni. Sunt bucuros să vă pot spune că preşedintele Republicii Modova, Nicolae Timofti, a fost oaspetele nostru timp de 10 zile, domnia sa a mai fost şi, iată a revenit, aşa se întâmplă”.

Recapitulăm

Momentan, în staţiunea Borsec este folosibilă baia (micuţă) din Poiana Zânelor, baia pentru picioare, pentru uz intern apele de la izvoare, apă care în asociaţie cu un anumit regim alimentar, se recomandă mai ales în creşterea sau scăderea acidităţii sucului gastric, în gastrite cronice, atonia intestinală, colite, boala ulceroasă în perioada de acalmie, bolile veziculei biliare şi ale ficatului, bolile căilor respiratorii şi tulburări de metabolism şi nu numai.

Trebuie să amintim şi faptul că staţiunea oferă largi posibilităţi de petrecere a timpului liber, fiind amenajate cărări de munte marcate, terenuri de sport (iarna există pârtii de schi şi săniuş). Mai există marcaje spre baia populară cu apă minerală carbogazoasă, mofetă, peştera de gheaţă, grota urşilor, toate acestea se află în Poiana Zânelor, o rezervaţie naturală spre care şi dinspre care putem spune că am făcut o plimbare plăcută relaxantă, folositoare sănătăţii, o plimbare pe drumeaguri neasfaltate şi cu bănci pentru odihnă presărate pe ici, pe colo. O terasă frumoasă stă la dispoziţia celor care vor să se odihnească, dar şi să facă un tratament pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine periferice. Pentru peştera de gheaţă va trebui să aveţi o lanternă, dar şi de echipament adecvat, ea se află la 10 minute distanţă de terasa de care am amintit. Cine se va încumeta să dea o probă de alpinism şi va ajunge la grota urşilor va fi răsplătit din plin, va avea parte de o revelaţie de neuitat: o splendidă privelişte panoramică a Borsecului de Jos.

Aş vrea să mai spun frumoasa legendă a Poienii Zânelor, dar mă abţin, vă las să o aflaţi dacă veţi merge la Borsec.

Timpul trece, lucrările stagnează, din motive de contestaţii

mikAm înşirat multe şi de toate, recunosc şi mă declar vinovată. Am făcut acest lucru pentru că am tot amânat să spun ceva ce mă doare şi care ar trebui să ne doară pe toţi: finalizarea centrului balnear din Borsec. Situaţia nu este roză, din câte am înţeles. D-l primar, Mik József, mi-a fost ghid pe la toate locurile frumoase despre care am amintit succint mai sus, a evitat să mă însoţească la locul în care va fi centrul balnear. „Vă însoţesc cu plăcere, dar nu veţi vedea altceva decât ce aţi văzut ultima dată când aţi fost aici” – a spus primarul. Sincer, am fost dezamăgită, pentru că doream să consemnez ce s-a mai făcut şi cât mai e de făcut, în schimb, am consemnat altceva, şi anume: „Construcţia se află în acelaşi stadiu în care a fost în primăvară, atunci când s-a discutat şi bugetul Consiliului Judeţean Harghita, şi când am primit un milion de lei. Reţineţi, în decembrie 2015, noi am luat un credit de 13 milioane lei; mai avem 1,6 milioane lei pentru anul acesta; pentru a finaliza totul avem în total 14,6 milioane lei. Aceştia sunt banii care ne stau la dispoziţie şi, din nefericire, banii aceştia chiar stau. A trebuit să organizăm licitaţie pentru toată partea de instalaţii şi dotarea medicală din cauză că efectiv proiectul a fost făcut în 2010 şi s-au modificat multe, am pornit cu licitaţia în martie şi încă licitaţia este în curs! S-a stabilit câştigătorul licitaţiei şi speram ca săptămâna trecută să semnăm contractele de execuţie şi să începem lucrările, dar, din păcate, pe parcursul licitaţiei am avut tot felul de contestaţii, în total 4. Ce-a de-a patra a fost înaintată la Consiliul Naţional de Soluţionare  a Contestaţiilor, o alta a fost înaintată la Curtea de Apel Tg. Mureş, primele două contestaţii le-am câştigat şi sperăm să le câştigăm şi pe celelalte. Nu cred că vor fi probleme, din păcate, legislaţia permite ca cei nemulţumiţi să-şi caute dreptatea, de aceea fac contestaţii. Ei îşi caută dreptatea, noi trebuie să respectăm nişte termene şi, de unde credeam că vom începe lucrul din luna mai-iunie 2016, o să treacă şi luna august şi, dacă vom avea noroc, vom lucra începând cu luna septembrie” – mi-a spus într-o suflare primarul. Dacă se va întâmpla să înceapă lucrul în septembrie, deoarece lucrările ce urmează să se facă sunt de interior, deci se va putea lucra şi pe timpul iernii, atunci – mi-a mai spus primarul – termenul promis pentru finalizarea lucrărilor, 2017, va fi respectat. „Sunt dezamăgită” – i-am spus primarului. „Şi eu, a venit răspunsul, pentru că avem bani şi totuşi stăm pe loc, iar pentru creditul luat mai trebuie să plătim şi dobândă chiar dacă banii stau”.

Până la urmă

Centrul balnear se va realiza, nu e doar speranţă, e certitudine, trebuie doar să se treacă de perioadele astea nefolositoare nimănui, de rezolvare a unor contestaţii făcute, cred eu, doar pentru a pune beţe-n roate. Dar şi până atunci, cine se decide să stea câteva zile la Borsec să o facă, pentru că şi acum, un sejur la Borsec este unul benefic pentru sănătate.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.