„Bilborul în sărbătoare” – aplauze la scenă deschisă la a 23-a ediţie | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 11 decembrie 2024
Home » Timp Liber » „Bilborul în sărbătoare” – aplauze la scenă deschisă la a 23-a ediţie
„Bilborul în sărbătoare” – aplauze la scenă deschisă la a 23-a ediţie

„Bilborul în sărbătoare” – aplauze la scenă deschisă la a 23-a ediţie

De 23 de ani, la Bilbor, Hramul Sfintei Biserici Ortodoxe „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, ocrotitorii spirituali ai acestei minunate aşezări de munte, cu oameni harnici şi gospodari, care se sărbătoreşte în fiecare an în 29 iunie, coincide şi cu frumoasa sărbătoare a comunei, sugestiv intitulată „Bilborul în sărbătoare”.

Duminică, de dimineaţă s-a arătat o zi frumoasă şi primitoare pe cerul Bilborului, semn bun că bilborenii şi invitaţii lor o să petreacă bine, fără grija ploii. Şi aşa a fost. Dumnezeu a binecuvântat Bilborul cu un timp frumos, nici prea cald, nici prea rece, numai bun pentru a te simţi bine, într-un peisaj montan deosebit, cum este Bâtca Bisericii.

Sute de localnici şi invitaţi dragi au participat la Sfânta Liturghie cu ocazia Hramului Bisericii Ortodoxe „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, săvârşită de un sobor de preoţi, în frunte cu arhimandritul Emilian, stareţul Mănăstirii „Sfântu Ilie” din Topliţa şi părintele stareţ Hariton de la Mănăstirea „Petru Vodă”, judeţul Neamţ.
La ieşirea din Sfânta Biserică, după o gustare cu sărmăluţe, oferite din belşug tuturor celor prezenţi, s-a format un adevărat alai, în fruntea căruia, alături de Grupul folcloric vocal-instrumental „Zori de Zi” din Vadu Izei (Maramureş), în sunetul viorii şi a zongorei, autorităţile locale şi invitaţii s-au îndreptat spre Bâtca Bisericii, un adevărat amfiteatru natural, într-un peisaj deosebit, unde îi aşteptau tarabe cu grătarele încinse, pline de bunătăţi, însoţite de berea rece şi spumoasă alături de alte ingrediente specifice unei asemenea manifestări.

Aici, organizatorii au pregătit o serbare, cum se spune, pe cinste, având grijă ca toată lumea, indiferent de vârstă şi gusturi, să se simtă bine.

Toate bunătăţile culinare şi lichide au fost însoţite de un spectacol complex, cu de toate, care să întreţină voia bună în această minunată zi de sărbătoare.

Manifestările culturale de pe Bâtca Bisericii au fost deschise de primarul comunei Ilie Trif, care, pe lângă faptul că a salutat pe cei prezenţi, urându-le şedere bună la Bilbor şi distracţie plăcută alături de cei dragi, a mulţumit tuturor celor care au sprijinit organizarea acestei serbări câmpeneşti de suflet, devenită tradiţională.
Spectacolul de pe Bâtca Bisericii a fost deschis de Grupul folcloric din Vadu-Izei, care din anul 2000 este nelipsit de la această sărbătoare. Au cântat Bianca Pop şi Bianca Fodoruţ, acompaniate de Ion Covaciu (vioară), Ion Pleş (zongoră) şi Ion Codrea (dobă). A urmat un recital extraordinar de frumoase cântece populare, oferit de Ciprian şi Mihaela Istrate, acompaniaţi de Grupul instrumental „Ceteraşii de pe Câmpie”.

Ansamblul Folcloric Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Topliţa, ca de fiecare dată şi-a etalat talentul şi măiestria artistică, oferind un spectacol de excepţie. Au bucurat sufletele oamenilor prezenţi pe Bâtca Bisericii din Bilbor soliştii vocali Dragomir Raita, Alexandru Oltean, Carmen Antal-Cujbă şi Livia Harpa. Dansatorii i-au purtat pe cei prezenţi prin vârtejul jocurilor populare din Moldova, Câmpia Transilvaniei şi Maramureş, încheindu-şi recitalul cu un îndrăcit joc ţigănesc. Suita orchestrală şi soliştii instrumentişti Alexandru Demeter (clarinet), Gigel Zoga şi Marcel Moldovan (vioară) au smuls ropote de aplauze. Toate sub conducerea muzicală a maestrului Alexandru Demeter.

Momente muzicale frumoase au oferit elevii Şcolii populare de artă Miercurea-Ciuc – Filiala Borsec; Elek Agota (vioară), Anda Hângan (sintetizator) şi Simion Hângan (vioară), instruiţi de László Tibor.

Aplauze la scenă deschisă au obţinut soliştii de muzică populară Anamaria Pui şi Vasile Paşc. Un recital de excepţie a susţinut îndrăgita interpretă a cântecului popular românesc Valerica Ianoşi Marian.

Localnicii, prin Ansamblul Folcloric „Bilboraşul”, coordonat de coregraful Nicu Cif, au oferit celor prezenţi un program variat de jocuri populare din Moldova, Câmpia Transilvaniei, Muntenia, Banat şi o suită de jocuri locale. Solişti vocali: Codruţa Cheţan şi Ana Vodă.

Partea de muzică uşoară a fost susţinută de Formaţia „Wi-Fi” a Casei municipale de cultură din Topliţa, coordonată de István Cozma. Membrii trupei: Andrada Ştefan (chitară solo), Tudor Muntean (chitară armonie), Daria Marc (chitară bas), Claudiu Macarie (baterie) şi Orlando Rusu (solist vocal) au oferit un recital de muzică pop-rock de excepţie cu cântece româneşti şi din repertoriul internaţional, fiind apreciaţi, aplaudaţi la scenă deschisă şi bisaţi.

„Bilborul în sărbătoare”, ediţia a XXIII-a, s-a încheiat seara târziu, sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel fiind cinstită la Bilbor atât prin Sfânta Liturghie de la biserică, cât şi prin programul organizat pe „Bâtca Bisericii” de Primăria, Consiliul local şi Biserica ortodoxă din Bilbor. Felicitări organizatorilor!

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.