Omul de afaceri Csibi István, condamnat la închisoare pentru lipsire de libertate, a fost dus în penitenciar | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 septembrie 2023
Home » Societate » Omul de afaceri Csibi István, condamnat la închisoare pentru lipsire de libertate, a fost dus în penitenciar
Omul de afaceri Csibi István, condamnat la închisoare pentru lipsire de libertate, a fost dus în penitenciar

Omul de afaceri Csibi István, condamnat la închisoare pentru lipsire de libertate, a fost dus în penitenciar

Omul de afaceri harghitean Csibi István, condamnat la şase ani şi zece luni de închisoare într-un caz de lipsire de libertate, a fost ridicat de poliţişti şi dus la Penitenciarul Miercurea-Ciuc, pentru ispăşirea pedepsei.

Potrivit Biroului de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, poliţişti de la Serviciile de Investigaţii Criminale şi Acţiuni Speciale au primit luni şi au pus în executare mandatul pe numele C.I., de 49 de ani, din Miercurea-Ciuc, condamnat la şase ani şi zece luni închisoare pentru libertate în mod ilegal.

Surse judiciare au declarat că este vorba despre omul de afaceri Csibi István, pe numele căruia Judecătoria Roman a emis un mandat de executare a pedepsei de şase ani şi zece luni de închisoare, pentru infracţiunea respectivă, potrivit Mediafax.

Poliţiştii din Harghita au pus în executare mandatul, Csibi István fiind ridicat dintr-un cartier aflat la marginea municipiului Miercurea-Ciuc şi dus la Penitenciarul Miercurea-Ciuc, pentru executarea pedepsei.

Surse judiciare au declarat că, în urmă cu aproape 11 ani, o persoană a depus plângere la Poliţie pe numele lui Csibi István, declarând anchetatorilor că a coordonat, în calitate de arhitect, construirea unei vile a omului de afaceri, iar acesta îi datora câteva zeci de mii de euro. În loc să plătească datoria către persoana respectivă, Csibi István ar fi ordonat gărzilor sale de corp să o sechestreze, să o bată şi să o ţină sub duşul cu apă rece.

Din 2004 până în 2006, Csibi István a fost arestat, el fiind încarcerat în Penitenciarul Botoşani. În acest timp împotriva lui Csibi István au fost formulate numeroase acuzaţii, pentru fapte comise cu violenţă şi cu risc social major. Doar în 2005, pe numele lui Csibi István s-au emis şapte mandate de arestare, el fiind cercetat penal pentru violenţă fizică, instigare la distrugere, sechestrare de persoane, dare de mită şi altele.

După arestarea din 2004 a lui Csibi István, presa relata că acesta era protejat de mai mulţi poliţişti, comisari din Garda Financiară Harghita şi magistraţi. Acest lucru a declanşat un val de verificări în Harghita, din partea mai multor instituţii ale statului, precum şi demiteri în rândul poliţiştilor din judeţ.

În martie 2008, Csibi István a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, pentru infracţiuni de natură economică, într-un alt dosar. Alături de Csibi István au mai fost trimise în judecată atunci alte 17 persoane.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în martie 2009, strămutarea dosarului în care Csibi István era judecat pentru criminalitate organizată de la Tribunalul Bucureşti la Tribunalul Argeş.

Anchetatorii au stabilit că, în calitate de fondator şi conducător al unui grup de criminalitate organizată care şi-a desfăşurat activitatea infracţională în perioada 1998-2004, Csibi i-a determinat pe membrii asociaţi, desemnaţi administratori la societăţile producătoare de băuturi alcoolice, respectiv la societăţile satelit din grupul „Neptun”, ca prin efectuarea de plăţi care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale să delapideze din gestiunea firmelor controlate peste 307 miliarde de lei vechi (30,7 milioane de lei).

După trei ani de arest preventiv, în 2010, Csibi István a fost eliberat din Penitenciarul Colibaşi, Tribunalul Argeş înlocuind măsura de arest preventiv cu interdicţia de a părăsi ţara.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.