„Era Glaciară” la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Timp Liber » „Era Glaciară” la Miercurea-Ciuc
„Era Glaciară” la Miercurea-Ciuc

„Era Glaciară” la Miercurea-Ciuc

Deşi temperaturile sunt destul de scăzute în zonă, titlul nu face referire la frigul din această zonă, ci la o expoziţie itinerantă găzduită de Muzeul Secuiesc din Miercurea-Ciuc. Expoziţia are ca temă viaţa în Era Glaciară, iar exponatele au fost aduse de la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Ungaria.

Probabil, cea mai atractivă sală din cele trei cât ocupă expoziţia este cea în care se află megafauna din glaciarul târziu, fiind dominante elementele din Europa şi Bazinul Carpatic. Aici pot fi admirate replici ale hienelor uriaşe, ale tigrilor cu dinţi sabie, a unui urs de peşteră găsit în Munţii Bihorului, dar vizitatorii vor putea vedea şi un craniu de mamut, descoperit în bazinul Tisei.

Pe lângă piesele amintite, expoziţia a fost completată şi cu sisteme media prin intermediul cărora sunt oferite vizitatorilor informaţii referitoare la clima din Era Glaciară ori la viaţa animalelor de atunci.

Directorul Muzeului Secuiesc al Ciucului, Gyarmati Zsolt, spunea că aceasta este a patra expoziţie care soseşte în Miercurea-Ciuc din Muzeul de Ştiinţele Naturii din Ungaria. „Considerăm că, pe lângă artele frumoase, este nevoie şi de un alt tip de expoziţie, aceasta adresându-se tuturor generaţiilor, dar în special tinerilor şi elevilor – spunea Gyarmati. Şi este ceva deosebit pentru copiii din zonă, mai ales că suntem un oraş mic şi nu avem un muzeu de profil în apropiere, cum este Muzeul Antipa de la Bucureşti”.

Era Glaciară va fi prezentă la Miercurea-Ciuc până pe 2 aprilie, după care ajunge şi în muzeele din Odorheiu-Secuiesc, Sfântu-Gheorghe şi Târgu-Mureş.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.