Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aniversară: a X-a ediţie a Expoziţiei „STUDIO 9” a artiştilor din Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » Aniversară: a X-a ediţie a Expoziţiei „STUDIO 9” a artiştilor din Ciuc
Aniversară: a X-a ediţie a Expoziţiei „STUDIO 9” a artiştilor din Ciuc

Aniversară: a X-a ediţie a Expoziţiei „STUDIO 9” a artiştilor din Ciuc

Pentru iubitorii de artă din judeţul Harghita, filele calendarului anului 2016 consemnează evenimentul aniversar al unui proiect ce datează din vara anului 2006. Fructele activităţii creatoare a grupării „celor nouă” în cei zece ani ne-a oferit o bogată şi calitativă ofertă de forme şi imagini, ca rezultat al invenţiei şi fanteziei artiştilor implicaţi în acest demers.

Ieşirea din atelier şi înscrierea în acel „ceremonial” desfăşurat după reguli precise şi ordonate, poposind cu expoziţii nu numai în spaţiul geografic de la noi, ci şi pe alte meleaguri, dar şi în ţări ca Ungaria, Slovacia, au fost realităţi de netăgăduit. Putem spune că lucrările acestor artişti au devenit astfel mai trainice şi mai libere, scuturându-se, oarecum, de zădărnicia vremii, înfruntând „părerile” acelora care nu înţeleg încă în totalitate măreţia artei moderne.

La ceas aniversar, menirea noastră este să reamintim că aşa-zisa „lume sensibilă” o descoperim la mai toţi creatorii, invenţia, experimentul le sesizăm în ciclul realizărilor cu care ne-au obişnuit. Iubitorul de artă se confruntă cu destule situaţii de lucrări emanate de conştiinţa, de suflul sau spiritul creatorului. Devenim partenerii unei lumi de imagini, de senzaţii, de reprezentări, conştientizăm astfel acel adevăr că arta a avut totdeauna o înaltă misiune morală şi orice adevărată operă artistică o îndeplineşte.

Artiştii „Studio 9” încă de la începuturi nu şi-au impus o temă generală anume, şi-au permis acea libertate totală de manifestare a gândurilor şi trăirilor personale. Aşa ne explicăm că „tezaurul” lor pictural şi sculptural a degajat de la ediţie la ediţie „flăcări interioare”, fantezii ori vise ale Eului. Neconduşi de prejudecăţi, se păstrează fermitatea expresiei şi convertirea simbolistică, spectacolul vizual şi emoţional propus captează atenţia privitorului.

Expoziţia celei de-a X-a ediţii aniversare, conform tradiţiei, convinge prin acea decantare a temelor sau ideilor propuse, prin pedanteria şi subiectivismul formelor, componistica modernă, prin gama cromatică, dar mai ales prin stările afective ale fiinţei umane, locul de baştină, a tot ce ne înconjoară, spaţiu, obiecte, tradiţii, obiceiuri. Majoritatea creaţiilor corespund ideii de evocare, degajă solemnitate şi armonia meditaţiei. Se gândeşte şi se construieşte uneori prin semne convenţionale şi coduri, prin simboluri misterioase. Universul plastic pare zămislit instinctual, „expresia” odată eliberată, descătuşată se ordonează în cascade arhetipale şi existenţiale în spaţiu şi timp.

Meleagul nostru harghitean, înconjurat de păduri de brazi, temă atât de generoasă artiştilor plastici, ne duce cu gândul la o reflecţie ca aceasta: „Opera de artă este asemănătoare unei picături de răşină care, pe măsură ce se constituie scurgându-se din arborele care este izvorul ei, îi concentrează sucurile, până atunci risipite în substanţa lui” (René Huyghe).

Dacă dăruirea este cea care stă la temelia artei, să-i privim şi să-i percepem, în continuare, pe artiştii „Studio 9” din Ciuc – Bara Barnabás, Botár László, Gergely Zoltán, Mezey Ildikó, Nagy Ödön, Szabó Árpád, Turcza László, Váncsa Mónika, Xantus Géza – ca pe nişte dăruitori generoşi ai esenţelor şi frumosului artistic.

Nicolae BUCUR

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.