Procent de promovabilitate la Bac de 57,59%, înainte de contestaţii, în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Învățământ » Procent de promovabilitate la Bac de 57,59%, înainte de contestaţii, în judeţul Harghita
Procent de promovabilitate la Bac de 57,59%, înainte de contestaţii, în judeţul Harghita

Procent de promovabilitate la Bac de 57,59%, înainte de contestaţii, în judeţul Harghita

Rata de promovabilitate la examenul de Bacalaureat este în Harghita, înainte de contestaţii, de 57,59%, în judeţ fiind câteva licee unde nu a obţinut nimeni notă de trecere.

Potrivit unor informaţii făcute publice, luni, de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, la examenul de Bacalaureat s-au înscris, în total, 2.287 de persoane, dintre care nu s-au prezentat 61 şi au fost respinse 944, reprezentând 42,41% din total.

879 dintre candidaţii respinşi au obţinut medii sub 5, iar 65 între 5 şi 5.99.

Examenul de Bacalaureat a fost promovat de 1.282 dintre candidaţi, însă niciunul nu a obţinut media 10. Din totalul celor care au „luat” examenul de Bacalaureat, 269 au obţinut medii între 6 şi 6.99, 435 între 7 şi 7.99, 456 între 8 şi 8.99 şi 122 între 9 şi 9.99.

Conform informaţiilor prezentate de IŞJ Harghita, în judeţ sunt 5 licee unde niciun candidat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Este vorba despre Liceul Tehnologic „Gábor Áron” din Vlăhiţa, Liceul Tehnologic „Petőfi Sándor” din Dăneşti, Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” din Ditrău, Liceul Tehnologic „Zeyk Domokos” din Cristuru Secuiesc şi Liceul Teoretic „Dr. P. Boros Fortunát” din Zetea.

Procente ridicate de promovabilitate s-au înregistrat la Liceul Pedagogic „Benedek Elek” din Odorheiu Secuiesc (98,18%), Colegiul Naţional „Márton Áron” din Miercurea-Ciuc (97,11%), Liceul Teologic Romano-Catolic „Segítő Mária” din Miercurea-Ciuc (93,48%), Liceul Teoretic „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc (88,82%), Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc (86,21%), Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni (85,29%), Colegiul Reformat „Baczkamadarasi Kiss Gergely” din Odorheiu Secuiesc (83,33%), Liceul Tehnologic din Corbu (79,31%), Liceul Teoretic „Salamon Ernő” din Gheorgheni (78%) şi Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa (73,02%).

În ceea ce priveşte celelalte licee cu predare în limba română din judeţ, din datele prezentate de IŞJ Harghita rezultă că la Liceul „Miron Cristea” din Subcetate procentul de promovabilitate a fost de 56%, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Topliţa de 52,94%, la Liceul „Marin Preda” din Odorheiu Secuiesc de 51,39%, iar la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan de 47,62%.

„Procentul de promovabilitate la nivelul judeţului Harghita este 57,59%, fac precizarea, înainte de contestaţii. Procentul de promovabilitate din promoţia curentă este 63,5% şi, din păcate, suntem pe penultimul loc din ţară, dar sperăm că rezultatele în etapa următoare vor fi îmbunătăţite. Vom cere unităţilor de învăţământ să facă o analiză a acestor rezultate şi ne dorim o îmbunătăţire, pentru că nu sunt mulţumitoare.

Contestaţiile vor fi soluţionate de mâine până joi. Sperăm ca rezultatele să crească, pentru că avem 65 de candidaţi cu medii cuprinse între 5 şi 6, care au promovat examenul la probe, dar nu le-a ieşit media. Vom vedea care este situaţia. Sigur că ne dorim să avem un procent cât mai mare şi avem mult până la 100%, dar aş vrea să vorbesc şi despre faptul că la copiii de la minorităţi programa este în schimbare. Deci, anul viitor vor susţine pe o altă platformă de subiecte, cu alte subiecte. În anul acesta au dat cu toţii pe acelaşi tip de subiect şi aş vrea să spun că, totuşi, am avut procent de promovabilitate şi la limba română mult mai mare decât la simulare. Dacă la simulare am avut un procent de 27,40%, de data aceasta procentul de promovabilitate la limba română a fost de 65,85%, ceea ce pot să spun că este un procent bun, dar aş vrea să spun că, de exemplu, la limba maghiară procentul de promovabilitate este de 95,95%. La proba obligatorie, unde am avut matematică şi istorie, procentul este de 84,92% şi la proba la alegere procentul de promovabilitate este de 91,32%. (…) Vreau să-i felicit pe elevi pentru rezultatele obţinute, să le spun celor care nu au reuşit să promoveze că nu este un capăt de ţară şi că cel mai important este să înveţe în continuare şi vor putea susţine în toamnă acele examene unde au picat, că trebuie să rămână conectaţi în ceea ce înseamnă alegerea meseriei pe care doresc să o urmeze. Le urez mult succes celor care vor susţine admiterea la facultate, pentru că mulţi dintre aceşti absolvenţi vor merge la facultate. Îi felicit pe toţi absolvenţii şi le mulţumesc colegilor cadre didactice care au ales să nu plece în concediu, să fie alături de noi la desfăşurarea acestui examen de Bacalaureat”, a declarat, luni, presei, inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

Rezultatele finale ale examenului de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie vor fi afişate vineri.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.