Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

52,27% rata de vaccinare în rândul personalului din sistemul de educaţie harghitean | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Învățământ » 52,27% rata de vaccinare în rândul personalului din sistemul de educaţie harghitean
52,27% rata de vaccinare în rândul personalului din sistemul de educaţie harghitean

52,27% rata de vaccinare în rândul personalului din sistemul de educaţie harghitean

  • Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu: orele se vor desfășura în format fizic doar în școlile și grădinițele în care rata de vaccinare în rândul profesorilor și al personalului angajat este mai mare de 60%

Recent, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita a dat publicităţii procentele de vaccinare împotriva COVID-19 ale personalului care deserveşte fiecare dintre unităţile de învăţământ din judeţ.

Cele mai ridicate rate de vaccinare se înregistrează la Grădiniţa de pe lângă Unitatea Militară 01788 „Prichindel” din comuna Lunca de Sus, unde întreg personalul (didactic, auxiliar şi nedidactic) a fost vaccinat.

Pe următoarele locuri, cu procente mult peste media de vaccinare înregistrată până în prezent, se situează Şcoala Gimnazială „O.C. Tăslăuanu” din Bilbor (96,3%) şi Şcoala Postliceală „Louis Pasteur” din Miercurea Ciuc (90,48%).

Deşi procentul de vaccinare împotriva COVID-19 în rândul personalului din sistemul de educaţie harghitean nu este mare, există şcoli în care rata de imunizare este cea dorită, cât mai aproape de maximul necesar pentru derularea activităţii în condiţii de siguranţă: Liceul Tehnologic „Sfântu Nicolae” Gheorgheni (88%), Liceul Teoretic „Orbán Balázs” Cristuru Secuiesc şi Colegiul Naţional „Octavian Goga” Miercurea Ciuc (80%). Potrivit documentului IŞJ Harghita, 23 de unităţi de învăţământ din judeţ înregistrează rate de vaccinare de peste 70%.

La polul opus, cu cele mai mici rate de vaccinare în rândul personalului care deserveşte unităţile de învăţământ din judeţ, se situează: Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor” Dealu cu 15,09% dintre cadrele didactice, auxiliare şi nedidactice vaccinate, Şcoala Gimnazială „Valea Rece”, unde mai puţin de o cincime din personal s-a vaccinat împotriva COVID-19 (17,14%) şi Şcoala Gimnazială „Cserei Mihály” Racu (19,20%).

În privinţa grădiniţelor din judeţ, cel mai mic procent de vaccinare se înregistrează la Grădiniţa „Kis Herceg” Miercurea Ciuc (27,08%), iar cel mai ridicat la Grădiniţa „Villanytelep” Odorheiu Secuiesc, unde 58,62% din personal este vaccinat anti-COVID.

„În ultima perioadă, a crescut procentul de vaccinare la nivel naţional şi creşterea se resimte şi în judeţul Harghita. Probabil că oamenii au conştientizat că singura soluţie eficientă pentru a putea depăşi această situaţie gravă este vaccinarea. Constatăm cu tristeţe că de multe ori îmbolnăvirile cu noul coronavirus soldate cu deces sunt cele care motivează oamenii să se vaccineze; mulţi nu cred nici acum în existenţa acestui virus şi nu o spun eu, ci specialiştii. Ne bucură faptul că procentul celor vaccinaţi a început să crească şi avem speranţa că vom atinge media necesară pentru a depăşi criza sanitară majoră generată de pandemia COVID-19. Aşteptăm deciziile Ministerului Educaţiei, ne dorim ca şcolile să funcţioneze în format fizic, dar dacă nu se poate, să înceapă oricum. Pentru a respecta datele stabilite pentru examene, nu putem sta în vacanţă, trebuie neapărat să începem şcoala pe 8 noiembrie”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

El a lansat un nou apel la vaccinarea împotriva COVID-19, o decizie care trebuie luată după o documentare serioasă şi doar din surse avizate.

„Am discutat şi cu directorii instituţiilor de învăţământ, rugându-i pe fiecare în parte să vorbească cu colegii din consiliile profesorale, diriginţii să discute cu elevii şi să apeleze la exemplul personal, după cum a procedat şi conducerea, dar şi personalul Inspectoratului Şcolar Judeţean”, a conchis prof. Cristinel Glodeanu.

Înaintea intrării în vacanţa din ultimele două săptămâni, 2.720 de preşcolari şi elevi din 118 formaţiuni (grupe de grădiniţă şi clase) din judeţ făceau cursuri online, între care şi o unitate de învăţământ care a hotărât să suspende cursurile la cele 25 de clase ale sale, unde învaţă 692 copii.

336 de unităţi de învăţământ studiau potrivit scenariului 1 (cu participarea fizică zilnică la cursuri a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, în localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile era mai mică sau egală cu 6‰), iar 56 de unităţi şcolare în scenariul 2, mixt.

DANIELA MEZEY

***

În această dimineață, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu declara că doar în acele unități de învățământ în care rata de vaccinare în rândul angajaților (personal didactic, nedidactic și auxiliar) va depăși 60% se vor ține ore în format fizic. De asemenea, ziua de referință în calculul ratei de vaccinare va fi cea de vineri.

În continuare, școlile au posibilitatea să facă cerere la inspectorat pentru a învăța online dacă așa se dorește, a mai spus Cîmpeanu.

Rămân în vigoare criteriile din ordinul comun de până acum pentru trecerea în online:

  • clasa sau grupa se închide 14 zile la apariția unui caz de Covid;
  • școala se închide integral 14 zile dacă jumătate din clase au activitatea fizică suspendată din cauza cazurilor de infectare.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.