Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

24 februarie în zona Mureșului Superior: „Capu’ Primăverii” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Cultură » 24 februarie în zona Mureșului Superior: „Capu’ Primăverii”
24 februarie în zona Mureșului Superior: „Capu’ Primăverii”

24 februarie în zona Mureșului Superior: „Capu’ Primăverii”

În calendarul popular, Capu’ Primăverii semnifică sfârșitul iernii și începutul primăverii. În același calendar stă scris că zilele îndrăgostiților se întindeau de la sfârșitul lunii februarie până la sfârșitul lunii martie. În zona Mureșului Superior nu se știa de Dragobete, dar acestui obicei îi ținea locul Capu’ Primăverii.

La sfârșit de februarie, început de martie e timpul când apare șarpele, personaj mitologic cu puteri miraculoase, despre care se credea că apăra întreaga comunitate dacă nu era alungat sau vânat.

„Pe Valea Mureșului Superior și pe Valea Pietrișului, primăvara este vestită în diferite feluri. Așa a fost în vremea copilăriei mele, așa este în zilele de astăzi și va fi mereu. Atunci ca și acum, apariția ghioceilor este primul semn că primavara este pe aproape, apoi Capu’ Primăverii, ziua de 24 februarie, zi în care nu se lucră în casă, nu se coase, nu se țese, pentru «a nu fi mușcat de șarpe» sau pentru că este Întâia și a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul și este cruce cu negru în calendar, credință populară pe care oamenii o respectă. În zona noastră nu se știa de Dragobete, dar se respecta cu strictețe Capu’ Primăverii…” – aflu de la Livia Harpa, solist vocal la Ansamblul Folcloric „Rapsodia Călimanilor” – Centrul Cultural Toplița, care a realizat numeroase documentări etnografice în scop personal de-a lungul timpului în zona Topliței, cu accent pe portul din zonă, case tradiționale, obiceiuri și mai ales repertoriu muzical.

Un material al Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni
Documentare: Cosmina M Oltean, MNCR
Consultanți: Livia Harpa, Doina Dobreanu

Referințe bibliografice: Marcel Lapteș – “Anotimpuri magico-religioase. Schițe etnografice”, Editura Corvin, Deva 2011;
Fotografii: Cupluri în port popular din zona Mureșului Superior,
Doina Dobreanu, Vasile Dobreanu – Albumul „SUBCETATE – UN SECOL DE ISTORIE ÎN IMAGINI”, 2013; Doina Dobreanu – Revista „Viața la Subcetate”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.