Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zeci de milioane de euro pentru fermierii harghiteni | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Zeci de milioane de euro pentru fermierii harghiteni
Zeci de milioane de euro pentru fermierii harghiteni

Zeci de milioane de euro pentru fermierii harghiteni

  • S-a început virarea avansurilor pentru fermierii care au depus cereri unice de plată în 2021

Peste 20.000 de fermieri harghiteni vor primi, în perioada imediat următoare, din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), sume în avans ca urmare a depunerii cererilor unice de plată în 2021. Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat publicaţiei noastre că procedurile de plată a avansului pentru subvenţia pe suprafaţă au fost demarate ieri dimineaţă, iar din cei aproximativ 26.000 de fermieri din judeţ vor primi bani în următoarele 2-3 săptămâni în jur de 22.000, ceilalţi 4.000 fiind vizaţi de diverse controale.

Acesta a afirmat că în cazul subvenţiei suprafaţă se virează ca avans 70 la sută din totalul banilor, iar din plăţile pe dezvoltare rurală 85 la sută. „Din subvenţia de bază, adică subvenţia pe suprafaţă, plătim 330 de lei din 472 de lei pe hectar. Deci subvenţia totală va fi de 472,36 de lei pe hectar, iar acum plătim 330,65 de lei. Din plata redistributivă achităm 17,3 lei din 24,7 lei pe hectar, pentru suprafaţa de până la 5 hectare. Pentru suprafeţele între 5 şi 30 de hectare plătim 166,7 lei din cei 238 de lei care vor fi la final.

În ceea ce priveşte plata pentru înverzire, virăm 200 de lei din cei 286,4 lei, iar în cazul plăţii pentru tineri fermieri 140 de lei din cei 200 de lei”, a precizat Haschi András.

Directorul APIA Harghita a adăugat că se va plăti şi avansul pentru crescătorii de ovine, fiind vorba despre 57,31 de lei din 81,8 lei reprezentând sprijinul acordat per cap de animal. Potrivit afirmaţiilor sale, ceilalţi 4.000 de fermieri, care sunt vizaţi de verificări, vor primi ulterior banii pentru care au depus cereri, în cazul acestora nefiind plătite avansuri nici în anii anteriori. Haschi András a mai spus că din data de 1 decembrie vor fi începute plăţile finale, termenul limită pentru efectuarea acestora este 30 iunie 2022, iar în conturile fermierilor din judeţ vor intra, în total, zeci de milioane de euro.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.