Vreţi să iubim UE? Scădeţi-vă salariile! | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 26 septembrie 2023
Home » Sănătatea » Vreţi să iubim UE? Scădeţi-vă salariile!
Vreţi să iubim UE? Scădeţi-vă salariile!

Vreţi să iubim UE? Scădeţi-vă salariile!

Sigur că nu din Harghita vor veni soluţiile rezolvării problemelor de fond ale Uniunii Europene. Dimpotrivă. Atrag doar, în mod delicat, atenţia că în vremea în care brava presă românească autointitulată naţională se prosterna dinaintea stupidelor reguli political correctness – şi oricine ieşea din rând i se ştanţa pe frunte atributul de naţionalist – Informaţia Harghitei publica un editorial care se întreba, încă din titlu: Uniunea Europeană este veşnică?

Pentru că aşa tratau chestiunea toţi politicienii noştri, ca şi cum UE ar fi veşnică precum Legea gravitaţiei, iar cei ce promovau total şi indistinct Uniunea erau binecuvântaţi, pe când cei care strecurau un dram de îndoială erau diavoli curentaţi.

Normal, n-am putut noi atunci, un ziar mic, să generăm o dezbatere în jurul acestui subiect grav, dar răspunsul a venit acum, ca o măciucă în moalele capului: UE nu e veşnică, ea se poate prăbuşi lamentabil, ca orice întreprindere umană…

Lovitura este atât de năucitoare încât iniţiatorul ei, premierul britanic Cameron, nemaiştiind pe unde să scoată cămaşa, preferă să pozeze în idiot: încercând, miercuri, la Bruxelles, să-i convingă pe liderii europeni să nu grăbească procesul ieşirii Regatului Unit, a spus că „decizia de a aplica articolul 50 va reveni viitorului cabinet, odată ce va stabili scopul urmărit”.

Adică scopul pentru care a făcut el referendumul urmează să fie stabilit de viitorul cabinet al Marii Britanii, desemnat în urma unor alegeri parlamentare care încă n-au avut loc… Fulminantă cogitaţiune!

Statistic, majoritatea românilor cică iubesc Uniunea. Corect. Depinde şi care români, aşa cum depinde şi care englezi au votat pentru exit şi care pentru remain.

Obiecţii au cei care au observat că stimata d-nă Merkel, şefii francezi, olandezi şi, fireşte, britanici, tratează Uniunea ca pe un construct menit să le satisfacă nazurile şi interesele, nu să aducă siguranţa, pacea şi bunăstarea tuturor popoarelor şi tuturor cetăţenilor europeni.

Noi, românii, simţim pe pielea noastră ce înseamnă să fii piaţa de desfacere a „celor mari” şi câmp experimental pentru uriaşa şi costisitoarea birocraţie bruxelleză, exersată nu în a aplica democraţia pentru cele 28 de ţări, ci în a vopsi deciziile luate la Berlin în culorile Uniunii Europene.

La urma-urmei, au fost cazuri de europarlamentari români care au votat direct şi explicit împotriva intereselor ţării natale, pentru că aşa e conceput sistemul: cu salariu brut de 7.900 euro, indemnizaţie de 4.300 €/lună, 20.000 €/lună pentru plata asistenţilor, 4.000 €/lună pentru deplasări în statele UE, indemnizaţie de şedere de 403 €/zi, în patru ani de mandat un europarlamentar face un milion de euro şi uită că a fost votat de concetăţeni care câştigă 3-400 de euro pe lună. La funcţionarii europeni salariul începe de la 2.500 € până la 16.000 € un director general; nişte „amărâţi” de 8.000 de euro capătă purtătorul de cuvânt al unui comisar european, adică cineva care nu face nimic concret, ci vorbeşte în numele altcuiva…

Acum, când ne aflăm totuşi la o răspântie, dacă vor ca cetăţenii europeni simpli (în mâna cărora stă votul) să nu-şi piardă încrederea în această Uniune, cei de la Bruxelles ar trebui să-şi scadă de bunăvoie şi în masă salariile cu 50%. Sigur, ar fi un ornament la butonieră faţă de problemele de fond ale UE, dar şi singurul lucru concret şi uşor de făcut pentru ca nobilimea funcţionărească de la Bruxelles să apară într-o postură simpatică.

M. GROZA

P.S.: Propunerea mea, oricât de naivă sau fantezistă ar părea, e un mizilic pe lângă documentul pe care ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, l-ar fi prezentat luni după-amiază la Praga, în faţa Grupului de la Vişegrad. Documentul cuprinde nouă pagini şi îi este atribuit ministrului francez de Externe, Jean- Marc Ayrault, dar şi omologului său german.

Principalele propuneri cuprinse în acest document sunt următoarele: ţările membre vor renunţa la armata proprie, la serviciile speciale, acestea vor adopta un cod penal comun şi un sistem fiscal comun şi vor renunţa la valuta proprie (cei care nu au renunţat deja) şi la banca naţională a fiecărui stat. De asemenea, politica în privinţa imigraţiei şi graniţelor va fi comună, iar „refugiaţii” vor fi distribuiţi ţărilor membre.

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Foarte adevărat, dar nu este destul pentru a se schimba ceva!

  2. Lucru la domiciliu!
    Oportunitate foarte serioasă! Începe acum! Lucrezi în timpul liber! Faci bani rapid! Comision direct motivant! Avem planuri mari de dezvoltare! Pentru detalii, intră acum pe site-ul: bit.ly/2970T6o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.