Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bilborul în sărbătoare | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Cultură » Bilborul în sărbătoare
Bilborul în sărbătoare

Bilborul în sărbătoare

 – Ediţia a XXV-a –

În 29 iunie 2016, bilborenii şi-au sărbătorit ocrotitorii. Miercuri, la Bilbor a fost mare praznic în sfântă şi mare sărbătoare creştinească, Ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii spirituali ai comunei Bilbor, o aşezare de buni români, oameni harnici şi gospodari, poate cei mai apropiaţi de Dumnezeu din această binecuvântată ţară, localitate compactă, aflată la o altitudine de peste 1.100 metri de la nivelul mării.

Aici, începând cu anul 1991, în urmă cu 25 de ani, Hramul Biserici parohiale „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” se împleteşte, cum nu se poate mai bine, cu o paletă largă de manifestări culturale, devenite tradiţionale, care se desfăşoară în mirificul amfiteatru natural de pe „Bâtca Bisericii”, înmănuncheate pentru a 25-a oară sub denumirea „Bilborul în sărbătoare”.

Bilborenii, împreună cu distinşii lor invitaţi, printre care Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului Harghita, şi-au sărbătorit ocrotitorii spirituali aşa cum se cuvine şi s-au distrat, pe cinste, cum se spune, în mijlocul naturii.

De dimineaţă, credincioşii au participat la Sfânta Liturghie, cu ocazia Hramului, săvârşită de un sobor de preoţi, condus de PS Ignatie Mureşeanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Spaniei şi Portugaliei, fiu al Bilborului. Din sobor au făcut parte Arhimandrit Emilian Telceanu, stareţul Mănăstirii „Sfântu Ilie” din Topliţa, Arhimandrit Ariton, stareţul Mănăstirii „Petru Vodă”, Protopopul Dumitru Apostol şi preoţi parohi din Bilbor, Topliţa şi din alte parohii aparţinând Protopopiatului „Călimani”. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenţi de la Facultatea de teologie din Cluj-Napoca.

La ieşirea din biserică cu toţii au fost aşteptaţi de Grupul vocal-instrumental „Zori de zi” din Vadu Izei (Maramureş) şi în ritmul ceterei, zongorei şi dobei, în frunte cu autorităţile locale şi invitaţi, au urcat pe „Bâtca Bisericii”, pentru a se distra la serbarea câmpenească acompaniată de un spectacol artistic complex şi bogat, specific unor asemenea manifestări.
După ce Ilie Trif, primarul comunei, a rostit o emoţionantă cuvântare de bun venit, iar prefectul judeţului Harghita a urat bilborenilor şi invitaţilor distracţie plăcută şi „La mulţi ani!” tuturor celor care şi-au sărbătorit ziua numelui, startul petrecerii şi al manifestărilor artistice de pe Bâtcă a fost dat de Grupul vocal-instrumental „Zori de zi”, dar numai cu două cântece de încălzire, cum se spune.

Cântece populare frumoase au interperetat Ana Vodă, Codruţa Cheţan şi Bianca Avramescu. O evoluţie frumoasă a avut Ansamblul Folcloric „Floricica” din Gălăuţaş, coordonat de Cosmin Morar, cu suite de jocuri locale şi din Moldova şi cântece interpretate de Mălina Cioloca şi Georgiana Suciu.

Un recital deosebit au susţinut Ciprian şi Mihaela Istrate cu Grupul Instrumental „Ceteraşii de pe Câmpie”, care au acompaniat şi pe Ioan Dordoi şi Felix Gălan.

O evoluţie aplaudată la scenă deschisă a avut Ansamblul Folcloric Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural din Topliţa, care a prezentat un spectacol complex alcătuit din suite de dansuri din mai multe regiuni ale ţării şi un joc ţigănesc. Au fost răsplătiţi cu aplauze soliştii vocali Carmen Antal Cujbă, Dragomir Raita, Gabriel Şimon şi Livia Harpa.

Un recital de excepţie au oferit celor prezenţi cunoscuţii interpreţi ai cântecului popular românesc Diana German, cu cântece de pe Mureş şi Bistriţa-Năsăud şi Bogdan Toma, care a venit la Bilbor din Ţinutul Pădurenilor.

Programul de muzică populară l-a încheiat Grupul vocal-instrumental „Zori de zi” din Vadu Izei, Ioan Codrea (dobă), Ioan Covaciu (vioară), Simi Pop (zongoră) împreună cu Loredana Danci şi Adriana Pop.

Manifestările cultural-artistice „Bilborul în sărbătoare”, ediţia a XXV-a, le-au încheiat cu recitaluri aplaudate şi gustate de cei prezenţi solistele de muzică uşoară Andrada Cora, Sidonia Prodan şi Viola Mezei.

Primarul comunei Bilbor, Ilie Trif, mulţumeşte tuturor celor care s-au implicat la buna organizare şi desfăşurare a acestor manifestări.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.