Puţine aşezări rurale se pot mândri cu un izvor de învăţătură şi spiritualitate vechi de 250 de ani, atât cât măsoară vârsta şcolii din Voşlăbeni. De fapt, cum spunea profesorul, ziaristul şi scriitorul Mihai Suciu, unul din remarcabilii fii ai Voşlăbeniului, există indicii certe că şcoala voşlăbeneană dăinuia dinainte de anul primei atestări documentare, 1765.
Mai mulţi vorbitori au subliniat faptul că începuturile şcolii au fost strâns legate de biserică, dascălul de la lăcaşul de rugăciune fiind, de obicei, şi învăţătorul şcolii.
Din fericire, cu ocazia sărbătorii de la Voşlăbeni, biserica a fost prezentă chiar prin cel mai înalt ierarh al Episcopiei de Harghita şi Covasna, PS Andrei, dar şi prin mesajul ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, căruia i-a dat citire chiar PS Andrei.
Şcoala de la Voşlăbeni a avut şi bucuria primirii unei Gramate de preţuire venită din partea PS Andrei, înmânată directoarei de azi a aşezământului şcolar voşlăbenean, prof. dr. Georgeta Bucur.
Un moment memorabil a fost atunci când Alexandra Ţifrea a evocat genealogia familie Rusu, doi dintre aceştia, Nicodim Rusu şi Vintilă Rusu, străbunicul şi bunicul Alexandrei, ţinând aprinsă flacăra învăţăturii, la Voşlăbeni, timp de aproape un secol.
Dr. Cristian Lazăr, un alt fiu al localităţii, s-a declarat „un produs al Şcolii din Voşlăbeni”, acolo unde dragostea pentru istorie, inoculată în şcoală, i-a determinat drumul în viaţă.
Profesorul, ziaristul şi scriitorul Ilie Şandru a evocat file din istoria şcolii din Voşlăbeni, amintindu-şi că, în urmă cu 20 de ani, şi-a prezentat, în această şcoală, prima lui carte. Acum, profesorul Dionisie Şerban a făcut cunoscut celor prezenţi cel de-al 18-lea volum al lui Ilie Şandru, intitulat „Aşa a fost să fie”.
Un alt profesor, Bebe Stancu din Sf. Gheorghe, l-a prezentat pe poetul braşovean Cornel Vlad. Acesta a arătat că şi-a petrecut primii ani din viaţă la Voşlăbeni şi se simte legat de această localitatea mirifică. După care a dat citire la două din creaţiile sale.
În sală au fost prezenţi mulţi dintre dascălii care au slujit, cu dăruire şi har, şcoala din Voşlăbeni. Printre ei şi domnul Aurel Viţă, acum pensionar, care a fost prezent, la catedra şcolii, 40 de ani bătuţi pe muchie, din care 14 director al şcolii.
În finalul manifestării, un grup de elevi ai şcolii din Voşlăbeni, pregătiţi de Mihaela Crina Bucur, au oferit celor prezenţi un inspirat colaj de poezie, încheind programul cu câteva colinde tradiţionale.
Şt. DANCIU